Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Rhakios

Becerikli
Herkese merhaba,

Yıllar sonra kendime bir bilgisayar almak istedim ve kasa olarak da MSI MAG 320R Airflow modelini seçtim. Bilgisayarın kurulumuyla ilgili tüm kılavuzları okudum ve ilgili videoları da izledim ancak takıldığım bir nokta var.

WhatsApp Image 2025-10-27 at 22.46.29.webp

Fotoğrafta da görüldüğü gibi kasanın 4 fanı da doğrudan rgb kontrolcüsüne bağlanmış. Kontrolcüden ise sadece bir SATA çıkışı var. Bu durumda ben bu fanları nasıl birleştirip anakartımdaki SYS_FAN bölümüne bağlayacağım?
Forumda daha önce bu sıkıntıyı yaşamış arkadaşların konularına baktım fakat o kasalardan dörtlü fanın birbirine bağlanabilmesi için bir kablo da çıkmış. Benim kasamdan öyle bir şey çıkmadı. HDD bölümüne baktığımda tek bir paket vardı ve o pakette de vidalardan başka bir şey yok.

Kasadaki diğer kablolar da aşağıdakiler. Bunlar da zaten yanlış bilmiyorsam güç düğmesi ve ses portları için anakarta bağlanacak. Fanlarla bir ilgisi yok. Bir de fotoğrafta görünmeyen USB kablosu var.
WhatsApp Image 2025-10-27 at 22.46.29 (1).webp

Bu durumda benim nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Çoklayıcı gibi bir şey almam gerekiyorsa almam gereken ürünün adı nedir? Bu dört fanı birbirine bağlamak için gereken kablo çıksa sanırım sorun çözülüyordu ancak şu durumda ne yapacağımı bilemiyorum. Kutudan o kablonun çıkmamasına da şaşırdım açıkçası. Yardımlarınızı bekliyorum.

Çözüm
Tek kablo 3 pin ile ARGB ve fan çalışma olayını nasıl halletmişler anlamadım, kontrolcüde 5v-G-12v yazıyor, normalde ARGB pinlerinde 12v olmaz, kendilerine özel bir sistem anlaşılan, bu şekilde fanların hızları kontrol edilmez.
Evet hocam direkt SATA ile PSU'ya girmem gerekiyor bu durumda. Ben bu kasanın fanlarını kontrol edebileceğim için satın almıştım. İnternette de bu sistemle çalışan başka 320R görmedim açıkçası. O yüzden değişim talep ettim. Yeni gelecek olan eski sistemde olur umarım. Yıllar sonra bir sistem toplayayım dedim, daha kasa kısmından patlıyoruz şansa bak :).

Evet arkadaşlar sorun çözüldü. Kasa hatalı üretim çıktı. MSI global ile de görüştüm. Ürünün fotoğraflarını istediler ve bunun "anormal" bir durum olduğunu belirttiler.

Yeniden sipariş ettiğim kasa geldi. Gördüğünüz gibi kontrolcü olması gerektiği şekilde bu kez. Paket içerisinden de gerekli çoklayıcılar çıktı. Cevap veren herkese teşekkür ederim 🙏🏻.
@20424 @Ayhan Dönmez

IMG-20251030-WA0028.webp
Kontrolcü LED kontrolü için, onu kasadaki butondan kontrol edeceksiniz, fan bağlantısı için kasadan aşağıdaki çoklayıcı kablo çıkıyormuş, demek ki fan bağlantılarını ayrı şekilde çoklayıcıyı kullanıp anakarta yapacaksınız.

Screenshot_2025-10-27-23-46-06-64_3aea4af51f236e4932235fdada7d1643.webp

Kontrolcü LED kontrolü için, onu kasadaki butondan kontrol edeceksiniz, fan bağlantısı için kasadan aşağıdaki çoklayıcı kablo çıkıyormuş, demek ki fan bağlantılarını ayrı şekilde çoklayıcıyı kullanıp anakarta yapacaksınız.

Eki Görüntüle 196590
Mesajda da belirttiğim gibi hocam kasadan bu kablo çıkmadı. Sadece vidaların olduğu bir poşet çıktı HDD bölmesinden. Kasanın her tarafına baktım maalesef böyle bir kablo yok. Bu durumda ne yapabilirim?

Kontrolcüye bağlı soketler dışında fanlardan gelen başka kablolar olmalı, onları bir çoklayıcı alıp birleştirerek anakarta takacaksınız, belki kendi arasında çoklanıyorda olabilir, o zaman her fandan 1 kablo ikiye ayrılır, bir dişi bir erkek uç olur.

Kontrolcüye bağlı soketler dışında fanlardan gelen başka kablolar olmalı, onları bir çoklayıcı alıp birleştirerek anakarta takacaksınız, belki kendi arasında çoklanıyorda olabilir, o zaman her fandan 1 kablo ikiye ayrılır, bir dişi bir erkek uç olur.
Her fandan 1 kablo çıkıyor hocam. Çıkan kablolar da direkt kontrolcüye bağlanmış. Kontrolcüden çıkarıp fotoğrafını çekiyorum ucunun:
WhatsApp Image 2025-10-28 at 00.07.55.webp

Fanlardan çıkan başka bir kablo yok. Hepsinden çıkan tek kablo var ve uçları bu şekilde. Doğrudan da rgb kontrolcüsüne bağlanmış.

Her fandan 1 kablo çıkıyor hocam. Çıkan kablolar da direkt kontrolcüye bağlanmış. Kontrolcüden çıkarıp fotoğrafını çekiyorum ucunun:
Eki Görüntüle 196591

Fanlardan çıkan başka bir kablo yok. Hepsinden çıkan tek kablo var ve uçları bu şekilde. Doğrudan da rgb kontrolcüsüne bağlanmış.
Bu kasada, kasayla beraber gelen 4 fan, bu 4'lü çoklayıcıya bağlı şekilde geliyor, sende öyle değil miydi yani @Rhakios RGB kontrolcü mevcut bir de, oraya da 3 pin ARGB kabloları bağlı zaten.

Bu kasanın type-c'li versiyonu çıkmıştı sanırım, sende o mu mevcut? Belki kontrolcüyü değişmiş olabilirler.

Bu kasada, kasayla beraber gelen 4 fan, bu 4'lü çoklayıcıya bağlı şekilde geliyor, sende öyle değil miydi yani @Rhakios RGB kontrolcü mevcut bir de, oraya da 3 pin ARGB kabloları bağlı zaten.
Yok hocam bana o şekilde gelmedi. Aynen ilk fotoğraftaki gibi geldi. Fanlardan çıkan kablolar direkt kontrolcüye bağlanmış. Başka da bir kablo yok. Çoklayıcı da yok. Ürünü iade edeceğim sanırım ben. Resmen eksik ürün bu öyleyse.

Type-C'li versiyon değil hocam. Üzerinde 2 tane USB girişi mevcut. Bana eksik ürün gelmiş anladığım kadarıyla.

Yok hocam bana o şekilde gelmedi. Aynen ilk fotoğraftaki gibi geldi. Fanlardan çıkan kablolar direkt kontrolcüye bağlanmış. Başka da bir kablo yok. Çoklayıcı da yok. Ürünü iade edeceğim sanırım ben. Resmen eksik ürün bu öyleyse.

Type-C'li versiyon değil hocam. Üzerinde 2 tane USB girişi mevcut. Bana eksik ürün gelmiş anladığım kadarıyla.
Eksik mi bilemeyiz, bu kontrolcü farklı, SATA'dan güç veriyorsun normalde orası doğru, ama normalde RGB kontrolcü olması lazım 3 pin girişli bu modelde, sonradan kontrolcüyü değişmiş olabilirler ya da sadece fan kontrolcü koymuş olabilirler, o kısmı bilmiyorum. Anakarta bağlaman için hangi kısımlar çıkıyor bu kontrolcüden? SATA bağlantı ile güç vereceksin, Kasanın üst panelinde LED tuşu var mı renk değişmek için, kontrolcüdeki LED bağlantısı sende nereye gidiyor, kasa üst kısma mı.

1761601772261.webp

@Rhakios Bu kontrolcü seninkinden farklı değil mi? Normalde böyle olması lazım. Anakarta bağlayabileceğin 3 pin ARGB kablosu çıkmıyor mu kontrolcüden bir de.

Son düzenleme:
Eksik mi bilemeyiz, bu kontrolcü farklı, SATA'dan güç veriyorsun normalde orası doğru, ama normalde RGB kontrolcü olması lazım 3 pin girişli bu modelde, sonradan kontrolcüyü değişmiş olabilirler ya da sadece fan kontrolcü koymuş olabilirler, o kısmı bilmiyorum. Anakarta bağlaman için hangi kısımlar çıkıyor bu kontrolcüden? SATA bağlantı ile güç vereceksin, Kasanın üst panelinde LED tuşu var mı renk değişmek için, kontrolcüdeki LED bağlantısı sende nereye gidiyor, kasa üst kısma mı.

Eki Görüntüle 196598

@Rhakios Bu kontrolcü seninkinden farklı değil mi? Normalde böyle olması lazım. Anakarta bağlayabileceğin 3 pin ARGB kablosu çıkmıyor mu kontrolcüden bir de.
Kontrolcüdeki LED bağlantısı kasa üst kısma gidiyor evet, kasanın üstünde LED tuşu da var. Kontrolcüden çıkan tek kablo SATA hocam. Fanlar doğrudan kontrolcüye bağlanmış ve tek çıkış SATA kablosu.

Bendeki kontrolcü bundan farklı evet. İlk görselde girişlerinin farklılığı da gözüküyor.

Ürünün kullanma kılavuzunu tekrar incelediğimde şöyle ilginç bir durum fark ettim. Bendeki kontrol paneli 120A / 121A / 130A modellerinde olması gereken panel. Doğrudan SATA kablosu ile PSU'ya bağlanıyor ve fanlara müdahale edilemiyor.
1761603420300.webp

Şu görseldeki ürün benim kasamda bulunuyor. Ama 320R kasada olması gereken kontrolcü aşağıdaki ürün:

1761603466021.webp

Ya MSI ürünlerinde kullandığı kontrolcüleri değiştirdi ya da bana hatalı saçma sapan bir ürün geldi :). İade kodu oluşturdum. Aynısıyla değişim talep ettim. Bakalım yeni ürün nasıl gelecek. Gerçekten çok ilginç.

Son düzenleme:

Tek kablo 3 pin ile ARGB ve fan çalışma olayını nasıl halletmişler anlamadım, kontrolcüde 5v-G-12v yazıyor, normalde ARGB pinlerinde 12v olmaz, kendilerine özel bir sistem anlaşılan, bu şekilde fanların hızları kontrol edilmez.