V emotions

Gelişen
Cihaz
MSI Thin GF63 12-VE
Hocam iyi sosyaller.MSI Thin GF63 VE modelini kullanıyorum. İ7-12650H RTX 4050 mevcut notebookta. Son 3 aydır sadece oyunlarda bilgisayar ghz düşürüyor (ghz düştüğü için pc zaten ısınmıyor bu yaşandığında) ve en az 10-15 fps kaybı yaşıyorum. Pek tabii oyuna göre ve grafiklere göre değişiyor bu durum. Ocak 2024 te alındı, acaba bakım zamanı geldiği için mi böyle anlamadım. BIOS eski sürümüne döndüm, en yüksek işlemci durumu gibi pil ayarlarını denendi hatta temiz kurulum dahi yapıldı fakat hala bir çözüm elde edemedim sorun devam ediyor.

Hocam iyi sosyaller.MSI Thin GF63 VE modelini kullanıyorum. İ7-12650H RTX 4050 mevcut notebookta. Son 3 aydır sadece oyunlarda bilgisayar ghz düşürüyor (ghz düştüğü için pc zaten ısınmıyor bu yaşandığında) ve en az 10-15 fps kaybı yaşıyorum. Pek tabii oyuna göre ve grafiklere göre değişiyor bu durum. Ocak 2024 te alındı, acaba bakım zamanı geldiği için mi böyle anlamadım. BIOS eski sürümüne döndüm, en yüksek işlemci durumu gibi pil ayarlarını denendi hatta temiz kurulum dahi yapıldı fakat hala bir çözüm elde edemedim sorun devam ediyor.
1. Isı Durumunu Kontrol Et:
- Oyun oynarken laptop'unuzun sıcaklıklarını izlemek için HWMonitor veya MSI Afterburner gibi bir yazılım kullanın.
- Eğer CPU veya GPU sıcaklıkları 80°C'nin üzerine çıkıyorsa, termal throttling (ısıdan dolayı performans düşüşü) sorunu yaşıyor olabilirsiniz.

2. Temizleme ve Termal Macun Değişimi:
- Laptop'unuzu kapatın ve fişten çekin.
- Arka kapaklarını açarak toz, kir ve diğer birikintileri temizleyin.
- Termal macunun eski olup olmadığını kontrol edin. Gerekirse, işlemci ve ekran kartının termal macununu yenileyin.

3. Güç Ayarları:
- Denetim Masası’na gidin > Donanım ve Ses > Güç Seçenekleri > Plan ayarlarını değiştirin.
- Yüksek Performans planını seçtiğinizden ve gelişmiş ayarlarda işlemci durumunu %100 olarak ayarladığınızdan emin olun.

4. Ekran Kartı Sürücülerini Güncelleyin:
- NVIDIA GeForce denetim masasına giderek en güncel sürücüleri yükleyin.
- Ayrıca, NVIDIA’nın GeForce Experience yazılımını kullanarak sürücü güncellemelerini kontrol edin ve yükleyin.

5. Oyun İçin Grafik Ayarlarını Kontrol Edin:
- Oynadığınız oyundaki grafik ayarlarını deneyin ve çözünürlük ile ayrıntı seviyelerini biraz daha düşürerek FPS’yi artırmaya çalışın.
- Oyun içinde V-Sync veya FPS sınırı ayarlarını kontrol edin.

6. BIOS Güncellemesi (Gerekirse):
- MSI’ın resmi web sitesinden en son BIOS güncellemesini değil, önceki ve stabil bir sürümü kontrol etmek isteyebilirsiniz. Eğer mevcut BIOS çok eskiyse güncelleme yapın.

7. Arka Planda Çalışan Uygulamaları Kontrol Edin:
- Oyun oynarken görev yöneticisini açarak (CTRL + Shift + Esc) arka planda nelerin çalıştığını kontrol edin.
- Gereksiz uygulamaları kapatın, performansı düşüren programları belirleyin.

8. Performans Değerlendirmesi Yapın:
- Oyunda düşüş olan durumlarda, FPS düşüşlerini düşüren oyun modlarını veya özellikleri devre dışı bırakmayı deneyin.
- Oyun bazlı ve grafik bazlı ayarların değiştirilmesi için forumlar veya topluluklardan destek alabilirsiniz.

Yukarıdaki adımları sırayla deneyin ve herhangi bir değişiklik olup olmadığını kontrol edin. Problemin devam etmesi halinde, teknik bir servis ile iletişime geçmeyi düşünün.