MSI Pro B840M-B sistemde RAM kararsızlığı sorunu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan gexra
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 1
  • Görüntüleme Görüntüleme 42
  • Etiketler Etiketler
    anakart ram

gexra

Üyecik
  • AMD Ryzen 5 7500X3D
  • MSI Pro B840M-B
  • Gainward RTX 5070 Ti Phoenix-S 16 GB
  • 2x Lexar Thor RGB 2nd Gen 16 GB DDR5 6000 MHz CL36 RAM

Bu sistemde EXPO etkinleştirdiğimde yaklaşık 20 dakika sonra oyundayken (Valorant vb.) sistem önce donuyor, sesler bozuluyor ve kendini yeniden başlatıyor. 4800 MHz standartta çalıştırdığımda ise herhangi bir sorun yok. EXPO kapalı, el ile 5800-5600-5400 değerlerini denedim, manuel olarak yine aynı sorun yaşandı. BIOS güncelledim, Memtest86'dan RAM'leri kontrol ettim, herhangi bir sorun bulamadım. Çeşitli yerlerde bu sorunu çözen insanlar gördüm ama sistemleri benimle aynı değil, voltaj değerleriyle falan oynamaya korkuyorum. EXPO açıkken DRAM Voltage 1.40 olarak gösteriyor. Ne yapacağımı bilmiyorum, yardımcı olursanız çok sevinirim.

Şu anda 5400 te çalıştırıyorum değerler bu şekilde ama yine oyuna girdiğimde kapanacak. Çözümü bilenlerin yardımlarını bekliyorum.

Son düzenleme:
Selamlar,

Sisteminizi yeniden başlatın ve Biosa girip Advanced Mode (Gelişmiş Mod) ekranına geçin.

EXPO: Açık (Enabled) konumuna getirin. RAM'leriniz kutu değeri olan 6000 MHz'e ayarlansın. Hızı 5400'e düşürmenize gerek yok, sorun frekans değil voltaj kaynaklı görünüyor.

Overclocking menüsü altındaki "Voltage Settings" (Voltaj Ayarları) bölümüne girin ve "Auto" olarak bırakılmış şu değerleri manuel olarak el ile girin:

CPU SoC Voltage: 1.200V
CPU VDDIO Voltage: 1.250V (Sorunu yaratan 1.39V değerini buraya sabitleyin).
DRAM VDD Voltage: 1.350V (Veya RAM'in kutusunda/etiketinde 1.40V yazıyorsa 1.400V girebilirsiniz).
DRAM VDDQ Voltage: VDD değeri ile aynı olmalıdır (Örn: 1.350V veya 1.400V).

Memory Context Restore: Enabled
Power Down Enable: Enabled
(Eğer bu iki ayardan biri açık, diğeri kapalı olursa sistem rastgele reset atabilir). İkisinin de "Enabled" olduğundan emin olun.)

Bu değerleri girdikten sonra F10'a basıp kaydedin ve çıkın. Anakartın uyguladığı gereksiz aşırı voltajı (1.39V) uygun seviyeye (1.25V) indirdiğimiz için o 20 dakikalık ısınma/çökme yaşanmayacaktır diye düşünmekteyim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…