derindevlethikmet 2

Çalışkan
Yer
Istanbul
Selam. Bir yakınımın müstakil evi var ve fiber internet istiyor. Söylediğine göre yanlarındaki binada fiber görünüyormuş. Bu yanındaki binadan veya başka nasıl uygunsa fiber kurdurabilmek mümkün mü? Halihazırda telefon kablosuyla internet çekiyorlar ve maksimum hız 35 Mbps. Ayrıca eve gelen internet, diğer yandaki eski binanın dışında yer alan kutu aracılığıyla oluyor. Yani hem eski hem müstakil ev aynı kutudan internet çekiyor.

Binadan binaya atlama yapabiliyorlar ama diğer binadakilerin rızası olması lazım sanırım. Ben yıllar önce yan evden kendi evimize VDSL atlattırtacaktım, bana diğer evden izin alınması gerek denmişti. Kablonun konumuna durumuna göre duvar delme gibi işlemler yapılıyormuş.

Yakınındaki binada varsa oradan sana atlama yaparlar, hattan çekmezler muhtemelen.
Binadan binaya atlama yapabiliyorlar ama diğer binadakilerin rızası olması lazım sanırım. Ben yıllar önce yan evden kendi evimize VDSL atlattırtacaktım, bana diğer evden izin alınması gerek denmişti. Kablonun konumuna durumuna göre duvar delme gibi işlemler yapılıyormuş.
Dostlar dün yakınım TT'yi aradı ve talepte bulundu. Bugün ise dönüş yapmışlar ve önümüzdeki 3 ay içinde fiber internet getirme planları varmış. Talep edildiği için mi yoksa zaten planları var mıydı orasını bilmiyoruz tabii.

Selam. Bir yakınımın müstakil evi var ve fiber internet istiyor. Söylediğine göre yanlarındaki binada fiber görünüyormuş. Bu yanındaki binadan veya başka nasıl uygunsa fiber kurdurabilmek mümkün mü? Halihazırda telefon kablosuyla internet çekiyorlar ve maksimum hız 35 Mbps. Ayrıca eve gelen internet, diğer yandaki eski binanın dışında yer alan kutu aracılığıyla oluyor. Yani hem eski hem müstakil ev aynı kutudan internet çekiyor.
Sizin yakınınızın evine fibernet için hat getirilmesi için aşağıdaki seçenekler var: 1) Komşu çok aboneli binadan müstakil eve bir fiberoptik kablo çekmek. Bu komşu binada mutlaka bir OFDK (=Bina içi fiber dağıtım kutusu) vardır. Eğer bu kutuda boş port varsa iş biraz daha kolay, Yoksa Telekom bu binaya ikinci ve daha küçük kapasiteli (örneğin 4 portlu) bir OFDK takarak buna çözüm getirebilir. Ancak her koşulda komşu binadan (tercihan oradaki her mülk sahibinden) yazılı bir onay alınması gerekir. Zira çekilecek kablo ister istemez o binanın arsa payı içinden geçerek müstakil binanın arsa payına girecektir. İlk binanın duvarından kablo çıkışı için bir delik açılma olasılığı yüksek, o da işin cabası! 2) Müstakil eve halen bakır altyapı (VDSL) getirilmiş durumda... Bu halde o müstakil eve kadar gelen bir yeraltı kanalı da mevcut olabilir (havai hat değilse). O kanal kullanılarak ve sahadaki sair koşullar/altyapı da uygunsa müstakil binaya ayrı bir fiber optik kablo çekilebilir. Ancak her 2 seçenekte de Telekom müstakil bina için özel proje yapacağından bu işlemler için ücret talep edebilir; artık şansınıza.