Herkese merhaba,
Benim sizlere bir sorum olacaktı. Kasanın üstüne ek fan takmak istiyorum yalnız pek bilgim yok. Şunu yapmak istiyorum.
3 adet fan alıp (Rainbow mu deniliyor ışıklı olması yeterli) çoklayıcı ile boş olan SYS fan soketine (4 pinli) takmak istiyorum. Ledlerin kontrolünü falan yapmak istemiyorum kafasına göre yanabilir.
Tek bildiğim PWM fan olması.(Gigabyte'ın System Information Viewer programı ile fan kontrolü yapmak için).
Halihazırda kasamdaki işlemci ve egzoz fanı LED'li ama kontrol edilmiyor. İşlemcideki gökkuşağı renkleri sabit egzoz fanındaki ışıklarda kasanın ışıklarıyla aynı renkde sırayla yanıyor. Kısacası kontrolcü vs. olmayan sadece fanları çoklayıcı ile SYS fan soketine takarak kullanabileceğim PWM fan istiyorum. Konu hakkında bilgim olmayınca kafam çok karıştı.
Yardımcı olabilirseniz memnun olurum.
Bilgilerim:
- Anakart:
- Kasa:
güncel
3 adet PWM fan almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Fan Seçimi:
1.
Uyumluluk Kontrolü:
- Kasanızın üstünde üç adet 120mm veya 140mm fan yeri olduğuna dikkat edin. Boyutunuza uygun fan seçmelisiniz.
2.
Fan Özellikleri:
- PWM desteği olan, 120mm/140mm boyutunda ve LED aydınlatmalı fanlar arayın.
- "Rainbow" ya da RGB olarak adlandırılan aydınlatma ile birlikte gelen fanlar bulmaya çalışın.
Önerilen Fan Modelleri:
- Cooler Master MasterFan MF120L RGB
- Thermalright TL-C12X
- Deepcool CF120
Bağlantı:
1.
Fan Çoklayıcı:
- 4 pin PWM fan çoklayıcı satın alın. Bu, fanların hepsini tek bir sokete bağlayarak çalışmasını sağlar.
2.
Kurulum:
- İlgili fanları üst kısımda bulunan yuvalara yerleştirin.
- Fan kablolarını çoklayıcıya bağlayın ve çoklayıcıyı anakartınızdaki SYS fan soketine (4 pinli) bağlayın.
Güç ve Kontrol:
1.
Fan Kontrolü:
- Fanlar PWM destekli olduğundan, Gigabyte'ın System Information Viewer ile fan hızını ayarlayabilir ve izleyebilirsiniz.
2.
LED Aydınlatma:
- Eğer LED'leri kontrol etmek istemiyorsanız, farklı renklerde yanabilirler. Çoklayıcı üzerinden çalışacakları için birbirleriyle senkronize çalışsalar bile kontrol sunmayabilirler.
Son Kontroller:
- Tüm bağlantıları yaptıktan sonra bilgisayarı açın ve fanların düzgün çalıştığını kontrol edin.
Bu adımları takip ederek istediğiniz fanları başarıyla kurabilirsiniz. Başka bir yardımcı olmamı istediğiniz bir detay varsa belirtmekten çekinmeyin!