MitoCreative

Başarılı
Selam, dün ikinci el sistem aldım: MSI H610M-E anakart ve DDR5 16 GB 6000 MHz G.Skill Ripjaws S5 RAM mevcut. Anakart bu RAM hızını destekliyor mu? Tek slot RAM takılı ve 2. slotta takılı diğer slot için RAM almaya gerek var mı? Intel i5 12400F işlemci mevcut, stok fanlı ekstra sıvı soğutmaya gerek var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Selam, dün ikinci el sistem aldım: MSI H610M-E anakart ve DDR5 16 GB 6000 MHz G.Skill Ripjaws S5 RAM mevcut. Anakart bu RAM hızını destekliyor mu? Tek slot RAM takılı ve 2. slotta takılı diğer slot için RAM almaya gerek var mı? Intel i5 12400F işlemci mevcut, stok fanlı ekstra sıvı soğutmaya gerek var mı?

Bu çipsette 4800 MT/s üzeri görülemiyordu en son. Bir gelişme var mı? 6000 zaten hayal gibi. XMP açtığında sistem Boot etmemesi lazım, çipset desteği yok. İntel limitasyonları.

DDR5 16 GB 6000 MHz G.Skill Ripjaws S5

Bu modül, barkodu 10B ile bitiyordu en son. Bu Ripjaws S5 seri Samsung S16B geliyor. Samsung B-die DDR5'te çok sorun olmaz, Manuel ayar çekilir. Ama H610M ile işin çok zor. İntel tarafı DDR5'te çok sıkıntılı. @ggbye 50 sayfalık İntel konusunu paylaşsın. 2T 1:2 mod Gear 2 en gevşek hali Boot edebiliyor sadece. 1T 1:1 imkansız, 1T 1:2 ya da 2T 1:1 de çok mümkün değildi. 14900KS ve Z790 Apex almadıkça İntel DDR5 geçilmez. Çok gevşek açıyor. Ya LGA 1700 DDR4 alacaksınız ya da Core Ultra geçiş sağlayacaksınız. Core Ultra bu durumdan muaf.

Son düzenleme:
Bu çipsette 4800 MT/s üzeri görülemiyordu en son. Bir gelişme var mı? 6000 zaten hayal gibi. XMP açtığında sistem boot etmemesi lazım, çipset desteği yok. Intel limitasyonları.

Bu modül, barkodu 10b ile bitiyordu en son. Bu Ripjaws S5 seri Samsung S16b geliyor. Samsung b-die DDR5'te çok sorun olmaz, manuel ayar çekilir. Ama H610M ile işin çok zor. Intel tarafı DDR5'te çok sıkıntılı. @ggbye 50 sayfalık Intel konusunu paylaşsın. 2T 1:2 mod Gear 2 en gevşek hali boot edebiliyor sadece. 1T 1:1 imkansız, 1T 1:2 ya da 2T 1:1 de çok mümkün değildi. 14900KS ve Z790 Apex almadıkça Intel DDR5 geçilmez. Çok gevşek açıyor. Ya LGA 1700 DDR4 alacaksınız ya da Core Ultra geçiş sağlayacaksınız. Core Ultra bu durumdan muaf.

Bu hız sorununu anakart değişimi ile mi çözülür? Yoksa yeni işlemci almak bu hızları destekler mi?

Bu hız sorununu anakart değişimi ile mi çözülür? Yoksa yeni işlemci almak bu hızları destekler mi?

Z790 almak lazım, giriş seviye de olsa 2T 1:2 verebiliyor. 12400F IMC-Bellek kontrolcü yeterli mi, bilemeyiz o kısmı. Voltaj ihtiyacı yüksek olabilir. 14700K vs. 6000 MT/s verebiliyor. Ama dediğim gibi, 2T 1:2 verebiliyor, en gevşek halini yani. LGA 1700 DDR5 kısmı başarısız, 14900KS ve Z790 Apex 1 DPC hariç. DDR5 istiyorsan ilk seçenek AM5, ikinci seçenek Core Ultra olmalı. LGA 1700 için DDR4'te sorun yok.

Z790 almak lazım, giriş seviye de olsa 2T 1:2 verebiliyor. 12400F IMC-Bellek kontrolcü yeterli mi, bilemeyiz o kısmı. Voltaj ihtiyacı yüksek olabilir. 14700K vs. 6000 MT/s verebiliyor. Ama dediğim gibi, 2T 1:2 verebiliyor, en gevşek halini yani. LGA 1700 DDR5 kısmı başarısız, 14900KS ve Z790 Apex 1 DPC hariç. DDR5 istiyorsan ilk seçenek AM5, ikinci seçenek Core Ultra olmalı. LGA 1700 için DDR4'te sorun yok.
Peki sistemi bu şekilde kullanmanın bir sorunu olur mu hocam ? Ben yanına aynı marka model bir tane daha ram almayı düşünüyorum 2 Kanal slot olması performansı azda olsa arttırır düşüncesindeyim eminde değilim ancak. 🥲

Peki sistemi bu şekilde kullanmanın bir sorunu olur mu hocam ? Ben yanına aynı marka model bir tane daha ram almayı düşünüyorum 2 Kanal slot olması performansı azda olsa arttırır düşüncesindeyim eminde değilim ancak. 🥲

Sorun olmaz ama XMP açamazsın. H610 zaten desteklemiyor DDR5 kanadında. 32 GB kapasiteden faydalanırsın sadece. Oyunlarda ciddi sorun olacağını sanmam ama paranın karşılığını alamazsın. Sonuçta amaç 6000 MT/s modül alıp XMP aktifleştirmek. Bu çipset bunu veremiyor, 12400F bellek kontrolcüsü Z790 anakartta verebileceğinin garantisi yok ama en kötü 5600 MT/s açabilirsin yine orada. Ciddi fark olmaz arada. Buradaki tek sorun bu çipsetin yetersiz olması. B760 vs. de verebiliyor 5600-6000 MT/s.

Ama İntel'de Z790 harici hep çipset limitasyonları var, marka-modele göre değişkenlik gösterse de LGA 1700'de.

Sorun olmaz ama XMP açamazsın. H610 zaten desteklemiyor DDR5 kanadında. 32 GB kapasiteden faydalanırsın sadece. Oyunlarda ciddi sorun olacağını sanmam ama paranın karşılığını alamazsın. Sonuçta amaç 6000 MT/s modül alıp XMP aktifleştirmek. Bu çipset bunu veremiyor, 12400F bellek kontrolcüsü Z790 anakartta verebileceğinin garantisi yok ama en kötü 5600 MT/s açabilirsin yine orada. Ciddi fark olmaz arada. Buradaki tek sorun bu çipsetin yetersiz olması. B760 vs. de verebiliyor 5600-6000 MT/s.

Ama İntel'de Z790 harici hep çipset limitasyonları var, marka-modele göre değişkenlik gösterse de LGA 1700'de.
Hocam ben dediğiniz anakarta baktım anakart ramden ucuz önceliğim anakart olacak sonrasında piyasa durumuna göre ram seti alabilirim. Benim amacım DDR5 sistemin hızından faydalanmak onuda bu anakart ile elde etmem mümkün değil anakart artı işlemci beraber alabilirim.

Hocam ben dediğiniz anakarta baktım anakart ramden ucuz önceliğim anakart olacak sonrasında piyasa durumuna göre ram seti alabilirim. Benim amacım DDR5 sistemin hızından faydalanmak onuda bu anakart ile elde etmem mümkün değil anakart artı işlemci beraber alabilirim.

12400F bellek kontrolcü 6000'de sıkıntı yaşama şansı var, en kötü senaryoda 5600 açabilirsin ama. B760 vs. tercih edilebilir, Z790 uygun fiyat yakalarsan alınabilir. H610 ile olacak iş değil, paranın karşılığını alamazsın. Düz XMP açmaktan bahsediyoruz bir de. Manuel ayarlara girersek İntel DDR5'te problem dediğim gibi, düz XMP harici başarısız 2 DPC kartlar, yani 4 RAM slotu bulunan.