Cihangir06

Çalışkan
Arkadaşlar merhaba,

Şu an halihazırda Ryzen 7 9800X3D işlemci, AMD Radeon RX 9070XT OC Ekran kartı, G.Skill Neo TZ5 64 GB CL30 DDR5 RAM ve sıvı soğutma aldım ve bu parçaların yanına anakart olarak MSI MPG X870E Carbon Wi-Fi siparişi vermiştim. ürün bugün elime ulaştı ancak ürünü paketinden çıkarmadan iade imkanı varken bazı tereddütlerim olduğundan önerinizi almak istediğim bir husus var.

Bu anakartı alırken ASUS ROG STRIX X870E-E GAMING Wi-Fi modelini alsam mı diye ikilemde kalmıştım.

Bu noktada ASUS ile kıyaslanırsa MSI parça kalitesi, 9800X3D işlemci ve 6000MHz RAM'lerle Anakartın çalışma stabilitesi, BIOS yeterliliği, BIOS güncellemeleri ve arızasız çalışma durumları gibi birçok konuda nasıldır? Pişman eder mi?

Acaba MSI iade edip yerine ASUS mu almalıyım? Mevcut sistemde hangi anakart daha dengeli ve tatminkar performans sunar, fiyattan bağımsız gerçekten hangisi almaya değer?

Önerilerinizi almak isterim. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
İkisi de üzmez. Aktif olarak Carbon'u 9950x3D ile kullanıyorum. Aynı şekilde 9800x3D ile de kullandım. Bir problem yaşamadım.
Yaşadığım tek problem GPU Ezrelease butonunun mekaniğiydi.

6000 MHz bellek ile bir sorun yaşamamanız lazım. BIOS konusunda da Flash BIOS özelliği var, çökse bile kurtarabilmeniz lazım.

Bazı kullanıcılar SSD görmüyor anakart diyerek çeşitli problemleri dile getirmiş. ROG STRIX modeli ile kıyasla Yazılım ve parça kalitesi, uzun ömürlü olması gibi etkenler düşünülürse hangisini önerirsiniz?

İkisi de üzmez. Aktif olarak Carbon'u 9950X3D ile kullanıyorum. Aynı şekilde 9800X3D ile de kullandım. Bir problem yaşamadım.
Yaşadığım tek problem GPU Ezrelease butonunun mekaniğiydi.

Bu tarz mekanik arızalar parçaların uzun vadede güvenilirliği anlamında soru işareti oluşturuyor. BIOS ayarları, genel kullanımda herhangi bir problem gözünüze çarptı mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bazı kullanıcılar SSD görmüyor anakart diyerek çeşitli problemleri dile getirmiş. ROG STRIX modeli ile kıyasla Yazılım ve parça kalitesi, uzun ömürlü olması gibi etkenler düşünülürse hangisini önerirsiniz?
NitroPath dolayısıyla Asus derim ama sizin buna ihtiyacınız yok. Ürünü almadan önce sorsaydınız belki değişin derdim ama şimdi güle güle kullanın diyorum.

MSI X870E Carbon Wi-Fi anakart ve R7 9800X3D nisistem topladım. Ama BIOS'tan anlamıyorum, bununla ilgili bir video var mı RAM'lerim 6800 ama şu an 5800 işlemde fanlar falan daha hiçbir şey yapamadım.

MSI X870E Carbon Wi-Fi anakart ve R7 9800X3D nisistem topladım. Ama BIOS'tan anlamıyorum, bununla ilgili bir video var mı RAM'lerim 6800 ama şu an 5800 işlemde fanlar falan daha hiçbir şey yapamadım.
Bunun için ayrı konu açarsanız daha iyi olur. İnternette illa ki video vardır pbo ile ilgili vb. Fakat sizin bunlarla uğraşmanıza şuanlık gerek yok. EXPO aktif edin, ramleriniz kendi hızında çalışacaktır.
Ek olarak ayarlardan memory context restore seçeneğini enabled yapın.

X870E-E'de dahili SV3H712 DAC var.
X870E-E'de fazladan 1 faz var.
X870E-E'de fazladan 1 M.2 slotu var.

Sicaklik olarak Carbon 2 derece daha serin.

Screenshot_20250331_182553_YouTube.webp

Baska gozle gorulur bir fark yok. Gozle gorulur olanlarda da luzumsuz olanlar var, mesela 2 derece sicaklik farki onemsiz, 1 faz fazlasinin olmasi onemsiz. Olsa olsa DAC ve M.2 slotu fark ederse eder ama o da tercih meselesi. Sahsen ucuz olani alirdim, fiyat farki az ise X870E-E alirdim.