Çözüm MSI B760M-P BIOS beyaz ekran sorunu

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yeni aldığım MSI B760M-P DDR4 anakartı taktıktan sonra MSI logosu ve BIOS ekranı tamamen beyaz geliyordu.

Windows normal şekilde açılıyordu ve bilgisayarı sorunsuz kullanabiliyordum. İlginç olan, BIOS aslında açılıyordu. Klavyeden BIOS'u kontrol edebiliyordum fakat görüntü tamamen beyaz olduğu için ne yaptığımı göremiyordum.

İnternette önerilen;
  • HDMI/DisplayPort kablosunu değiştirme
  • BIOS pilini çıkarıp takma
  • JBAT1 ile CMOS sıfırlama
gibi yöntemleri denedim ama bende işe yaramadı.

BIOS pilini çıkarmaya çalışırken neredeyse tornavidayı anakarta saplıyordum. O yüzden özellikle pili zorlayarak çıkarmaya çalışmanızı pek önermiyorum.

Ben nasıl çözdüm?​

Sorunu BIOS güncelleyerek çözdüm.

Normalde BIOS güncellemesi M-FLASH üzerinden yapılıyor fakat BIOS ekranı beyaz olduğu için menüleri göremiyoruz. Ben işlemi körlemesine, fare ve klavye kullanarak yaptım.

Öncelikle USB belleğe sadece güncel BIOS dosyasını atın. Başka dosya olmasın. Başka dosyalar olursa M-FLASH menüsünde BIOS dosyasını bulmak zorlaşabilir.

BIOS güncelleme dosyasını nasıl indireceğiniz ve USB belleğe nasıl atacağınız konusunda şu videodan yararlanabilirsiniz:

MSI BIOS Güncelleme Videosu

Aslında videodaki yöntemi uyguluyoruz. Farkı, ekranı göremediğimiz için işlemleri aşağıdaki şekilde körlemesine yapmamız.

BIOS güncelleme adımları​

1. PC'yi açın ve DEL tuşuna basarak BIOS'a girin.
  2. BIOS'a girdiğinizi, MSI logosundan sonra tekrar uzun süre beyaz ekran gelmesinden anlayabilirsiniz.
  3. F7 tuşuna basarak Advanced Mode'a geçin.
  4. M-FLASH sol alt tarafta bulunuyor. Fareyi sol alt köşeye götürüp bir kez tıklayın.
  5. Başka hiçbir yere tıklamadan ENTER tuşuna basın. Böylece M-FLASH'a yeniden başlatma onayını vermiş oluyorsunuz.
  6. PC kendisini yeniden başlatacak ve M-FLASH ekranına geçecek.
  7. Beyaz ekran sabitlendikten sonra klavyeden:

Sağ Ok → Aşağı Ok → ENTER

tuşlarına basın.

Böylece USB bellekteki BIOS dosyasını seçmiş olmanız gerekiyor.
  8. Bundan sonra hiçbir şeye dokunmayın. En az 5-10 dakika bekleyin. BIOS güncellemesi tamamlandığında bilgisayar kendisini yeniden başlatacaktır.
Bende bu işlemden sonra BIOS ve MSI logosundaki beyaz ekran sorunu tamamen düzeldi.

Eğer işlem sırasında bir sorun olursa​

Yukarıdaki adımlarda bir şeyleri yanlış yaptığınızı düşünüyorsanız veya PC uzun süre beyaz ekranda kalıyorsa, 10 dakikadan fazla bekleyip daha sonra PC'yi kapatıp açmayı deneyebilirsiniz.

Eğer PC yeniden açıldığında BIOS'a girmeden Windows normal şekilde açılıyorsa, büyük ihtimalle BIOS güncelleme işlemi başlamamıştır. Bu durumda yukarıdaki adımları tekrar deneyebilirsiniz.

Eğer Windows açılmıyor ve bilgisayar tekrar BIOS ekranında kalıyorsa, bende de buna benzer bir durum oldu. Bunun BIOS güncellemesinin yarıda kalmasından mı, yoksa M-FLASH'ın otomatik olarak tekrar açılmasından mı kaynaklandığını tam olarak bilmiyorum.

Ben bu durumda PC'nin güç kablosunu çıkardım ve JBAT1 pinlerini kısa devre ederek CMOS sıfırladım. Daha sonra bilgisayar tekrar açıldı ve BIOS güncelleme işlemini yeniden yapabildim.

Bu işlemi uygulamadan önce JBAT1 ile CMOS sıfırlama işlemini araştırmanızı öneririm.

ÖNEMLİ: JBAT1 ile kısa devre işlemi yapacaksanız bilgisayar tamamen kapalı olmalı ve güç kablosu çıkarılmış olmalı. PC açıkken kesinlikle JBAT1 pinlerini kısa devre yaptırmayın.

Sorun ve çözümü basit Konu açmaya gerek yoktu belki ama ben uzun süre uğraşınca paylaşmak istedim umarım aynı sorunu yaşayan birinin işine yarar kolaylaştırır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…