Cebopro

Üyecik
Merhaba arkadaşlar,

Sistemimi parçaları aldığım yerde toplattım fakat fan ve RGB kontrolüyle ilgili bazı soru işaretlerim var. Kasa: ASUS GT502 Anakart: MSI X870E Gaming Wi-Fi

Kasada Toplam 10 fan var: Fanlar ASUS'un Prime ve TUF modelleri
  • 3 üst (exhaust)
  • 3 yan (intake)
  • 3 alt (intake)
  • 1 arka (exhaust)
Hava akışı: Yeşil işaretlediklerim intake, Kırmızı işaretlediklerim exhaust
CPU soğutucu: Thermalright hava soğutma (çift fan)

MSI Center'da sadece: CPU Fan, SYS Fan, SYS Fan 3, SYS Fan 4 görünüyor.

Toplam 10 fan olmasına rağmen sadece 4 başlık görünüyor.
  • CPU Fan ayarını değiştirince sadece işlemci soğutucusunun fanları etkileniyor.
  • Arka egzoz fanını tek başına RPM artırmak istiyorum ama bağımsız kontrol edemiyorum. Bu durum fanların hub üzerinden tek bir SYS_FAN header'ına bağlanmış olmasından mı kaynaklanır? Bunu değiştirmek için yapılan kablolamayı baştan aşağı mı değiştirmem gerekiyor?
  • Ek olarak, Fanların RGB'si kasanın önündeki fiziksel düğmeden kontrol ediliyor. MSI Center üzerinden RGB ayarı yapamıyorum. MSI Mystic Light ile kontrol edebilmek için fan RGB kablolarının doğrudan anakart üzerindeki nereye bağlı olması gerekiyor? Yine bunu tek tek tüm fanlar için mi yapmam gerekir?

Fanları bağımsız kontrol etmek için ne yapmalıyım? RGB'yi MSI Center üzerinden kontrol etmek için bağlantıyı nasıl değiştirmeliyim? 3 alt intake + 3 yan intake + 4 exhaust konfigürasyonu hava basıncı açısından doğru mu?
Optimum sessizlik + sıcaklık dengesi için önerdiğiniz fan curve nasıl olmalı?
Biraz fazla soru oldu ama destek olabilirseniz mutlu olurum.

Dosya Ekleri

• IMG_0233.webp
    IMG_0233.webp
    2 MB · Görüntüleme: 27
  • IMG_0355.webp
    IMG_0355.webp
    4 MB · Görüntüleme: 26
  • IMG_1217.webp
    IMG_1217.webp
    3,5 MB · Görüntüleme: 27
Son düzenleyen: Moderatör:
Ünlü bir düşünür der ki fanlarını ve aydınlatmanı kontrol etmek istersen sistemini kendin toplayacaksın!

Sırayla gidelim:

CPU Fan ayarını değiştirince sadece işlemci soğutucusunun fanları etkileniyor.
Olması gereken de bu değil mi zaten? Gayet düzgün bağlamışlar, tebrik eder geçeriz.

Arka egzoz fanını tek başına RPM artırmak istiyorum ama bağımsız kontrol edemiyorum. Bu durum fanların hub üzerinden tek bir SYS_FAN header'ına bağlanmış olmasından mı kaynaklanır? Bunu değiştirmek için yapılan kablolamayı baştan aşağı mı değiştirmem gerekiyor?
Evet, bunu düzeltmek için kontrol etmek istediğiniz fanı Hub'dan söküp anakarttaki SYS_FAN'lardan birine takabilirsiniz.

Ek olarak, Fanların RGB'si kasanın önündeki fiziksel düğmeden kontrol ediliyor. MSI Center üzerinden RGB ayarı yapamıyorum. MSI Mystic Light ile kontrol edebilmek için fan RGB kablolarının doğrudan anakart üzerindeki nereye bağlı olması gerekiyor?
Anakart üzerindeki 5V RGB pinlerine bağlı olması lazım.

Yine bunu tek tek tüm fanlar için mi yapmam gerekir?
Bazen Hub'ın bir RGB kablosu oluyor. Eğer sizde de öyle ise HUB kablosunu anakarta bağlamak yeterli.

Fanları bağımsız kontrol etmek için ne yapmalıyım?
Fanları bağımsız bir şekilde anakarta bağlamalısınız.

RGB'yi MSI Center üzerinden kontrol etmek için bağlantıyı nasıl değiştirmeliyim?
Hub'dan söküp anakarta takmalısınız.

Ünlü bir düşünür der ki fanlarını ve aydınlatmanı kontrol etmek istersen sistemini kendin toplayacaksın!

Sırayla gidelim:

Olması gereken de bu değil mi zaten? Gayet düzgün bağlamışlar, tebrik eder geçeriz.

Evet, bunu düzeltmek için kontrol etmek istediğiniz fanı Hub'dan söküp anakarttaki SYS_FAN'lardan birine takabilirsiniz.

Anakart üzerindeki 5V RGB pinlerine bağlı olması lazım.

Bazen Hub'ın bir RGB kablosu oluyor. Eğer sizde de öyle ise HUB kablosunu anakarta bağlamak yeterli.

Fanları bağımsız bir şekilde anakarta bağlamalısınız.

Hub'dan söküp anakarta takmalısınız.
Teşekkür ederim Recep Bey. Denemeye çalışacağım.