nvmwhom

Becerikli
Merhaba arkadaşlar,
Dün MSI Pro B650-A Wi-Fi anakartımın BIOS güncellemesini yaptım. Güncelleme sorunsuz şekilde tamamlandı ve bir süre sistemi kullandım. Daha sonra uzun zamandır format atmadığım için bilgisayarıma Windows kurmaya karar verdim. Kurulum için her zaman kullandığım USB belleği kullandım. Windows 11 kurulum ekranında "cihazınız yeniden başlatılacaktır" uyarısı çıktıktan sonra bilgisayar yeniden başladı, ancak Windows kurulumuna devam etmek yerine doğrudan BIOS ekranına girdi. BIOS'ta boot bölümünü kontrol ettiğimde, sistemin Windows'u kurmaya çalıştığım sürücüden açılmaya çalıştığını gördüm. Ayarları F10 ile kaydedip çıktıktan sonra tekrar BIOS ekranına döndü. Windows'un kurulmamış olabileceğini düşünerek bu kez USB belleği önyükleme cihazı olarak seçtim, fakat yine BIOS ekranına yönlendirildim.

Araştırmalarım sonucunda Secure Boot özelliğini kapatmam gerektiğini öğrendim. Ancak Secure Boot'u devre dışı bırakıp F10 ile kaydedip çıktığımda yine BIOS ekranına döndü. Üstelik yaptığım ayarların hiçbirinin kaydedilmediğini fark ettim. Sorunun BIOS pilinden kaynaklanabileceğini düşünerek pili çıkarıp tekrar taktım, hatta farklı bir BIOS piliyle de denedim. Ancak sorun devam etti. İşim nedeniyle daha önce satmayı düşündüğüm anakartı tekrar kasaya monte ettim. Daha sonra bilgisayarı açtığımda Windows'un SSD'ye başarıyla kurulmuş olduğunu gördüm ve sistem sorunsuz bir şekilde açıldı.

Bu sorunun kaynağı neden kaynaklanabilir? Şu an satmayı düşündüğüm anakart ile kullanım sağlamaktayım. Sizce anakartı yetkili servise yollamalı mıyım?

1780336556743.webp

Üstelik yaptığım ayarların hiçbirinin kaydedilmediğini fark ettim.

Sorun tamamen kullandığınız anakart kaynaklı, BIOS'u stabil değil, ayarları kabul etmiyor, RGB renkleri kendi kendine değişiyor, CL36 RAM'ler le sistemi hiç açamayanlar var, BIOS pili çıkarmadan direkt anakart üzerinde bulunan pimlere kısa devre yaptırıp clear CMOS işlemi uygulayın, BIOS'u bu şekilde sıfırlamaya çalışın ya da anakart üzerinde CMOS tuşu varsa onunla da deneyebilirsiniz, Secure Boot ayarını kapatmadan önce; Secure Boot mode kısmını Custom ayarına alın, OS type ayarını other OS ayarına alıp deneyin, boot kısmındaki boot mode UEFI ayarında olsun. CSM ayarı da Secure Boot kapatıldıktan sonra otomatik açılıyordur, açıksa bu ayarı da kapatın, gerekirse Secure Boot key sıfırlanmalı. Formatı kasanın ön panelden atmayın, kasa arkasından USB 2.0 girişinden atın, gerekirse ISO dosyasını da yenileyin, Media Creation Tool ile de deneyin. @Ayhan Dönmez hocamız çok sever MSI anakartları kendisi daha iyi bilir.