Silco

Yetkin
Sistemdeki kasa fanlarının hızını bir türlü kontrol edemiyorum. Fanlar sürekli %100 devirde çalışıyor.

Sistem Bileşenleri:
Anakart: MSI Pro B650M-A Wi-Fi
Soğutma: Arctic Sıvı Soğutma (PUMP_FAN yuvasına takılı).
Fan Bağlantısı: Kasadaki tüm fanlar (7 adet) ortak bir fan kontrolcü kutusuna bağlı.

Kontrolcü gücünü SATA üzerinden alıyor.
Kontrolcüden çıkan o ince 2 pinli sinyal/PWM kablosunu anakarttaki SYS_FAN1 yuvasına taktım.
BIOS'ta (Hardware Monitor) ilgili yuva sürekli 0 RPM görünüyor, devir bilgisi gelmiyor.
BIOS üzerinden PWM veya DC moduna alıp "Smart Fan" ayarını yapsam da fanların hızında en ufak bir değişme olmuyor.
Kontrolcünün kendi kumandasından ışıkları değiştirebiliyorum ama hız tuşları (S+ / S-) fan devrini düşürmüyor.
O Pin normal de kutuya bağlıydı orada düşmeyince hızı anakarta taktım.

ARGB kablosu ayrı, fan kablosu ayrı olur. RGB'leri kontrolcüye bağla ama soğutucu fanlarını CPU_FAN'a, pompayı da CPU_PUMP'a bağla.

Son düzenleyen: Moderatör:
ARGB kablosu ayrı, fan kablosu ayrı olur. RGB'leri kontrolcüye bağla ama soğutucu fanlarını CPU_FAN'a, pompayı da CPU_PUMP'a bağla.

Denerim. Çok sök tak yaptım, kabloların koruyucu beyaz yerleri söküldü, gürültü çekilmiyor.

Aynı fanlar takılı. Oraya 3 fanı takarsam diğerlerinin hızını düşürmesini nasıl etkiliyecek ki?

Anlamadım? Neresi söküldü? Fotoğraf atar mısınız?

Etkileyip etkilemeyeceğini bilmiyorum ama doğrusu o. Diğer fanlarınızın PWM olduğundan emin misiniz?

Anlamadım? Neresi söküldü? Fotoğraf atar mısınız?

Etkileyip etkilemeyeceğini bilmiyorum ama doğrusu o. Diğer fanlarınızın PWM olduğundan emin misiniz?

PWM olması gerek kasanın orijinal fanları kontrolcü ve kumanda ile geliyor.

Sıvı soğutucunun fanlarını CPU_FAN yuvasına, diğer kasa fanlarını ise SYS_FAN 1, 2 ve 3 yuvalarına teker teker taktım. Aklın yolu bir; tüm fanları doğrudan anakart üzerinden kontrol edeceğim, böylesi çok daha mantıklı kabloları zedelemeden önce yapsaydım daha sağlıklı olurdu. Aslında en başta bu yöntemi deneseydim hiç sorun yaşamayacaktım. Gemini sağ olsun, 'hangi fanı kumanda algılayacak' diye bana bütün kabloları teker teker söktürüp fan 1 portuna taktırıp denettirdi. Desteğin için teşekkürler.

IMG_20260301_045044.webp