Linux'tan Windows 11'e geçeceğim, diskler görünmüyor, VMD dosyasını bulamadım. BIOS'tan etkinleştirdim, işe yaramadı.
Anakart: Pro H610M-E DDR4
MSI Pro H610M-E DDR4 anakart için VMD (Virtual Management Device) dosyasını bulmak ve disklerin görünmemesi sorununu çözmek için aşağıdaki adımları izleyin:
1.
VMD Dosyasının İndirilmesi:
- MSI'nin resmi web sitesine gidin:
MSI Support.
- "Search" ya da "Search by Product" kısmına "Pro H610M-E DDR4" modelini yazın.
- Modeli seçtikten sonra, "Support" veya "Downloads" bölümüne gidin.
- Gerekli VMD dosyasını (genellikle BIOS güncellemesi veya sürücü şeklinde) indirin.
2.
BIOS Ayarlarını Kontrol Etme:
- Bilgisayarınızı başlattığınızda BIOS'a girmek için genellikle "Delete" veya "F2" tuşuna basın.
- "Settings" veya "Advanced" bölümüne gidin.
- VMD'nin etkinleştirildiğinden emin olun (eğer seçeneğiniz varsa).
- Disklerin bağlı olduğu SATA portlarının doğru şekilde yapılandırıldığını kontrol edin. "SATA Mode" ayarının "AHCI" veya "RAID" olarak ayarlandığını doğrulayın.
3.
Windows 11 Kurulumu Sırasında Disklerin Görünmesi:
- Windows 11 kurulum medyasını (USB veya DVD) başlatın.
- Kurulumdan önce "Repair your computer" seçeneğine tıklayın, ardından "Troubleshoot" ve "Command Prompt" seçeneğine gidin.
- Açılan komut istemine şunları yazın:
- Ardından:
Bu komut, bağlı tüm diskleri listeleyecektir. Eğer diskler burada görünüyorsa, bu adımda bir sorun yok.
- Eğer diskler görünmüyorsa, yeniden BIOS'a dönerek VMD ayarlarını tekrar kontrol edin.
4.
Windows 11 Kurulumu:
- Diskler görünüyor ise, kurulum adımlarını izleyin ve uygun bölümlendirme veya formatlama işlemlerini yaparak devam edin.
5.
Destek Almak:
- Eğer yukarıdaki adımlar sorunu çözmezse, ilk adımda indirdiğiniz VMD dosyasıyla birlikte MSI'nin müşteri destek hattıyla iletişime geçebilirsiniz ya da forumlarda yardım arayabilirsiniz.
Bu adımları takip ederek sorununuzu çözmeye çalışabilirsiniz. Başarılar!