sentetik

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar, bir konuda tavsiyenize ihtiyacım var.

Daha önce bir konu açmıştım sıvı soğutma ile ilgili. Arızalanan sıvı soğutmanın tamiri veya değişimi olmuyor maalesef. İlgili yerlere ulaştım, olumsuz sonuçlandı. Garanti süresi 2 yıl olarak görünüyormuş ve süreyi bayağı aşmış. Açıkçası da sıvı soğutma ile uğraşmak istemiyorum artık. Bu yüzden kule tipi soğutmaya geçeceğim ama bu arada işlemciyi de değiştirmek istiyorum. Artık çok eskidi.

Sistem özellikleri;
  • Anakart: MSI Z690-A Wi-Fi DDR4 (5200mhz).
  • İşlemci: 12.nesil i3-12100
  • RAM: Corsair 32 GB (16+16 Dual) cMG32GX4M2D3600C18.
  • Ekran kartı: PNY RTX 4060 Ti 8 GB.
Muallakta kalan bir konu vardı. Anakart için MSI'n Türkiye sayfasında 12. nesile kadar destekliyor deniyor ama Global sayfasında 12/13/14. nesil destekleniyor diye yazıyor. Ben de ilk alırken geleceğe yönelik olarak almıştım ama aradan bayağı zaman geçince tamamen unuttum. Anakartın kutusu da malum çöpü boylamış. Aşağıdaki görsellerde işlemci ve anakartın teknik detaylarını görebilirsiniz. MSI Türkiye ve MSI global sitesinin de görsellerini paylaşıyorum. Bu bilgiler ışığında ekran kartım ile uyumlu bir işlemci tavsiye eder misiniz? Bütçem 10.000 TL. Bunun çok fazla üstüne çıkamam maalesef. (15-20 binlik işlemciler benim için çok zor şu anda).

14.nesil işlemcilere baktığımda yanlarında bazı harf dizileri görüyorum. Mesela F, KF, K gibi. Bir de bazı sitelerde kampanyalar gördüm. Vereceğiniz tavsiyeler üzerine; o kampanyalı ürünlere dahil ise onlara da yönelebilirim.

Teşekkürler.

Dosya Ekleri

• CPU.webp
    CPU.webp
    13,3 KB · Görüntüleme: 43
  • anakart.webp
    anakart.webp
    21,6 KB · Görüntüleme: 46
  • MSI-TR.webp
    MSI-TR.webp
    22,2 KB · Görüntüleme: 44
  • MSI-Global.webp
    MSI-Global.webp
    6,9 KB · Görüntüleme: 41
Son düzenleyen: Moderatör:
Bütçen sağlamsa 14700K-F tercih edebilirsiniz. K ibaresi işlemcinin OC yapılabildiği anlamına gelir. F ibaresi ise dahili GPU olmadığı anlamına gelir. Bu işlemci sizi uzun yıllar idare eder. Ancak bütçeniz göz önünde bulundurulduğunda i5 14600KF daha mantıklı bir seçenek olabilir. İşlemci yükseltmesi yapmadan önce anakartınızın BIOS'unu güncellemeyi unutmayın. Soğutucu olarak, eğer piyasada varsa Phantom Spirit tercih edebilirsiniz.

Son düzenleme:
Bütçen sağlamsa 14700K-F tercih edebilirsiniz. K ibaresi işlemcinin OC yapılabildiği anlamına gelir. F ibaresi ise dahili GPU olmadığı anlamına gelir. Bu işlemci sizi uzun yıllar idare eder. Ancak bütçeniz göz önünde bulundurulduğunda i5 14600KF daha mantıklı bir seçenek olabilir. İşlemci yükseltmesi yapmadan önce anakartınızın BIOS'unu güncellemeyi unutmayın. Soğutucu olarak, eğer piyasada varsa Phantom Spirit tercih edebilirsiniz.
Cevabın için teşekkürler. i7 14700K işlemci buldum bir tane. Hepsiburada sitesinden. Piyasada daha ucuza da var ama kredi kartına taksit avantajı yok maalesef. Ayrıca piyasada Tray olarak satılıyor, hepsiburada sitesinden şu ürünü alsam sorun olmaz herhalde. Peşin fiyatına 9 taksit seçeneği çok cazip görünüyor. Diğer firmaların ürünlerine baktığımda taksit opsiyonları ile birlikte fiyatı bayağı yükseliyor. Kule tipi fan için de gaming.gen.tr'de şu ürün uygun olur sanırım. Soğutma ünitesi için direkt firmaya gidebilirim, benim için ulaşım mesafesinde. Diğer firmaları da kontrol ettim ama Vatan gibi Teknosa gibi teknoloji marketleri çok uçuk fiyatlar çıkartıp (misal vatanbilgisayar piyasa fiyatının en az 2-3 bin üstünde) üstüne de vade farkı koyunca resmen kendimi söğüşlenmiş gibi hissediyorum.

Edit: Bu ürünle (i5 14600k) üstte paylaştığım 14700k işlemci arasında beni üzecek bir performans farkı olur mu? Arada ciddi fiyat farkı var ama gözle görülür bir fark yoksa i5 olanı daha cazip görünüyor.

Son düzenleme:
İşlemci için ne düşünüyorsun? i5 olan daha maliyet etkin ama performans olarak birbirleri arasında ne kadar fark olur bilemiyorum. Burada maliyet kısmı da beni biraz korkutuyor.

Şuna bir bakın derim, render almıyorsanız 14700KF çok gereksiz olarbilir. Render alsanız bile yine 14600KF'de çok çok yeterli gelir. Açıkçası fiyatlara bakınca insanın öneresi gelmiyor.

@AceTeq desteğin için teşekkürler, bu işlemciyi (i5 14600k) aldım, ekranda yazan fiyattan daha ucuza geldi. Ekstra bir indirim daha uygulandı. Onun üstüne elde ettiğim kâr ile bu soğutucu üniteyi almak için yarın gaming.gen.tr'ye gideceğim. Bir nevi soğutucunun parası işlemciden çıkmış oldu. Vallahi çok güzel denk geldi :geek:.

Merhaba tekrar arkadaşlar, güncelleştirme olarak ve yaptığım herhangi bir eksiklik veya yanlışlık olup olmaması açısından değerli bilgilerinize ihtiyacım vardı.

Bugün itibari ile (Aslında dün oldu 28 Ekim öğlen itibariyle) işlemci ve termal macun (Arctic MX4) geldi. Soğutma bloğunun tedariki için gaming.gen.tr firmasının showroom'undan daha önce linkini paylaşmış olduğum Peerless Assassin 120 SE ARGB modelini tedarik ettim.

Yapılan işlemler:
  • İşlemci montajı (eski işlemciden i5 14600K versiyona geçildi)
  • Kule fan montajı
  • Bellek frekans ayarlamaları (Eski işlemcim bellekleri 2133 mhz'de çalıştırıyordu, XMP ayarlamalarını yapmama rağmen yeni işlemciye geçince düzeldi)
  • Bağlantı Kontrolleri ve çalışma testi
Tamamlandı. Aşağıda görselleri de paylaşıyorum. Sıra numarası ile takip edebilirsiniz. Kasam küçük olduğu için (kule fan gerçekten çok büyük) fan bloklarını biraz üste montaj yaptım. İzlediğim birkaç videoda video sahipleri bunun olabileceğini (Ramlerin üzerine gelebilir, tam sıfır da yapabilirsiniz ama buna gerek yok, biraz yukarıda takabilirsiniz) dedikleri için yaklaşık 1,5-2 cm kadar (4 numaralı görselde belli oluyor) yukarıda montaj yaptım. BIOS ayarlarına geldiğimde ise bana bir uyarı verdi (06-A ve 06-B numaralı görseller, telefon ile çektiğim için kaliteli olmadı maalesef, belgeleyeyim diye hemen çekmek zorunda kaldım). Intel Default Settings -> MSI Performans Settings'e geçirelim mi diye uyarı vermişti, bende evet dedim. Fan kontrolcüsünü anakart üzerinde CPU_Fan bölümüne takıp RGB bağlantılarını da JRainbow soketine taktım (izlediğim videolarda bu şekilde montaj yapılmıştı). BIOS'u daha önce güncellediğim için yeni bir güncellemesi yoktu onu yapmadım. En son versiyonu 8 ağustos tarihli idi. BIOS CPU'yu otomatik olarak görüp ayarları ona göre yaptı. Sonuç01 isimli görselde işlemci değerlerini ve bilgisayar açıldığındaki sıcaklık değerlerini görebilirsiniz (stok fan genelde 40-45 derece oluyordu). Coretemp sıcaklık değerlerini de atıyorum. Ayrıca Windows açıldığı anda işlemci ve RAM performans değerlerini de ekliyorum. Çalışırken ki halinin de videosunu atacaktım ama sanırım yüklenmiyor.

Bunların dışında performansın stabil mi yoksa sorunlu mu olduğunu test edeceğim herhangi bir öneriniz var mı? @AceTeq hocam yaptıklarımda bir problem veya eksik var mıdır?

Şimdiden teşekkürler

Dosya Ekleri

• Bellek_Frekans.webp
    Bellek_Frekans.webp
    12,2 KB · Görüntüleme: 36
  • CPU_Görev_yöneticisi.webp
    CPU_Görev_yöneticisi.webp
    146 KB · Görüntüleme: 37
  • Sonuç01.webp
    Sonuç01.webp
    962,6 KB · Görüntüleme: 44
  • 06-B.webp