Josuke Higashikata

Çalışkan
2 yıl önce aldığım laptop zaten tek fandan cayır cayır yanıyordu. 1 yıl kullanıp termal macun ve temizlik için bilişimciye götürdüm adam hem fanın kablosunu koparmış hem de bir vidasını çalmış geri vermiş. 13 saniye çalışıyor 3 saniye susuyor döngü şeklinde. Bu olduktan 6 ay sonra termal için açtığımda fanın kablosunu fark ettim. 6 aydır çilesini çekiyorum ama zaten 80 derece olan laptop bununla beraber 96 larda gezmeden rahatlayamıyor ihtiyaç resmen reise. Bu da yüksek ısıdan bileşenlerin kendini yavaşlatıp çoğu oyunda donmalar yapmasına sebep oluyor. İsteğim termal gibi basit tavsiyeler değil artık şu illeti 80 derecede tutsam yeter durumundayım. Fan mı almam lazım? Alacaksam hangi fanı alayım? Neler değişmeli? Bileniniz varsa yazarsa memnun olurum.

2 yıl önce aldığım laptop zaten tek fandan cayır cayır yanıyordu. 1 yıl kullanıp termal macun ve temizlik için bilişimciye götürdüm adam hem fanın kablosunu koparmış hem de bir vidasını çalmış geri vermiş. 13 saniye çalışıyor 3 saniye susuyor döngü şeklinde. Bu olduktan 6 ay sonra termal için açtığımda fanın kablosunu fark ettim. 6 aydır çilesini çekiyorum ama zaten 80 derece olan laptop bununla beraber 96 larda gezmeden rahatlayamıyor ihtiyaç resmen reise. Bu da yüksek ısıdan bileşenlerin kendini yavaşlatıp çoğu oyunda donmalar yapmasına sebep oluyor. İsteğim termal gibi basit tavsiyeler değil artık şu illeti 80 derecede tutsam yeter durumundayım. Fan mı almam lazım? Alacaksam hangi fanı alayım? Neler değişmeli? Bileniniz varsa yazarsa memnun olurum.
Fanın sıkıntısı sadece kabloysa bir elektrikçiye veya bilgisayarcıya yaptırabilirsiniz hocam onun dışında kaliteli termal malzeme kullanmanızda gerekir.
Fan alacaksanızda mutlaka MSI'ın kendisinden alın.
Laptop soğutucusu fikrine de katılıyorum kesinlikle tek fanlı bir cihaz için soğutucu stand fark yaratır.
Son olarak UnderVolt yaparak sıcaklıkları biraz düşürebilirsiniz.

Elbette ilk basta fan al.

Sonrasinda SIVI METAL ile bakimini yap. 1 ay gecsin, tekrar sivi metal sur. 3 ay gecsin tekrar sur. sonrasinda her sene sur o sekilde.

Undervolt yap.

Elbette ilk basta fan al.

Sonrasinda SIVI METAL ile bakimini yap. 1 ay gecsin, tekrar sivi metal sur. 3 ay gecsin tekrar sur. sonrasinda her sene sur o sekilde.

Undervolt yap.
Gereksiz bence cunku cok zahmetli. Ilk cevap veren arkadasin dedigi gibi stant almak daha mantikli olur bu laptopa. Belki de vakumlu bir sogutucu guzel gider boyle bir durumda olan cihazla. Ayrica sivi metal kullanmak icin islemci etrafina vs. onun icin ozel bir bant yapistirarak kaplamak lazim. Adini unuttum ama oyle bir bant vardi cunku adi ustunde sivi metal bu iletken bir madde yani. Islemci disina tasarsa bilgisayari bozar. O kadar ugrasmaktansa direkt stant sogutucu alsin sorun cozulur.

Throttle Stop programı ile cpu hızı sabitle yani turboyu devre dışı bırak. Biraz fps düşüşü olur ama çok etkilemez seni. Sıcaklık ve ani fps drop konularında çok işe yarıyor tavsiye ederim

Gereksiz bence cunku cok zahmetli. Ilk cevap veren arkadasin dedigi gibi stant almak daha mantikli olur bu laptopa. Belki de vakumlu bir sogutucu guzel gider boyle bir durumda olan cihazla. Ayrica sivi metal kullanmak icin islemci etrafina vs. onun icin ozel bir bant yapistirarak kaplamak lazim. Adini unuttum ama oyle bir bant vardi cunku adi ustunde sivi metal bu iletken bir madde yani. Islemci disina tasarsa bilgisayari bozar. O kadar ugrasmaktansa direkt stant sogutucu alsin sorun cozulur.
Eğer ki en ufak performansa bile ihtiyacı varsa sıvı metal sürmeli ama gündelik kullanım için evet birazcık fazla gelebilir.

Fan alıp düzgün bir macun ile bakımını yapıp vakumlu soğutucu kullansa yeterli olur dediğiniz gibi.

Ayrıca eğer gürültüsü önemli değilse 4pin PWM kablosunun PWM kablosunu kesip fanları 2pin'e çevirebilir. Yani fanlar sürekli olarak %100 hızda çalışır. Ha pek önermiyorum, fazla gürültülü oluyor.

Fanı değiştirebilirsin(fan kablolarının ince oluşu ve tamirinin zorluğundan yola çıkarak söylüyorum fan tamirini yaptıracak insan bulmak çok zor artık firmalar tamiri bırak değişimi bile yapmak istemiyor) ben Victus kullanıyorum bilgisayar 100 dereceyi görünüyordu elimde öyle soğutmaya etkili ped vs de yok sırf MX-6 sürdüm o bile 30 derece fark attı plastik kasaysa alt kapağı sök gitsin bir tane de fansız stant al öyle kullan ben soğutmaya faydası olur diye bir tane fanlı aldım da hiç faydasını göremedim o stantların ölçüsü ile bilgisayarının kasasının ölçüsünün uyması gerek yoksa stantsız hava alan bilgisayar yanlış stant üzerinde hava da alamıyor.
Bu standart şartlarda yapılabilecek seçenek eğer olağanüstü bir durum olarak görüyorsan ve fanların güçsüz geliyorsa aynı ölçüde yüksek RPM de çalışan fan var mı araştırabilirsin standart bilgisayarlarda böyle bir ürün üretilmez ama oyuncu bilgisayarlarında soğutmanın yetersiz kaldığı modellerde üretilen fanlar olabiliyor.
Onun dışında bakım anlamında sıvı metal veya termal ped uygulamaları var onları diğer arkadaşlar zaten belirtmiş eğer oyun oynuyorsan mecbur kullanman gerek sırf fan ile işlemci soğumuyor.