gözlemlediğim kadarıyla;

1. laiklik ilkesi nedeniyle.
laiklik ilkesi, devletin din karşısında tarafsız olması ve din işlerinin devlet işlerinden.
Ayrılmasıdır. Halkın inancını özgürce yaşaması ve zorlanmaması demektir.

Dininin hoşgörü dini olduğunu söyleyenler, kendilerine inanmak zorundaymışız gibi bu ilkeye düşmanlık beslemektedirler. Atatürk'e nefretleri ilk buradan başlıyor.

2. Türk düşmanlığı nedeniyle. Türkiye'nin varlığından rahatsız ve hint kökenli var olmamakistan hayalleri kuranların genelde sevmemesi çok doğal.

Benim de gözlemlediğim kadarıyla, insanların tarikatlarda ve cemaatlerde Atatürk'ün kötülenmesine şahit olması, ona atılan iftiralara inanması, arkadaş veya aile ortamında sürekli yanlış bilgiler duyması da etkili olabiliyor.

İmam hatiplerde ya da benzer ortamlarda da yıllarca kulaktan dolma bilgilerle büyüyen insanlar var. Bir de diğer sevmeme vb. nedenleri, “ezanı Türkçe okuttu”, “hocaları astı”, “islam ibaresini kaldırdı”

Siyasi kutuplaşma, laiklik ve tarih bilmeyen insanlar sevmez.

Atatürk karşıtı olanların büyük çoğunluğu şunlardir:
  • 1 kere Nutuk okumamış.
  • Kurtuluş Savaşı’nın detaylarını bilmez.
  • Osmanlı’nın son 30 yılını bilmezler.
  • Atatürk'ün yaptığı reformları bilmezler.
  • Kendi çıkarları için her şeyi yapacak, iftira atacak ve suç işleyecek olan insanlardır.

Bu arada laf aramızda, Ata'yı sevmeyen erkekler var da, kadınlar da var. Kadınları asla anlayamıyorum. Adam sana bütün haklarını verdi daha ne geveliyorsun?

Zaten o dönem en çok kadınlar severdi. Ne zaman vefat etti o zaman onlar da bir daha belini doğrultamadı. Bu günün sebebi atamızın vakitsiz vefatıdır.

Bu arada laf aramızda, Ata'yı sevmeyen erkekler var da, kadınlar da var. Kadınları asla anlayamıyorum. Adam sana bütün haklarını verdi daha ne geveliyorsun?
Masaya çıkıp tepinebilirler. Gerçeklerle araları bozuksa, tabii Atatürk de onlara hayırlı görünmez.

En büyük nedeni cahillik bir de atılan iftiralar tabii cahil olunca da inanıyorlar. Osmanlı zamanında okuma yazma oranı eğitim düşüktü herkes tek adama kul köleydi. Bizim milletin de yapısında var kendi kendini yönetecek zeka ve akıla sahip olamadılar birisi çıkacak güçlü bir lider sürekli güdecek. Cumhuriyet zamanı Atatürk'ten sonra da inönü geldi. Onun da sadece askeri zekası vardı ve yönetecek kabiliyeti yoktu ters tepti. ABD de sovyetlerle çekişiyordu ve bizi yanına çekmek için her yolu denediler. Sonra menderes geldi. Süt tozları şu bu ABD'den yardımlar sözde dostluk arttı. Adam zaten amerikancıydı köy okulları uçak fabrikaları tank fabrikaları her şeyi bozdu gerilemeye sürükledi. Halkın cahil kalmasını koyun gibi olmasını istiyorlardı. Tabii Atatürk'ü de bir anda söküp atamazlardı o yıllarda. Aşama aşama ilerlediler dönek yazar necip fazıl kısakürek kullandı Atatürk hakkında sahte dedikodular yalanlar uydurdular. O da içki parasını çıkarttı menderesten videoları vardır. Atatürk'ü koruma kanunu çıkardı menderes aslında öyle bir şey yoktu. Sonrası malum sahte tarih osmanlıcıların oluşması aşırı muhafazakar kitlenin artışı zaten cahil sadece yeme içme barınmayı bilen halk türedi. Bunlar emperyalist güçlerin uzun yıllarca planladıkları şeylerdi hepsini gerçekleştirdiler. İsrail'in büyümesi olayı da var. Malum şahıs ve günümüzde de daha da arttı şimdi herkes kaç parçaya bölünmüş durumda. Dışarıdan da göçmenlerle doldurdular. Geriye Türkiye adında ülke kalacağını sanmıyorum.

Genelde aşırı derece de şeriatçılar sevmez. Allah ya da peygamber ile karşılaştırırlar.
İslam düşmanı derler, İslam'ı daha iyi anlamamız için Kuran'ı Türkçe'ye çevirir, diyaneti kurar yine yaranamaz.
Ben artık bu tür cahiller ile tartışmayı saldım. Direkt uzaklaşıyorum çünkü çok mantıksız argümanları var.
"Sizin Atanız varsa bizim de Allahımız var Allah Atandan büyüktür" lafını bile duydum ya.
En büyük sorun bence "aile" ile başlıyor aile büyükleri cemaat üyesiyse veya cami sohbetlerinde böyle muhabbetler ediliyor sanıyorsam.
İslam, Müslüman'lık konuşulması gereken yerde Atatürk kötüleniyor. 2002'den sonra daha da arttı Atatürk düşmanlığı.

Eğitim, aile eğitimi ve ideolojiler sebebi ile yaşadıkları ülkenin kurucusuna hakaret etmekten çekinmiyorlar.

Zamanında Atatürk ve silah arkadaşları Türk halkının istiklali niyetiyle harekette bulunmasaydı, bugün birilerinin kanında kimlerin olacağı belli olmazdı.