Anonim0099

Çalışkan
Bu iki anakart arasında takılı kaldım. 5 dk birine, 5 dk sonra da diğerine karar veriyorum resmen. Yardımınız iyi olur. Teşekkürler. Saygılar.
E takısı daha iyi ama arada da bir fark yok.

Ekran kartım ASUS ROG RX 6750 XT 12 GB. Sırf bu yüzden ASUS alasım var ama hata çip sesi veren parçayı kaldırmış ASUS. Üzerine MSI'da hata kodunu yazan minik tabela var. MSI 5G LAN ROG 2.5 G Lan, yani göze batan bunlar aslında. Ekstra olarak MSI desteklediği RAM kısmından özellikle bakınca 6000 MHz kısmı gözükmüyor. Sadece testleri 9000 serisinde 5600'den yapmışlar. ASUS'ta var ama.
İşlemci 9800 X3D.
RAM bunu düşünüyorum https://app.hb.biz/HzAeNi2uWdWP

MSI MAG X870E EDGE TI WIFI:

ASUS ROG STRIX X870-A GAMING WIFI:

Son düzenleyen: Moderatör:
MSI X870 TOMAHAWK modelinde sorun yaşarken dikkatimi çekti. Güncel AMD 800 serisi anakartlarda hata, yazılım kalitesizliği ve kötü bioslar yapıyor MSI. Şiddetle Asus tavsiye ederim.

MSI X870 TOMAHAWK modelinde sorun yaşarken dikkatimi çekti. Güncel AMD 800 serisi anakartlarda hata, yazılım kalitesizliği ve kötü bioslar yapıyor MSI. Şiddetle Asus tavsiye ederim.
bende gördüm msi yın bu probleminide ilk ay yorumlarıydı genelde belki düzeltmiştir diye umuyordum

bende gördüm msi yın bu probleminide ilk ay yorumlarıydı genelde belki düzeltmiştir diye umuyordum
Asu Rog Strix B850 F gamimg'e geçtim, nefes aldım resmen. R7 7700 işlemcim daha serin çalıştı yeni anakartta, üstüne 50 MHZ OC yaptım ve sonuçta işlemcim oldu 7700X. Üstelik MSI'da oyunda arada FPS drop oluyordu, bu anakartta yağ gibi. AMD'de anakartın işlemciyi iyi ve stabil beslemesi daha kritik anladığım kadarıyla. AMD'nin varsayılan güç profili BF 2042 gibi işlemci katili oyunlarda sıkıntı yapıyor. PBO seçeneklerinde anakartın hazır profilleri önem arz ediyor ve ASUS bu konuda MSI'dan çok iyi, AMD'den de iyi gibi.

Deneyimlerim bu yönde. Bu işlemci ile RTX 4070 TI Super kullanıyorum 1440P çözünürlükte. Gayet yetiyor bu işlemci ama hedefim 2026 sonuna doğru çıkacak Ryzen 7 X3D işlemciye upgrade etmek. Çünkü 2026 işlemcilerinde tek CCD 12 çekirdek olacakmış. Günümüzdeki AMD 12 çekirdekli işlemciler 6+6 olan iki CCD grubundan oluşuyor. 16 çekirdekliler ise 8+8 olan iki CCD grubundan oluşuyor. Eğer oyun diğer CCD'deki işlemci çekirdeğine ihtiyaç duyarsa performans düşüyor. Teknik olarak anlatan içerikler var bunu.

Anakartları Kıyarslarsak
ÖzellikMSI MAG X870E EDGE TI WIFIASUS ROG STRIX X870-A GAMING WIFI
VRM Tasarımı14 fazlı 80A16+2+2 fazlı
Bellek DesteğiDDR5 8400+ MT/sDDR5 8000 MT/s
PCIe 5.0 Yuvaları2 adet1 adet
M.2 Yuvaları4 adet (2x Gen5)4 adet (2x Gen5)
LAN5G2.5G
Wi-FiWi-Fi 7Wi-Fi 7
USB4 DesteğiVarVar
EstetikBeyaz/gümüşTam beyaz
Fiyat₺15.936,49₺17.469,00

Alacağın RAM'e göre kıyaslarsak
KriterMSI X870E EDGE TI WIFIASUS ROG STRIX X870-A GAMING WIFI
EXPO ProfiliDestekleniyor, sorunsuzDestekleniyor, bazen BIOS güncellenmeli
6000MHz HızıSorunsuz, stabil çalışırÇalışır ama BIOS'a dikkat
Yüksek Kapasite64GB sorunsuz destekler64GB desteklenir, biraz daha dikkat
Soğutma/VRMDaha güçlüİyi ama MSI kadar değil

MSI MPG X870E Edge Ti Wİ Fİ modelini kullaıyorum, gerçekten çok güzel ve yakışıklı bir anakart. Kaliteli sağlam malzemesi falan. Ben çok şükür problem yaşamadım, memnunum. Tek sorun şu, MSI bios açılış süresi uzun DDR5 anakartlarında. 19 Saniye açılış süresi yaşıyorum. Bana göre sorun değil, bi kere açıyorum bilgisayarı, deli gibi ikide bir de kapatıp açacak değilim ya sorun değil ha 10 saniye ha 20 saniye. ASUS'larda bu durum 8-10 saniye. Bir diğer husus ise, ASUS Armory Crate yazılımı aşırı boktan sistemi yoruyor, ASUS Anakartlar da, 5V ARGB yazılımında sorun var, argb efektleri laglı ve kasıyor. Bunun herhangi bir çözümü yok. MSI anakartlar öyle değil, ARGB performansı çok yüksek, ARGB efektleri sanki 60 FPS gibi çok akıcı.

Anakartları Kıyarslarsak
ÖzellikMSI MAG X870E EDGE TI WIFIASUS ROG STRIX X870-A GAMING WIFI
VRM Tasarımı14 fazlı 80A16+2+2 fazlı
Bellek DesteğiDDR5 8400+ MT/sDDR5 8000 MT/s
PCIe 5.0 Yuvaları2 adet1 adet
M.2 Yuvaları4 adet (2x Gen5)4 adet (2x Gen5)
LAN5G2.5G
Wi-FiWi-Fi 7Wi-Fi 7
USB4 DesteğiVarVar
EstetikBeyaz/gümüşTam beyaz
Fiyat₺15.936,49₺17.469,00

Alacağın RAM'e göre kıyaslarsak
KriterMSI X870E EDGE TI WIFIASUS ROG STRIX X870-A GAMING WIFI
EXPO ProfiliDestekleniyor, sorunsuzDestekleniyor, bazen BIOS güncellenmeli
6000MHz HızıSorunsuz, stabil çalışırÇalışır ama BIOS'a dikkat
Yüksek Kapasite64GB sorunsuz destekler64GB desteklenir, biraz daha dikkat
Soğutma/VRMDaha güçlüİyi ama MSI kadar değil

VRM sayısı hariç MSI daha iyi bir anakart. VRM'de sayısı için de nitelik değil nicelik daha önemlidir diyebilirim.