Çözüldü MSI B650 Gaming Plus Wi-Fi anakartta DRAM ışığı turuncu yanıyor ve sistem yeniden başlamıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ghurtey

Başarılı
Yaklaşık son iki haftadır sistemi yeniden başlatınca veya BIOS’ta “kaydet” deyip çıkınca siyah ekranda takılı kalıyor. Anakartın DRAM ışığı turuncu yanıp kalıyor. Ne kadar vakit geçse de DRAM ışığı sönmüyor ve sistem yeniden başlamıyor. Bellekleri tek tek farklı slotlara takıp denedim, sonuç aynı. BIOS’u güncelledim, olmadı. Eski bir BIOS sürümünü denedim, olmadı. Memory Context Restore aktif ettim, yine değişen bir şey olmadı. Normalde bu problem uyku moduna alınca oluyordu, ben de sistemi uyku moduna almıyordum. Ama sistemi yeniden başlatmama gibi bir seçeneğim yok.

Anakart: MSI B650 Gaming Plus Wi-Fi
RAM: Patriot Viper Venom 2x16 6000 CL30
SSD: Kingston Fury Renegade 1 TB

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Evet güncel. Beta sürümü deneyip geri döneceğim.
EXPO açıktan sonra DRAM Training ayarı vereceğim Nitro lokasyonunda, onları da uygula, test programı atacağım onunla test edersin.

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable Rx-2 Tx-3 Control Line-1 Rx-Tx Burst Length-8x/8x

@ghurtey EXPO açtıktan sonra üzerine bu Nitro ayarlarını yaz, sonra save & exit yap. ZenTimings indirip SS atman gerekli, RAM Test programı da paylaşıyorum, onu da Memory kısmı Auto bas 1 kere, sonra start basarsan başlayacak. HWiNFO portable sürümünü indirip sıcaklıkları bize atarsın, CPU IOD Hotspot + RAM sıcaklıkları.

TestMem5 1usmus profili settings-config kısmından test edebilirsin aynı şekilde, Windows ortamında. Stabilite problemi varsa bu programlar ile saptanması gerekli.

BIOS üzerinden yine Integrated Graphics kapatmalısın @ghurtey Search-arama kısmına yazıp bulabilirsin bu ayarı da, iGPU kapatırsın.

TestMem ilk açışta hata verir, PC resleyip tekrardan programı açman lazım.

@ghurtey Memory Context Restore ve Power Down ayarları ikisi de Disable kalsın bir de. Denemen gerekenler bunlar, A2-B2 slotlarına takılı değil mi modüller, soldan 2. ve 4. slot?
Hocam çok teşekkür ederim. Bu sorunlar yüzünden neredeyse çıldırmak üzereydim.
Rica ederim, sorun neymiş yani, bu RAM'ler Hynix A-Die mi yoksa M-Die mi, HWiNFO tam mod açıp soldaki RAM kısmını genişletip 1 modüle tıklarsan orada detaylı pencere açılacak, o kısmı SS atar mısın, N/A yazma ihtimali de var tabi o kısımda.

2 kere yeniden başlattım problem olmadı. Uyku moduna alıp uyandırınca yine aynı oldu.

Düzeldi mi siyah ekranların?
Yine aynı oldu.

@ghurtey Bahsettiğim MCR ve PDM ayarları kapalı değil mi, Memory Context Restore ve Power Down disabled şeklinde uyku modu bir baktın mı?

Yukarıda yazdıklarımızı yeniden yapacağım. Uyku moduna almazsam sıkıntı olacağını sanmıyorum.
Hibernate değil mi bu uyku modu dediğin, tavsiye edilmiyor zaten, Ekran karartma okey ama uyku modu problemli hep, BIOS kaynaklı mı ne kaynaklı onu bilmiyorum ama. Hep devre dışı bende.

Sadece yazdıklarınızı yaptım. Şu an BIOS flashback üzerinden yeniden BIOS kuruyorum. MCR ve PDM ayarlarını değiştireyim mi?
Mcr-Pdm disable kalması daha iyi, 1 dk civarı sürüyorsa training zaten 1 kere PC açıyorsun günde. Stabilite adına daha iyi olur, seni rahatsız etmiyorsa, eğer ediyorsa ikisi auto kalsın. Uyku modu ile uğraşma bence, ekranı kapatsın o şekilde ayarla. Uyku bu çipsette problemli.

Bu gidişle anakartı değiştireceğim en sonunda.

Hocam Windows Update sonrasında yine aynı oldu. 3 kere BIOS'u sıfırlayıp verdiğiniz adımları tekrar yaptım. Müsait olduğunuz bir zaman yardımcı olabilir misiniz?

Son düzenleme:
Bu problem tam olarak neyle alakalı bir anlayabilsem... Anakartı RMA'dan değiştirdim. Bende de hala aynı sorun var

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…