ISS'nin verdiği ZyXEL modemin WAN ayarlarında NAT'ın hemen altında, tam konik NAT ayarı var. Bu ayarı aktifleştirdiğimde bile NAT type "open" olmuyor. Şu anki modemim OpenWrt desteklemektedir. Modemimin içerisine OpenWrt yazılımını kurdum ve o şekilde kullanıyorum. OpenWrt yazılımı için; Interface kısmında WAN kuralına edit yaptığımda, sizin bahsettiğiniz gibi bir NAT ayarını bulamadım. Sanırım edgerouter 4'te olduğu gibi Firewall başlığı altında NAT rules veya traffic rules bölümlerinde extra bir kural eklemem gerekmekte ki zaten bu işlemleri yaptığımı ve işlemlerin işe yaramadığını konu içeriğinde de belirtmiştim. Firewall, Traffic Rules, Port Forward, NAT Rules ayarlarımı da doğru yapılandırmam gerek fakat bir şeyi yanlış veya eksik yapıyorum, sanırım. Neyi yanlış yapıyorum acaba? OpenWrt için bahsettiğiniz NAT ayarı nerededir? Ya da OpenWrt için; NAT rules, Port forward, Traffic Rules, Firewall Zone Ayarlarını nasıl yapılandırmam gerekiyor? Diyelim ki bu ayarları ben doğru yapılandırdım ve sorunum düzelmedi. O zaman sorun nereden kaynaklanıyor olabilir? Ayrıca 4 sene önce fiber hatta TL-Archer C7 router ve sercomm FG100e marka model ONT cihazlarını kullanıyordum. Archer C7 WAN ve Firewall ayarlarından NAT Type'ı: Open yapmak için herhangi bir Advanced NAT ayarı yapmama ve Firewall ayarlarından extra bir kural eklememe gerek olmuyordu. 4 Sene önce Direkt DMZ'yi bilgisayarıma yönlendirip NAT TYPE "OPEN" şeklinde kullanabiliyordum. Şimdi ise Edgerouter 4 bile satın aldım, OpenWrt yazılımı olan modemime SSH ile bağlanıp yazılım bile bilmeden Config bile yazsam NAT TYPE "OPEN" olmuyor, sorunum bir türlü düzelmiyor. ONT cihazında bir kısıtlama olduğundan şüphelenmeye başladım. Çünkü; önceki ONT'min arayüzü yoktu. Statik bir IP verip arayüzüne ulaşmaya çalıştığımda arayüzü gelmiyordu. Dolayısıyla Sercomm ONT'nin bir Config dosyasının olmadığını düşünüyorum. Şimdi ki yeni ONT'min Config dosyası var ve bazı XML dosyasında kısıtlamalar olduğunu görüntülemekteyim. Ayrıca SFP+ modülü siparişim elime ulaştığında bir deneme yapacağım. Modül elime ulaştığında her şey aydınlığa çıkacak gibi duruyor. @13367.
@Recep Baltaş Eğer statik IP'niz yoksa DMZ açıp bilgisayarınıza yönlendirseniz dahi NAT type "moderate" gözükecektir. O zaman statik IP hizmetini ve SFP+ modülü kullanan başka bir kullanıcı yardımcı olursa sevinirim. CoD, GTA gibi oyun içerisinde network ınfo kısmı bulunan, NAT type hakkında bilgi veren, multiplayer bir oyunun portlarını modem üzerinden açıp daha sonra oyun içerisinden NAT type "open" oldu mu diye kontrol sağlayıp ekran görüntülerini konu içerisine ekleyebilirler mi? Ayrıca bilgisayarı olmayıpta PS, Xbox oyun konsolları olan kullanıcılarda deneyebilirler. NAT Type'ın "open" olmasını engelleyen faktörün ONT cihazı olup olmadığını kontrol ediyorum.
Sadece Statik IP kullanan kullanıcılar. Oynadığınız oyundaki NAT Tipinizin ekran görüntüsünü ve kullandığınız ONT cihazının marka modelini paylaşabilir misiniz? Tezimi beraber çürütelim. En azından bende rahatlayayım, sizde rahatlayın
Başta dedim ya SFP+ modülü kullanmayan, statik IP'si olup da ONT cihazı kullanan kullanıcıları da bu testi yapıp gönderebilirler, diye. Statik IP kullanıyor iseler, modem üzerinden oyun portlarını açıp, PS, Xbox ayarlarından NAT type "open" oldu mu diye kontrol edip sonucun ekran görüntülerini paylaşabilirler iseler çok makbule geçer. @13367 siz statik IP kullanıyorsanız test edip sonucunu paylaşır mısınız? Sizin SFP+ modülünüz var diye hatırlıyorum.
Birdakika bir şey gözümden kaçmış gece, siz ONT'yi değiştirdikten sonra NAT type moderate olmuş, buradaki tam sorun ONT'de, ISS ontleri sadece bir fiber to Ethernet çevirici değil firewall ve başka özellikleri var, önceki ONT'deki kuralları da ZTE ONT'ye aktarmalısın.
Burada asıl endişe etmen gereken şey ontlerin son kullanıcıya kimlik dışında hiçbir ayar yaptırmamasıSSH veya seri ttl ile kabuğa erişmen gerekebilir.
Anladım dediğim gibi SFP+ modülü elime ulaştığında, denediğimde muhtemelen NAT type: "open" olacaktır. Sende SFP+ modülü ve statik IP hizmetin var ise benim için port açıp oyun içerisinden veya Xbox live multiplayer üzerinden NAT type "open" oldu mu diye test edip ekran görüntüsünü benimle paylaşabilir mısın? Bakalım gerçektende sorun ONT cihazından mı kaynaklanıyormuş? Çünkü network operasyon müdürü ile bile iddia ya girdim. Kendisi ONT cihazının benim belirttiğim gibi bir kısıtlama yapamayacağını savundu. Modülü denediğimde kendisini de bilgilendireceğim. Sanırım bu Iddia'yı ben kazanacağım
ONT kullanımını önermiyorum. ISS'ler ONT üzerinde tonlarca kural çalıştırıyor: Firewall, QoS, TR069, vlan focus, vlan ID, NAT type, NAT konik modu say say bitmez, git ilkokul mezunu network ekibine benim selamımı söyle
Zaten ONT üzerinde bunca şey çalıştırmak internet performansı diye bir şey bırakmıyor. ISS seni TR069 ile TV'de patlamış mısır ile izliyor gibi düşün.
SFP modülü PPPoE vlan ID harici ışığı elektriksel veriye çevirmekten başka hiçbir şey yapmıyor o yüzden tereddütsüz kullanabilirsin, benim denememi istiyorsan bende ne Xbox ne PS var, zaten bilgisayar Full Linux evde network dışı bir iş yok.
Anladım Windows değilse deneyemezsin zaten boş verÜniversite öğrencisiyim ve operasyon müdürlerinden daha iyi biliyorum bence bu işi. Online oyunlarda yaşadığım sorunların çözümlerini araştıra araştıra, 4 yılda kendi başıma edindiğim bilgi birikiminin hiçbir komunikasyon şirketinin network müdürlerinde bile olmadığını düşünüyorum. Hiç abartmıyorum, çünkü adamlara sorduğum Basic sorulara bile cevap veremiyorlar. Chatgbt'ye sorup WhatsApp üzerinden bana SS atıyorlar. Ben bilmiyor muyum Gbt'ye sormasını deyince de ters ters konuşma diyorlar. Öncelikle sanal makine + Kali Linux ile ISS tarafından bana verilen modemleri ve ontleri rootlamaya başladığım bu yolculukta, en son Raspberry Pi 5 içerisine OpenWrt kurmayı yani kendi modemimi yapmayı, fiber çevirici ve GPON SFP+ ile kendi ONT cihazımı yapmayı başardım. Mutlu muyum? Evet. Gurulu muyum? Evet. Sahip olduğum bilgiler elbet ileride işime yarayacaktır. Bir şirketin müşteri hizmetleri müdüründen iş teklifi bile aldım. Fakat sırf inadımdan redettim. Çünkü çok sinirlendirdiler çok ters konuştum. Onlar benim iş arkadaşım olsalardı hatta bir tanesi benim patronum olacaktı ki olsaydı kendimi kötü hissederdim
Tebrik ederim, büyük ihtimal biraz ufak ve yenisinfakat böyle şeylere ilgin varsa devam ettir. Pi kullanmak oldukça eğlenceli, benim internet ilgim Pi Zero'dan çıkıp, yıllar içinde evde nas, DNS, host, email posting barındırmaya geldi.
İsslerde network ekip müdürü torpille girip daha bir oltyi yapılandıramayacak kadar bilgisizdir.
Asıl işi bilgili olan network saha ekibi yapar, ya da şehir ana ssr bgp routing ve Edge routera ayar çeken ıt uzmanları yapar.
İlgim var mı yok mu bilmiyorum ama online oyunlara daha çok ilgim var gibi. Ayrıca bu işleri nasıl devam ettireceğimi de tam bilmiyorum. Benim istediğim tek şey online oyunlarda yaşamış olduğum kasma hissiyatını sorunumu kökünden gidermek, halletmek. Oyun kasmadan çok, smooth değil gibi hissettiriyor ve gerçekten insanın başını ağrıtan cinsten bir smooth olmama sorunu, durumu diye de adlandırılabilir. Başlarda bufferbloat olduğunu sandığım bu sorun için modemime OpenWrt yazılımını kurdum ve SQM ile deneme yaptığımda sorunumun a+ buffering skorunu aldığımda bile devam ettiğini gördüm. ISS bilgisayarımda sorun olduğunu savunup duruyor. Oyun içerisinde Max grafik ayarlarında işlemci kullanımı %50 ve ekran kartı kullanımı %40. ne işlemci ne de ekran kartım hiç ısınmıyor. Grafik monitorden bakıyorum herhangi bir spike da yok. Zaten sorunumun internet kaynaklandığını şu şekilde gözlemledim. Modem üzerinden DMZ açmak bile bazen oyunu smooth yapabiliyor. Sorunlarımı ortadan kaldırabiliyor. Ama dediğim gibi bunu bazen yapıyor. Bazen de hiç smooth yapamıyor. Yani yaşadığım sorun biraz karışık. Sorunun kaynağını bulsak çözümü kolay diye tahmin ediyorum.
Recep bey NAT tipinin moderate olmasının oyunda bir ping sorunu yarattığını duymadım demişti. Bu sorun ping sorunu gibi değil de daha çok jitter sorunu olabilir mi acaba? Tüm online FPS oyunlarında mouse ile daire çizdiğimde sanki 1FPS alıyormuşum gibi hissettiriyor. Ve oyun sanki ağırmış, kasıyormuş hissiyatı veriyor. Yaşadığım sorunumu en açıklayıcı şekil olarak bu şekilde sizlere aktarabilirim. Tekrardan söylüyorum SQM cake algoritması açık ve a+ skorunu elde ediyorum.
Sorunu yaşadığım anda pingplotter sonucuma baktığımda olt cihazında anlık Max +61 ms gecikme olduğunu, provider routerında Max +318 ms gecikme olduğunu, internet routerında +418 ms gecikme olduğunu görüntülüyorum. Ayrıca 2.hop 172.xx. Xx. Xx IP adresli olt cihazı olduğunu sandığım cihazda başlayan paket kayıplarımın, final destination'a kadar devam ettiğini görüntülüyorum. Fakat asla 1.hopta paket kaybı, gecikme gibi sorunlar mevcut değil. Yani santral cihazlarında oluşan anlık yüksek gecikmeler, paket kayıpları (packetloss, bufferbloat, bottleneck) sorunları yüzünden mi ben bu kasma sorununu, smooth olmama durumunu veya 1FPS hissiyatı sorununu yaşamaktayım, deneyimlemekteyim? Yoksa bu sorunumun başka bir sebebi mi var? Birisi bana pingplotter verilerine göre +610 ms gecikmem var o zaman benim hiç oyun oynayamam lazım demişti. Onu da şöyle açıklayalım. Eğer oyunlara TCP protokolünde ve tünelleme yapmadan veya ıcmp istekleri göndererek bağlansaydık dedikleri mantıklı olabilirdi. Ama hesaba katmadığı bir şey var biz oyunlara UDP protokolleri kullanarak ve tünelleme yöntemiyle bağlanıyoruz. Tünellemenin (UDP tunnelling) sağlamış olduğu extra düşük Ms'ler ile oyun sunucusuna düşük gecikmeler ile bağlanıyoruz. Bunu tıpkı VPN tunelling yöntemini kullanarak Amerika sunucusunda daha düşük ms almak gibi düşünebiliriz. Sorunda burada başlıyor zaten UDP protokolü güvenli bir protokol olmadığı için kaybolan verileri tespit edemiyoruz. Böyle bir şeyi tespit etmek mümkün değil yani. O yüzden hep diyorumya hissiyat olarak bu sorunu yaşıyorum diye. @Recep Baltaş benden hep kanıt istiyor fakat yaşadığım sorunumun kanıtlanmasının mümkünatı yok. Böyle bir teknoloji yokgerçekten öyle. UDP istekleri geri bildirim vermiyor ki sorun var mı yok mu diye görüp kanıtını da sizlerle paylaşalım. Yoksa bende isterim paylaşmak ama maalesef protokolün işleyişi bu şekilde değil. Yaşadığım sorunlardan bazılarını örneklerle açıklamaya çalıştım. "oyun içerisinde silahı ateşlediğimde mermi hedefe gitmiyor, karşı oyuncuların ayak sesleri bazen gelmiyor veya geliyorsa da yanlış taraftan geliyor, hissiyat olarak oyun çok yavaş, yani W tuşuna basınca karakter 0.25X hızla yürüyor, 1'e bastığımda karakter eline silah çekerken bile 0.25X hızda çekiyor, karşı oyuncunun bomba çözme, kurma sesleri bana gelmiyor, adam arkamda zıplamış, takımdaki oyuncular sesli sohbetten arkan arkan diye bağırıyor, bende diyorum ki arkamdan ses gelmedi siz nasıl duydunuz arkam geldiğini?" bunlar yaşadığım sorunlardan bazıları. Bu sorunu yaşamadığım tüm zamanlar içinde yazdıklarımın tam tersini yaşıyormuşum gibi düşünebilirsiniz. Sorun yokken oyun akıcılığı 2X hızda ilerliyor. Bir sorun olmadığında oyun deneyimim gayet güzel, akıcı ve smooth oluyor. Benim istediğim ise; online oyunları bir sorunlu bir sorunsuz olarak oynamama sebep olan sorunun kaynağı ve çözümü nedir? Artık sorunumu çözeyimde işimi şansa bırakmayayım. Tamamen bunun cevabını arıyorum.
Bu soruna sebep olan sence ne olabilir? Oyunun yavaş ilerlemesi 1FPS gibi hissettirmesi ve smooth olmaması jitter sorununa benziyor gibi değil mi? Peki bu sorunu nasıl çözeceğim? ISS sürekli bir sorun gözükmemektedir, diyor. Veya pingplotter test sonucuma göre santral cihazları boyunca final destination'a kadar devam eden %pl ve yüksek gecikmelerin oluştuğu esnada jitterde oluşuyor olabilir. Ama pingplotter testinde jitter değerleri gözükmediği için bunu bilemiyorum? Ayrıca o esnada belli bir sunucu ile aramdaki jitter ms değeri testini nasıl yapabilirim? Veya jitter traceroute testi gibi bir şey var mıdır? Sizce sorunumun temelli olarak çözümü nedir? Yoksa end of Life mı@13367
Wireshark ile test ettiğim zaman oyun sunucusu ile bilgisayarım arasındaki UDP iletişimi şu şekilde; [7355 → 55863] veya [7355 → 57914] neden sunucu tarafından bilgisayarıma 7355 UDP portu üzerinden gönderilen sunucu paket isteği önce 55863 UDP portuna yönlendirilip sonra da bu sunucu isteği 55863 UDP portu üzerinden benim bilgisayarıma ulaşıyor? Neden extra bir port yönlendirilmesine ihtiyaç duyuyorlar? Asıl soru; extra port yönlendirilmesi yapılan yer tam olarak neresi ve extra port yönlendirilmesi yapılan cihazın tespitini nasıl yapabilirim? Bu cihaz ONT cihazı olabilir mi? Uygulama portları dinlese bile modem üzerinden açtığım bazı portların "closed" olarak görükmesinden kaynaklanan NAT type "moderate" sorunuma sebep olan port filtrelemesi, kısıtlaması ve engellemesi yapan cihazın, karşı sunucudan bilgisayarıma gönderilen port isteklerinin extra port yönlendirilmesinin yapıldığı cihazın da aynı cihaz olduğunu düşünüyorum. Eğer öyle ise extra port yönlendirilmesi yapılan ve port filtrelemesi, kısıtlaması, engellemesi yapılan cihazı bulup çözümü de o cihazda arayacağız diye tahmin ediyorum. Bu cihaz kesinlikle ONT cihazı gibi duruyor. Modül elime ulaştığında sorun kökünden çözülecek gibi duruyor. Ayrıca ISS, bng cihazından 53 portunu engellediklerini söylemişti. Bazı UDP portlarını da filtreledikleri, kısıtladıkları ve engelledikleri için de bu sorunu yaşıyor olabilir miyim? O halde santral tarafından böyle bir engelleme, kısıtlama ve filtreleme yapılıyorsa bu santral cihazı hangi cihaz olabilir? @13367.
@13367 bu konuya yanıt verirken bir de diğer açtığım konuya bakabilir misin rica etsem? Şansıma Alcatel-lucent g-010S-P teslimatı şimdi yapıldı. Arayüzüne erişmeye çalışıyorum nasıl yapabilirim?
@13367 GPON SFP+ modülü ile test ettim. Sonuç hüsran
SFP+ modülü ile denedim hala NAT type “moderate” gözüküyor. Ya da bu sorunun sebebi ISS santral cihazlarından port kısıtlaması yapıyor olabilirler mi? Eğer port filtreleme, kısıtlama ve engelleme işlemini yapıyor iseler bu işlemleri hangi cihazlarından yapıyor olabilirler?
Sanırım çift NAT sorunu yaşıyorum. Routerımdaki NAT'ı devre dışı bırakıp, routerımda herhangi bir port yönlendirmesi yapmayıp. Sadece SFP+ OpenWrt arayüz ayarlarından NAT'ı etkinleştirip port yönlendirme işlemini yapmam mı gerekmekte? O halde bunu nasıl yapabilirim? Ya da tam tersi ONT SFP+ ayarlarından NAT'ı nasıl devre dışı bırakıp sadece köprü, fiber dönüştürücü görevini görmesini sağlayabilirim?
Zaten SFP+ modülünü taktığımda ve router kurulumunu yaptığım esnada; setup hata verdi. Çift NAT algılandı gibi bir hata ile karşılaştım.
Bence izlediğim videoda ki YouTuber doğru söylüyordu. Fiber internet hattında NAT type kesinlikle “open” olmuyor. Bunun sebebi ONT cihazlarının bir nevi modem görevi görmesi ve NAT ayarlarına sahip olmasıdır. Yani fiber kullanıcıların yaşadığı sorun çift NAT sorunudur.
ONT cihazlarım ve SFP+ modülüm sahip oldukları NAT'ı sayesinde gelen istekleri başka portlara yönlendiriyor, sanırım güvenlik duvarlarından da filtreleme ve kısıtlama işlemini yapıyor. SFP+ ONT'nin NAT'ını nasıl kapatabilirim? Modülü fiber to Ethernet medya dönüştürücü olarak kullansam sorunum düzelecektir diye tahmin ediyorum. ONT cihazı ve SFP+ bir nevi VDSL modemleri gibi davranıyor. NAT'ı üzerinden yönlendirme işlemini yapıyor. Zaten router'ımda sahip olduğu NAT'ı üzerinden yönlendirme yapmaya çalışınca NAT çakışması oluyor ve zaten setup esnasında çift NAT algılandı hatasını aldım. Öncelikle ONT (OpenWrt) arayüzünden hangi ayarları yaparsam cihaz modem olmaktan tamamen çıkar. NAT'ı nasıl kapatabilirim?
Birinci seçenek: SFP+ cihazın köprü görevi görerek ve sadece fiber to Ethernet medya dönüştürücü gibi davranmasını, router cihazımın da birincil modem gibi çalışmasını nasıl sağlayabilirim?
İkinci seçenek: SFP+ ONT cihazına PPPoE kullanıcı adı, şifremi, VLAN ID, port yönlendirme bilgileri girerek, routerımında sadece AP olarak çalışmasını nasıl sağlayabilirim?
Bu iki seçenekten birini tam anlamıyla yapabilirsem yaşadığım çift NAT sorunu tamamen ortadan kalkacaktır. Aklıma takılan tek soru; 4 sene önce sercomm ONT kullanarak NAT type “open” nasıl yapabiliyordum?
Fiber altyapılarda ONT cihazlarının NAT'ı var ise ve çift NAT sorununa sebep oluyorsa o zaman sercomm ONT'nin NAT'ı mı yoktu acaba? Sercomm ONT sadece fiberden Ethernet'e dönüştürücü görevi gördüğü için mi çift NAT sorununu yaşamıyordum da NAT type “open” gözüküyordu acaba? @13367
@Majdev
@13367'in dediği gibi sabit bir IP atayıp CGNAT havuzundan çıkarmıyor olabilirler.
Router kurulumunu yaparken double-NAT uyarısı ile karşılaşıyorum. Routerımın NAT'ı dışında bir NAT daha vardı. Router'ım online oyunlarda sorun yaşayabileceğim uyarısını verip duruyordu. Sanırım routerım dışında ONT cihazım NAT yapıyordu.
ONT cihazlarının NAT yapıp yapmadığını SFP modülünü kullanıp anlayacaktım. SFP modülü kullanırken online oyunlardaki NAT type “moderate” sorunum düzelirse ONT cihazımın NAT yaptığını anlayacaktım. SFP'nin Firewall'ını ve NAT ayarlarını kapatıtığımda, router cihazımın kurulumu esnasında hala double-NAT hatası alıyorum. Online oyunlarda hala NAT type “moderate” sorunu ile karşılaşıyorum. ONT cihazımın NAT işlemini yapmadığına karar verdim.
O halde statik IP hizmeti satın almama rağmen neden double-NAT hatası ile karşılaşıyorum? NAT type “moderate” sorununu yaşamama sebep olan şey nedir?
Statik IP hizmetimin olmasına rağmen routerım lokaldeki IP adreslerini sahip olduğu NAT'ı sayesinde ISS santral cihazlarına transfer ediyor. Santral cihazlarında olan bir başka cihazda sahip olduğu NAT'ı sayesinde bu IP adreslerini public IP adresine çevirip beni internete çıkarıyor. Santral cihazlarında olan ve ikinci NAT işlemini gerçekleştiren cihazım ile port kısıtlamasını yapan cihazlarım hangi cihazlar olabilir? @13367.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?