Çöpçülük amaçlı olacak benim halim. Şimdi değil de; ileriki zamanlarda olacak.
Google'ı daha fazla seviyorum ama sürekli abonelik istiyor; ne kadar ucuz olursa olsun. O yüzden kısasından bir şeyler yapmak isterim. Ortalama fiyat falan nasıl çıkar? Eski tür bileşenler falan işimi görür mü?
Ben yakın zamanda sadece nas amaçlı olmasa da ev sunucusu yapmak için sistem topladım. Örnek olması açısından parçaları ve fiyatları yazıyorum. 1.000 TL'ye 8 GB RAM ve 500GB HDD, 500TL'ye OEM kasa+300W PSU+OEM LGA775 anakart+80GB HDD 1250TL'ye 240GB Samsung SSD, 600TL Q9550s ve 100TL'ye tanıdığımdan HD5450 aldım. SSD biraz pahalı tuttu ancak DRAM'li ve çok az kullanılmış bir model olsuğundan daha ucuza kaçmak istemedim.
Fiziksel donanımı daha mantıklı buluyorum. İleride bulut ücretlerine zam yaptımı şirketlere hiçbir şey diyemezsin. Ancak evdeki donanım bozulana kadar senindir.
Fiziksel donanımı daha mantıklı buluyorum. İleride bulut ücretlerine zam yaptımı şirketlere hiçbir şey diyemezsin. Ancak evdeki donanım bozulana kadar senindir.
Bulut zaten kişisel veri depolama amaçlı. 30 TB'ye kadar çıkıyor. Ki o da aylık 9.000 TL. Gerçekten çok güzel özellikler veriyor ama fiyatı da ona göre maalesef. Google için diyorum. 5 TB alan alınabilir bana göre ama iş yüksek yerlere çıkınca NAS'a geçmek gerekiyor diye düşünüyorum. Bu konuda fikriniz nedir?
Bulut zaten kişisel veri depolama amaçlı. 30 TB'ye kadar çıkıyor. Ki o da aylık 9.000 TL. Gerçekten çok güzel özellikler veriyor ama fiyatı da ona göre maalesef. Google için diyorum. 5 TB alan alınabilir bana göre ama iş yüksek yerlere çıkınca Nas'a geçmek gerekiyor diye düşünüyorum. Bu konuda fikriniz nedir?
Kendi kullanımımda mantıksız tamamen. 5TB depolamaya ihtiyacım olursa giderim ikinci el HDD alırım. 6TB HDD 6-7K'ye bulunabiliyor şu an. Normal kullanıcının buluta ihtiyacı pek yok, YouTuber gibi düzenli veri alış verişi yapanlar uygun fiyatlı bulutu aktif kullanıyor, şirketler ise kendi sunucularında veriyi depoluyor gibi bir örneklendirme yapabiliriz.
Kendi kullanımımda mantıksız tamamen. 5TB depolamaya ihtiyacım olursa giderim ikinci el HDD alırım. 6TB HDD 6-7K'ye bulunabiliyor şu an. Normal kullanıcının buluta ihtiyacı pek yok, YouTuber gibi düzenli veri alış verişi yapanlar uygun fiyatlı bulutu aktif kullanıyor, şirketler ise kendi sunucularında veriyi depoluyor gibi bir örneklendirme yapabiliriz.
YouTuber kişilerin sürekli buluttan veri alışverişi eziyet olmaz mı? Zaten SSD'lerin boyutu fazla değil. Ayrı bir depo olarak tuttuğu bir yer vardır diye tahmin ediyorum.
YouTuber kişilerin sürekli buluttan veri alışverişi eziyet olmaz mı? Zaten SSD'lerin boyutu fazla değil. Ayrı bir depo olarak tuttuğu bir yer vardır diye tahmin ediyorum.
Çok farklı kullanım senaryoları var. Adamın oturduğu yerdeki internet altyapısı kötüdür, evine nas kursa bu sefer de uzaktaki montajcı dosyayı indirirken eziyet çekecek.
NAS güzel fikir ancak yerel ağ dışından erişim için sağlam internete ihtiyaç var. Küçük bir self hosted kurulumum var ancak upload hızım yerlerde olduğu için internetten sunucuya erişim ve içerik oynatma sürdürülebilir değil.
Çok farklı kullanım senaryoları var. Adamın oturduğu yerdeki internet altyapısı kötüdür, evine nas kursa bu sefer de uzaktaki montajcı dosyayı indirirken eziyet çekecek.
NAS güzel fikir ancak yerel ağ dışından erişim için sağlam internete ihtiyaç var. Küçük bir self hosted kurulumum var ancak upload hızım yerlerde olduğu için internetten sunucuya erişim ve içerik oynatma sürdürülebilir değil.
Normal youtuberlardan bahsediyorum. Mesela büyük kanalların ofisi olduğu için nas kurması mantıklı olabilir, ofis içi bilgisayarlar arası hızlı dosya transferi için. Ancak bir montajer bir de kanal sahibi olan kanal nas ile uğraşmaz diye düşünüyorum.