NE1611C modemi bridge moduna alınca TP-Link Deco X50 internete bağlanmıyor

yyyussf

Başarılı
Öncelikle iyi günler.

Kablonet kullanıcısıyım ve verilen NE1611C model modemin hem kablosuz menzilinden hem de genel olarak performansından memnun olmadığım için TP-Link Deco X50 2'li paket mesh router satın aldım. Aldığım router’ları evime göre yerleştirip birbirleriyle Ethernet aracılığıyla bağladım.
Yeni aldığım Deco cihazını router olarak kullanacağım için doğal olarak NE1611C modemi arayüzden köprü (bridge) moduna alıyorum fakat bu ayar ciddi problemlere yol açıyor.

Öncelikle, anlamadığım bir şekilde kablosuz ağlar otomatik olarak devre dışı kalmıyor. Bu durum beni şüphelendirdiği için cihazı sıfırladım. Henüz router modundayken kapatabileceğim tüm ayar ve ekstra özellikleri devre dışı bıraktım, ki buna kablosuz ağlar da dahil. Ardından bridge moduna aldım.
Fakat ne yaparsam yapayım cihazı bridge moduna aldığımda IP alamıyorum.

Modemin web arayüzünde "Ağ Durumu" sekmesi altında "WAN Durumu" bölümü var. Burada cihaz router modundayken modemimin MAC adresi ve sistemden aldığı WAN IP değeri yazıyor, ayrıca kullandığı DNS adresleri de görünüyor.
Cihazı bridge moduna aldığımda ise bu kısımdaki MAC adresim 00:00:00:00 şeklinde gözüküyor, WAN IP ve DNS değerleri ise tamamen boş.
Durum böyle olunca modemi doğrudan yeni aldığım Deco router’a bağladığımda, Deco mobil uygulamasında da “İnternet yok ve WAN IP alınamadı” şeklinde uyarı gösteriyor.

Bildiğim kadarıyla Türksat Kablonet'in DOCSIS altyapısında doğrudan cihazın MAC adresi kullanılarak bağlantı kuruluyor. Zaten diğer DSL veya fiber hizmetlerindeki gibi kullanıcı adı ve şifre bilgisi yok.
Hem arayüzde MAC adresi ve WAN IP boş olduğu için hem de Deco cihazım internete bağlanmadığı için IP alamadığımı düşündüm fakat müşteri hizmetleriyle konuştuğumda cihazımın online olduğunu ve sistemden bir IP adresi aldığını söylediler.

Modemi defalarca sıfırlayıp denedim, arkasındaki dört Ethernet portuyla da bağlantı kurmaya çalıştım fakat bridge modda olduğu sürece Deco’lar internete erişemiyor.
Deco üzerinde internet ayarım da “Dinamik IP” şeklinde ayarlı. PPPoE veya diğer seçenekleri seçmedim.

Modemi router moduna aldığım zaman Deco’lar gayet güzel çalışıyor fakat bu durumda da iki cihaz birden NAT yapmış oluyor. Zaten ayrı bir router almamın amacı, verilen modemi devre dışı bırakmaktı.

Aklıma gelen tüm çözümleri denedim fakat bir yere varamadım. Müşteri hizmetleri sadece kayıt açıyor, ancak onların da bulabildiği bir çözüm yok. Daha detaylı teknik destek için bir mail adresine ekran görüntüleriyle birlikte sorunumu açıklamamı istediler.
Şu anki haliyle bendeki NE1611C modemin bridge modunda yazılımsal bir sıkıntısı olduğunu, IP alamadığını veya aldığı IP’yi hem arayüzde görüntüleme hem de bağlı router’a aktarma konusunda sorun yaşadığını düşünüyorum.
Konu hakkında çok detaylı bilgi sahibi de olmadığım için eğer sorun benim modem veya Deco üzerinde yanlış yaptığım bir ayardan kaynaklanıyorsa da lütfen düzeltin.

Konu hakkında bilgisi olanların desteğini bekliyorum. Şimdiden yanıtlarınız için teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Fakat ne yaparsam yapayım cihazı bridge moduna aldığımda IP alamıyorum.
Şu kısımdan sonrasını okumaya pek gerek yok bence. Kablonet izin vermezse cihazı bridge moduna bile alamıyorsunuz. Forumda bununla ilgili daha önce tonla konu açıldı.

Etrafta fiber varsa beklemeden geçin. DOCSIS kablonetin derdi çekilmez artık.

Hocam hızlı yanıtınız için teşekkür ederim.

Apartmanımdaki VDSL hızları ortalama 65Mbps bandında seyrettiği için geçen ay Kablonet'in 200Mbps tarifesinden 2 yıl daha taahhüt uzattım fakat daha şimdiden üzmeye başladı.

100Mbps tarifedeyken, evdeki cihaz sayısı da az olduğu için idare ediyorduk fakat 200/20 pakete geçince ellerindeki hiçbir modem yetmiyor. E zaten Türkiye'de kendi getirdikleri Netmaster modemlerin ikinci elleri dışında başka DOCSIS modem yok. Alsam da MAC adresini değiştirme vs çok uğraştıracak diye router alma yoluna girdim.

İşin komik tarafı ne web sitesinde yazılı ne de müşteri hizmetlerinde sözlü olarak bridge moda geçemezsin tarzında bir söylem yok. Müşteri hizmetleri de (en azından bana denk gelenler) yardımcı olmaya çalıştılar ama "önümüzdeki ekranda bridge mod hakkında çok fazla başlık yok" tarzı bir cümle kurdular. Sanki sistem gayriresmi olarak kullanıcının önüne geçmeye çalışıyor. Altı üstü sizin routerı devre dışı bırakacağız arkadaş.

Ben yine de attığım maile teknik bir yanıt veya müşteri hizmetlerinin açtığı arıza kaydına yanıt bekleyeceğim. Eğer bir değişiklik veya düzelme olursa güncelleme olarak geçerim ki benzer sorun yaşayan arkadaşların da derdi çözülsün.

Çözüm bulabildiniz mi? Elimde birkaç farklı eski uydunet modemleri var, duruma göre o modemler için yeni MAC ataması isteyeceğim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…