kaan0513

Uzman
Merhaba arkadaşlar. Lian Li SL Infinity fanlarımı kontrolcüsü yardımı ile MSI B650 Carbon Wi-Fi anakartımın SYS fan4 kısmına bağladım. BIOS'ta ve MSI Center'da PWM ve DC olarak görünmesine rağmen CPU derecesine göre akıllı fan ayarlarını yaptığımda ısı kaç olursa olsun 600 RPM'de dönüyor. Lian Li'nin kendi programı son dönemde biraz sıkıntılı olduğundan pek kullanmak istemedim. Tabii çözüm bulamazsam son çare onu kullanacağım.

Kısaca MSI anakart kullanan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim, gözden kaçırdığım bir kısım mı var?

Bios ta işaretlediğim sys fan ayarının olduğu kısımda System Temperature yazıyor, Cpu yazmıyor o yüzden mi olmuyor diye düşünüyorum. (Görsel benim biosum değil ama yazan kısım aynı)

Dosya Ekleri

• MSI_SnapShot.webp
    MSI_SnapShot.webp
    94,1 KB · Görüntüleme: 57
Son düzenleme:
Merhaba arkadaşlar. Lian Li SL Infinity fanlarımı kontrolcüsü yardımı ile MSI B650 Carbon Wi-Fi anakartımın SYS fan4 kısmına bağladım. BIOS'ta ve MSI Center'da PWM ve DC olarak görünmesine rağmen CPU derecesine göre akıllı fan ayarlarını yaptığımda ısı kaç olursa olsun 600 RPM'de dönüyor. Lian Li'nin kendi programı son dönemde biraz sıkıntılı olduğundan pek kullanmak istemedim. Tabii çözüm bulamazsam son çare onu kullanacağım.

Kısaca MSI anakart kullanan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim, gözden kaçırdığım bir kısım mı var?

Bios ta işaretlediğim sys fan ayarının olduğu kısımda System Temperature yazıyor, Cpu yazmıyor o yüzden mi olmuyor diye düşünüyorum. (Görsel benim biosum değil ama yazan kısım aynı)

Sorun Çözümü İçin Adımlar​

1. Fan Kontrol Ayarlarını Gözden Geçir:
- BIOS’ta, fan ayarlarını kontrol edin. Özellikle fan kontrol modunun "PWM" veya "DC" olarak doğru şekilde ayarlandığını doğrulayın.

2. Fan Konektörünü Kontrol Et:
- Fanın anakart üzerindeki doğru konektöre (SYS FAN4) bağlandığından emin olun. Yanlış bir koneksiyon gerçekten soruna neden olabilir.

3. Fan Hız Kontrol Profili:
- BIOS’ta, fan hız kontrol profiline gidin ve 'Smart Fan' ayarını yeniden yapılandırın.
- Eğer mevcut ayar sistem sıcaklığı yerine CPU sıcaklığına bağlıysa, bu yüzden fanın dönme hızı 600 RPM'de sabit kalıyor olabilir.

4. Sıcaklık Sensörleri:
- 'System Temperature' hatalı bir okuma yapıyor olabilir. Farklı bir sıcaklık sensörüne bağlı olup olmadığını kontrol edin.
- Eğer BIOS’taki sıcaklık okuması 255°C gibi mantıksız bir değer gösteriyorsa, genellikle bir sensör hatası vardır.

5. Güncellemelere Dikkat Et:
- Anakartın BIOS sürümünü güncelleyip güncelleyemeyeceğinizi kontrol edin. Eski bir BIOS sürümü bazı hatalara yol açabilir.

6. Lian Li Yazılımı:
- Eğer yukarıdaki adımlar işe yaramazsa, Lian Li yazılımını kullanarak fan hızını manuel olarak kontrol etmeyi deneyin. Bu, anakarttan bağımsız bir çözüm sunabilir.

7. Fanı Test Et:
- Eğer başka bir anakart veya fan bağlantısı varsa, bu fanı farklı bir sistemde test edin. Böylece fanın kendisinde bir sorun olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Ek Kontroller​

• Hatalı bir fan ya da konektör problemi olup olmadığını gözlemlemek için fanı farklı bir SYS fan portuna bağlamayı deneyin.
  • Anakart ve fan için üretici belgelerini kontrol ederek uyumluluğu araştırın.

Bu adımları takip ederek sorununuzu çözmeye çalışabilirsiniz. Eğer hala sorun devam ederse, daha fazla bilgi için karşılaştığınız hatalar hakkında detay verebilirsiniz.