Mühendislik için Linux kurulur mu?

alonetrox

Uzman
Merhaba, mekatronik mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Şu anki bilgisayarımda Windows 11 kullanıyorum. Ama çıkmasından 4 yıl geçmesine rağmen hala stabil olmadığı için Linux'a geçmek istiyorum. Linux'ta SolidWorks, AutoCAD, Solid Edge, STMCubeIDE gibi progamlarda sıkıntı yaşar mıyım?

Sistem özelliklerim:
  • ASUS TUF Gaming A15 FA507NU
  • AMD Ryzen 7-7735HS
  • Nvidia GeForce RTX 4050 6 GB
  • 500 GB M2 SSD
  • 16 GB DDR5 4800 MHz RAM

Hocam bu programlar Windows'ta daha optimize çalışıyor. Hatta bazıları Linux'ta resmi olarak desteklenmiyor. Eğer Windows 11'in performansından şikayetçiyseniz Windows 10'u veya Windows 11 LTSC deneyebilirsiniz.

Windows 11 LTSC kullanabilirsin.

Windows 11 LTSC kullanabilirsin.
Hocam bu programlar Windows'ta daha optimize çalışıyor. Hatta bazıları Linux'ta resmi olarak desteklenmiyor. Eğer Windows 11'in performansından şikayetçiyseniz Windows 10'u veya Windows 11 LTSC deneyebilirsiniz.
Halihazırda Windows 11 LTSC kullanmaktayım. LTSC'de de ekran kartımda sorunlar ve donma sorunları yaşıyorum. Windows 11 Pro'da ise konuda belirttiğim gibi stabilize sorunları yaşıyorum.

Windows 10 kullan. İstersen dualboot yap Linux ile.
Şu anlık SSD yetmediği için Dual Boot kurmayı düşünmüyorum.

Windows 10 LTSC 2021 öneririm o zaman. Bir onu deneyin. Hiç sorun yaşamıyorum.

Eğer Windows 10 LTSC stabilite konusunda ihtiyacınızı karşılamayacak olursa Live Media hazırlayıp USB üzerinden Linux'un performansını test edebilirsiniz sistem üzerinde. Eğer ilginizi çekerse ve ihtiyaçlarınızı karşılayabilirseniz kurulum yaparsınız.

Bilgisayar Mühendisliği için geçebilir miyim desen, evet derdim ama Mekatronik, Makine, Elektrik Elektronik mühendislikleri için doğru dürüst Linux'ta desteği olan yazılım yok. Mesela KiCAD var başka bilmiyorum. Bence dual boot yap, Windows 11 stabil değilse sisteminde, Windows 10 + Linux kur. Distro olarak Garuda Linux veya Linux Mint'i öneririm.

Bence temiz bir kurulum ve hafif bir debloat ile 24H2 geç. Ben ne zaman ana bilgisayarımda LTSC geçsem sorunlarla karşılaşıyorum. 24H2 eğer biraz ayar çekersen sorunsuz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…