fatih terim

Uzman
B550M Pro VDH Wi-Fi anakarta sahibim ve sistemde çıkardığım bir parça o günümü felakete çeviriyor. 32 GB RAM'e sahibim ve bu RAM zırvalığı beni baydırdı artık.

Atıyorum ekran kartını söktüm taktım ve kasayı açtım, kasa açılacak mı? Koca bir hayır! Aşinalık durumu mu desem, uyumluluk mu desem bilmiyorum ama RAM'ler bozuluyor. Teker teker hepsini çıkarıp tek tek 4 slota 4 tane RAM'i denemem gerekiyor. A2'ye taktığım RAM çalışmıyor, B1'e takıyorum çalışıyor. Ondan sonraki RAM A1'de çalışmıyor A2'de çalışıyor.
Üçüncüye geliyorum B2'ye takıyorum olmuyor, B1'e takıyorum çalışıyor ama sonuncusunu da takınca sistem açılmıyor. CPU ışığı yanıp duruyor anakartta. Sisteme sıvı soğutucu aldım, elimde 360mm radyatör destekli kasa olmadığı için elimdeki küçük kasa ile denemek için takılı olan kule tipi soğutucuyu bile söktüğümde yine aynı durumu yaşıyorum. Allah için varsa çözümü söyleyin yapayım, cidden bıktım bu illet anakarttan. Kendimi parçalıyorum, sabahtan beri kaç defa söktüm kim bilir BIOS pilini vesaire...

B550M Pro VDH Wi-Fi
32 GB DDR4 3200 MHz (2X G.Skill / 2X Kingston Fury Beast)
R5 5600
RX 9060 XT

Elinde 2 tane G.Skill, 2 tane Kingston var. Bunların MHz değerleri aynı olsa bile çipleri farklı, alt gecikme değerleri farklı. Sisteme her donanım takıp çıkardığında anakart memory training yapmaya çalışıyor. Benim önerim sadece aynı marka olan ikiliyi takmaktır. Ha İlla ben 4'ünü de kullanacağım diyorsan, en azından BIOS'a girip RAM hızını 3200'den 2933 MHz'e falan düşür. işlemciye biraz nefes aldır.

İşlemciyi söküp pinlerini dikkatlice kontrol et, ardından düzgün şekilde tekrar yerine oturt. Bu tarz sorunlar genelde işlemci ile soket arasındaki temas probleminden kaynaklanabiliyor.

Elinde 2 tane G.Skill, 2 tane Kingston var. Bunların MHz değerleri aynı olsa bile çipleri farklı, alt gecikme değerleri farklı. Sisteme her donanım takıp çıkardığında anakart memory training yapmaya çalışıyor. Benim önerim sadece aynı marka olan ikiliyi takmaktır. Ha İlla ben 4'ünü de kullanacağım diyorsan, en azından BIOS'a girip RAM hızını 3200'den 2933 MHz'e falan düşür. işlemciye biraz nefes aldır.
Kanka 2133 de kullanıyorum sırf bu durumu yaşamamak için. 3200 MHz XMP olacak şekilde orijinalinde var. anakartta default olarak 2133 MHz ayarlı.

B550M Pro VDH Wi-Fi anakarta sahibim ve sistemde çıkardığım bir parça o günümü felakete çeviriyor. 32 GB RAM'e sahibim ve bu RAM zırvalığı beni baydırdı artık.

Atıyorum ekran kartını söktüm taktım ve kasayı açtım, kasa açılacak mı? Koca bir hayır! Aşinalık durumu mu desem, uyumluluk mu desem bilmiyorum ama RAM'ler bozuluyor. Teker teker hepsini çıkarıp tek tek 4 slota 4 tane RAM'i denemem gerekiyor. A2'ye taktığım RAM çalışmıyor, B1'e takıyorum çalışıyor. Ondan sonraki RAM A1'de çalışmıyor A2'de çalışıyor.
Üçüncüye geliyorum B2'ye takıyorum olmuyor, B1'e takıyorum çalışıyor ama sonuncusunu da takınca sistem açılmıyor. CPU ışığı yanıp duruyor anakartta. Sisteme sıvı soğutucu aldım, elimde 360mm radyatör destekli kasa olmadığı için elimdeki küçük kasa ile denemek için takılı olan kule tipi soğutucuyu bile söktüğümde yine aynı durumu yaşıyorum. Allah için varsa çözümü söyleyin yapayım, cidden bıktım bu illet anakarttan. Kendimi parçalıyorum, sabahtan beri kaç defa söktüm kim bilir BIOS pilini vesaire...

B550M Pro VDH Wi-Fi
32 GB DDR4 3200 MHz (2X G.Skill / 2X Kingston Fury Beast)
R5 5600
RX 9060 XT

Farklı marka RAMlerde bu durum olası.

Her zaman aynı marka ve model almanız en doğrusu.

Konuya bir güncelleme yapalım. Niye böyle bu?

Konuya bir güncelleme yapalım. Niye böyle bu?

Defalarca denemeler sonrası çalıştırabildim bilgisayarı ve "çalışan şeye elleme" kuralı ile dokunmamaya karar verdim sonuç olarak sökme sebebim yeni aldığım sıvı soğutucuyu denemekti ve başarılı oldu çalışır vaziyette. ta ki yeni kasa siparişi verip elime ulaştığında RAM ve anakartın her şeyini söker detaylı incelemesini yaparım teşekkür ederim yardımlarınız için.

Dosya Ekleri

• Screenshot_2026-02-11-22-40-01-842_com.donanimhaber.dhandroid.webp
    Screenshot_2026-02-11-22-40-01-842_com.donanimhaber.dhandroid.webp
    1,1 MB · Görüntüleme: 31
  • Screenshot_2026-02-11-22-39-52-703_com.donanimhaber.dhandroid.webp
    Screenshot_2026-02-11-22-39-52-703_com.donanimhaber.dhandroid.webp
    836 KB · Görüntüleme: 32
Son düzenleme: