MSI X670E & R7 7800X3D sistemde yüksek sıcaklık ve kapanma sorunu

Destek Ekibi

Resmî Hesap
Makaleler
1
Merhaba,

Bilgisayarımda kendiliğinden kapanma başladı ve sıcaklık değerlerini kontrol ettiğimde işlemcinin ısınmasından olduğunu fark ettim. İlk başta mahalledeki bir bilgisayarcıya götürdüm ama bir fark yaratmadı (sorunun anakartta olduğunu söyledi, işlem yaptı ama fark olmadı). Daha sonra internetten bulduğum İstanbul'da bir servise verdim. Bilgisayar bir defa gitti geldi, gene kapanıyordu; ikinci kez gönderdim, 1.5 ay onlarda kaldı, çözülmesini umdum ama sonuç alamadım. Bilgisayara elektrik gidip gelmesi sırasında fazla voltaj gelince anakart ve ekran kartında sıkıntı olduğunu söylediler, onarım işlemi yapıldı ama fayda etmedi. Güç kaynağım MSI +80 Gold bir PSU; ani akımda bilgisayarı koruyacağını düşünüyorum. Şu anda işlemcim (R7 7800X3D) oyunlarda 85 derecelerde çalışıyor, bazen kapanma meydana geliyor. Sorun hangi parçada; anakartta mı, PSU'da mı, nasıl anlayabilirim? Önerebileceğiniz bir servis ve onarım yapan yer var mı?

Sistem özelliklerim:
  • PSU: MSI MPG A850GF 850W 80+ Gold Full Modüler 140mm Fanlı PSU
  • SIVI SOĞUTUCU: Corsair H150 RGB 360mm Intel ve AMD Uyumlu İşlemci Sıvı Soğutucu
  • ANAKART: MSI X670E GAMING Plus Wi-Fi AMD X670E AM5 Soket DDR5 7800MHz (OC) M.2 Anakart
  • EKRAN KARTI: ASUS TUF-RTX4070TIS-16G-GAMING NVIDIA GeForce 16 GB GDDR6X 256BIT 2640MHz 2X HDMI 3xDP RGB DLSS3 Ekran Kartı
  • İŞLEMCİ: AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2 GHz AM5 96 MB Cache 120W İşlemci Tray
  • SSD: Crucial T700 CT1000T700SSD5 1 TB PCI-e NVMe M.2 SSD
  • RAM: Corsair Dominator Titanium White RGB 32 GB (2x16 GB) 7200MHz DDR5 CL34 RAM
  • TERMAL MACUN: Thermal Grizzly 2gr Kryonaut Extreme Yüksek Kaliteli Termal Macun
  • KASA: Dragos North 1X Fan USB 3.0 + Type-C ATX Mid Tower Panoramik Temperli Cam Gaming bilgisayar Kasası Beyaz

Son düzenleyen: Moderatör:
Nasıl bir işlem yaptılar acaba? OCCT Power testi yapın, 12V kanalı kaça kadar düşüyor bakın.

Bilgisayarı ilk gönderdiğimde anakart ve ekran kartında güç entegrelerinde aşırı voltaj gelmesine bağlı sıkıntı olduğunu bunu düzelttiklerini söylediler. Teknik olarak çok anlamadığımdan bir şey diyemedim. İkinci gönderdiğimde bir şey bilgilendirme amaçlı aramadılar ama aradıklarında bizde kapanmadan çalışıyor sende nasıl kapanıyor gelin birlikte test edelim dediler. OCCT testini deneyeceğim burada hata alırsam anakartta sorun var demektir galiba değil mi?

Power testinde çökerse PSU sorunludur hocam ama çökmese 12V kanalı 11.4V-11.5V seviyelere düşüyor ise PSU iyi durumda değildir. Düzelttikleri halde sorun devam ediyor ise başka parçalara bakmak lazım ya da işi düzgün yapamadılar.

OCCT testini 15 dakika süre ile yaptım cpu testinde işlemcim 85 derecede sabit çalıştı bi kapanma meydana gelmedi psu testinde de voltajlarda dalgalanma göremedim programda hata vermedi. Acaba sistemim anlık 85 üstü görüyor ve işlemci sıcaklık limitine gelip kendini kapatıyor olabilir mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…