silentyavrum

Uzman
Öncelikle merhaba arkadaşlar, bu monitörü ben yaklaşık 1.5 yıl önce aldım. Son 3-4 aydır yapmaya başladığı bir sorun var. Sorunu şu şekilde açıklayayım:

Monitörde bir sıkıntı, ekranda yırtılma vb. sorun yok ama 165Hz'de kullandığımda sanki 165 değil de 60Hz gibi geliyor. Bunu nasıl fark ettim derseniz, 144'e çektiğimde gözle görülür bir akıcılık geliyor ekrana. Oyunlarda da aynı şekilde çok fazla oyunda denedim 165 144 farkını ve garip bir şekilde 165'e aldığımda Hz artmıyor da düşüyor gibi. 144'e çektiğimde çok daha akıcı ve rahat görülebiliyor yazılar, görseller. FreeSync, HDR falan kapalı. G-Sync desteklemiyor zaten bildiğim kadarıyla. Her yolu denedim ama olmadı. MSI desteği arıyorum, böyle böyle bir sorunum var diye. Adamlar böyle bir sorun olamaz diyor, savuşturuyor. PC'ye format, Firmware upgrade ama bir türlü çözüme ulaşamadım. Desteklerinizi ve fikirlerinizi bekliyorum.
"Monitör DisplayPort ile bağlı"

Monitörümün modeli: MSI Optix G271CQR 2K 165Hz

Sistemin diğer parçaları:
  • Anakart: MSI Pro H610M-E
  • Ekran kartı: MSI RTX 4060 Ventus.
  • İşlemci: i5 12400F.
  • RAM: G.Skill 2x8GB.
  • PSU: Xigmatek Odin 700W
@BerkayZ87 Abi bakabilirsen sevinirim. Teşekkürler şimdiden.

Her ihtimale karşı, bi' HDMI veya başka bir DP kablo ile bağlamayı deneyin derim. Sorun pek normal değil, bir de NVIDIA Denetim Masası'nda özel çözünürlük bölümünde aynı çözünürlük ve Hz ile bir çözünürlük oluşturmayı deneyin derim. Belki el ile ayarlamak işe yarar.

Her ihtimale karşı, bi' HDMI veya başka bir DP kablo ile bağlamayı deneyin derim. Sorun pek normal değil, bir de NVIDIA Denetim Masası'nda özel çözünürlük bölümünde aynı çözünürlük ve Hz ile bir çözünürlük oluşturmayı deneyin derim. Belki el ile ayarlamak işe yarar.

Dediğinizi uyguladım hatta 164Hz -160Hz arasında hepsini denedim ama maalesef gene aynı şekilde gözle görülür 144 daha hızlı geliyor, sürücülerim güncel monitörde zaten overclock tarzı bir seçenek yok direkt 165Hz de çalışıyor. Ne yapacağımı bilemedim,

Birebir aynı monitöre ve aynı probleme sahibim. Günlerdir bu sorunu çözmeye çalışırken sizin konunuza denk geldim. NVIDIA Denetim Masası üzerinden özel çözünürlük oluşturarak 166-167Hz gibi farklı yenileme hızlarını denedim ve bu ayarların varsayılan 165Hz'e göre daha iyi hissettirdiğini fark ettim.

UFO Test'in "Frame Skipping Checker" testini monitörün kendi 165Hz modunda çalıştırdığımda, karelerin yarısı atlanıyor gibi. Bir kare var, bir kare yok. Tıpkı sizin de belirttiğiniz gibi, monitör sanki 60Hz'de çalışıyor gibi bir his veriyor.

Aradaki farkı net olarak anlayabilmek için bir arkadaşımdan 2K 165Hz başka bir monitör ödünç alıp denedim. O monitör, benimkine kıyasla ciddi anlamda daha hızlı ve akıcıydı. MSI gibi büyük bir markanın monitöründe bu sorunu yaşarken, GameBooster gibi bir markanın monitörünün daha keyifli bir kullanım sunması gerçekten can sıkıcı bir durum... :(
@MSI Türkiye

*Bu arada işin en kötü yanı, NVIDIA üzerinden özel çözünürlük ekleyip 165Hz dezavantajını biraz olsun düzeltebilmeme rağmen CS2 üzerinde monitörün varsayılan yenileme hızları dışında başka bir yenileme hızı gözükmediği için tam ekran modunda yine oyun 60Hz'de takılı kalıyor gibi oluyor.
Gerçekten kötü bir deneyim. -_-

Ek olarak, UFO Test'in kare atlama testinin sonucu bu şekilde. Bir görselde tarayıcının penceresinin yarısını kendi monitörümde (MSI) diğer yarısını da Gamebooster monitörde gözükecek şekilde ayarladım. İkisi de 165hz ayarlı ve aradaki fark ortada.

(OC): NVIDIA Denetim Masası üzerinden 2560x1440@166Hz ayarlanmış.
(varsayılan): Hiçbir ayar yapılmamış, monitörün kendi 2560x1440@165Hz moduna ayarlanmış.

@BerkayZ87 hocam bu konuyla ilgili bir yorumunuz var mı acaba?

Dosya Ekleri

• photo_1_2025-07-17_00-56-09.webp
    photo_1_2025-07-17_00-56-09.webp
    1,4 MB · Görüntüleme: 66
  • photo_2_2025-07-17_00-56-09.webp
    photo_2_2025-07-17_00-56-09.webp
    1,3 MB · Görüntüleme: 59
  • photo_3_2025-07-17_00-56-09.webp
    photo_3_2025-07-17_00-56-09.webp
    1,3 MB · Görüntüleme: 58
  • photo_4_2025-07-17_00-56-09.webp
    photo_4_2025-07-17_00-56-09.webp
    1,2 MB · Görüntüleme: 61
  • photo_5_2025-07-17_00-56-09.webp
    photo_5_2025-07-17_00-56-09.webp
    1,7 MB · Görüntüleme: 73
Son düzenleme:
Birebir aynı monitöre ve aynı probleme sahibim. Günlerdir bu sorunu çözmeye çalışırken sizin konunuza denk geldim. NVIDIA Denetim Masası üzerinden özel çözünürlük oluşturarak 166-167Hz gibi farklı yenileme hızlarını denedim ve bu ayarların varsayılan 165Hz'e göre daha iyi hissettirdiğini fark ettim.

UFO Test'in "frame skipping checker" testini monitörün kendi 165Hz modunda çalıştırdığımda, karelerin yarısı atlanıyor gibi. Bir kare var, bir kare yok. Tıpkı sizin de belirttiğiniz gibi, monitör sanki 60Hz'de çalışıyor gibi bir his veriyor.

Aradaki farkı net olarak anlayabilmek için bir arkadaşımdan 2K 165Hz başka bir monitör ödünç alıp denedim. O monitör, benimkine kıyasla ciddi anlamda daha hızlı ve akıcıydı. MSI gibi büyük bir markanın monitöründe bu sorunu yaşarken, Game booster gibi bir markanın monitörünün daha keyifli bir kullanım sunması gerçekten can sıkıcı bir durum... :(
@MSI Türkiye

*Bu arada işin en kötü yanı, NVIDIA üzerinden özel çözünürlük ekleyip 165Hz dezavantajını biraz olsun düzeltebilmeme rağmen CS2 üzerinde monitörün varsayılan yenileme hızları dışında başka bir yenileme hızı gözükmediği için tam ekran modunda yine oyun 60Hz'de takılı kalıyor gibi oluyor.
Gerçekten kötü bir deneyim. -_-

Ek olarak, UFO Test'in kare atlama testinin sonucu bu şekilde. Bir görselde tarayıcının penceresinin yarısını kendi monitörümde (MSI) diğer yarısını da Game booster monitörde gözükecek şekilde ayarladım. İkisi de 165Hz ayarlı ve aradaki fark ortada.

(OC): NVIDIA Denetim Masası üzerinden 2560x1440@166Hz ayarlanmış.
(Varsayılan): Hiçbir ayar yapılmamış, monitörün kendi 2560x1440@165Hz moduna ayarlanmış.

@BerkayZ87 hocam bu konuyla ilgili bir yorumunuz var mı acaba?

Demek ki monitör problemli benimkinin garantisi hala devam ediyor acaba yollasam bir sonuç alabilir miyim,
Bende senin gibi şu an 167-168Hz denedim bir nebze düzeldi ama eskisi gibi değil ne yazık ki ve her tam ekran oyunda problem yaşıyorum aynı şekilde.

Demek ki monitör problemli benimkinin garantisi hala devam ediyor acaba yollasam bir sonuç alabilir miyim,
Bende senin gibi şu an 167-168Hz denedim bir nebze düzeldi ama eskisi gibi değil ne yazık ki ve her tam ekran oyunda problem yaşıyorum aynı şekilde.
Sanırım bende sonradan gelişmedi, hep böyleydi. Emin değilim. Ama başka yerlerde 165hz monitör kullanınca hep, benim bilgisayarım donanımsal olarak onlardan daha iyi olmasına rağmen neden o bilgisayarları kullanması çok daha akıcı ve keyifli hissettiriyor ? diye sorguluyordum.

Monitördenmiş... :')

Bu konuya bir bilirkişinin yorum yapmasını isterim aslında. Cidden merak ediyorum, sorun ne olabilir acaba diye.

Bende monitörü Aralık 2023 tarihinde Amazon üzerinden almıştım. MSI ve Amazon ile iletişime geçmeyi düşünüyorum aslında, bakalım sonuç ne olacak.