Yer
Haddonfield, Illinois
Sorumu mazur görün ama bunları neden okuyorsunuz? Lisede bir arkadaşım Transformers çizgi romanı vermişti okumam için ben de kırmamak için kabul ettim ve başladım okumaya. 45 dakikada falan bitmişti sanırım. Sonunda aklımda kalan saçma sapan çizimlerdi ne anlattığı bile anlaşılmıyordu. Konuyu asla küçümsemek için açmadım sonuçta zevkler ve renkler tartışılmaz. Sadece neden okuduğunuzu bilmek istiyorum.

Sorumu mazur görün ama bunları neden okuyorsunuz? Lisede bir arkadaşım Transformers çizgi romanı vermişti okumam için ben de kırmamak için kabul ettim ve başladım okumaya. 45 dakikada falan bitmişti sanırım. Sonunda aklımda kalan saçma sapan çizimlerdi ne anlattığı bile anlaşılmıyordu. Konuyu asla küçümsemek için açmadım sonuçta zevkler ve renkler tartışılmaz. Sadece neden okuduğunuzu bilmek istiyorum.

Çocuklugumuzda teksas, tommiks, zagor, mandrake vs okur hatta seri yapar arkadaslarla takas yapardık.
Favorilerim:
Teksas: Çelik bilek ve rodi.
Tommiks: Yzb. Tommiks, profesor, konyakçı.
Kaptan swing: Gamlı baykuş, mr blöf bir de kopegi puik vardı
Ne gunlermiş be, o zamanlar daha mutluymusuk.

Yani tamamen zevk ve hobi denebilir. Bir de büyük yapımların (Star Wars gibi) ara hikayeleri çizgi romanlarda anlatıldığı için de okunabiliyor. En azından benim aklıma gelen bunlar. Bunları okumak ve koleksiyon yapmak da yani tamamen hobi basitçe işte.

Birincisi hikaye daha hızlı işleniyor. Bi Romanda 20 chapter'da geldiğin noktaya genelde Manga'da veya benzeri Çizgi Roman tarzı ürünlerde belki 10 chapter'da ulaşıyorsun. Novel veya Roman olarak yazılmış bir hikaye Çizgi Roman uyarlaması olarak yeniden yapılacak. Mekan atmosferi - Karakter Tasarımları vs vs gibi birçok konu görüntülü olarak tasfir edilebildiği için hem insan üzerindeki o yükü azaltıyor ve akılda daha canlanabilir bir ortam sunuyor ayrıca da bazı insanlar okumaktan ziyade görsel uyarılardan daha zevk alırlar onlar içinde işi daha eğlenceli hale getiriyor.

Çizgi roman kültürüm tamamen annemden geliyor. Onun dağıtmadığı, elde kalan çizgi romanlarını okuyarak büyüdüm diyebilirim. Star Wars evrenini bile ondan öğrendim. Sonrasında bu geleneği sürdürmeye karar verdim ve ortaokuldan beri düzenli olarak çizgi roman okudum. Annemin vefatından sonra ise nedense bir türlü çizgi roman okuyamadım. Bu yüzden iki yıl önce tüm çizgi romanlarımı, kardeşimin çalıştığı köy okuluna bağışladım. Evde boş boş duracaklarına, en azından öğrenciler okusun istedim.
O günden sonra çizgi romanlarla kurduğum bağ biraz değişti. Onlara artık sadece bir hobi gibi değil, annemle aramdaki görünmez bir köprü gibi bakıyorum. Her ne kadar okumaya geri dönememiş olsam da, çocukların o sayfalar arasında kendi kahramanlarını bulduğunu bilmek içimi rahatlatıyor. Belki bir gün, yeniden bir çizgi romanın kapağını açacak gücü kendimde bulurum. Annemden bana kalan bu küçük mirasın başkalarının hayal dünyasına dokunması beni mutlu ediyor.

Genel anlamıyla kurgulanmış ve derin lore barındıran evrenlere bayılıyorum. Çizgi roman kısmında bunu Marvel sırtlıyor. Marvel unlimited ile çoğuna erişilebiliyor artık. Tek sıkıntısı Türkiye'de üyeliği yok. Aynı şekilde manga, webtoon ve roman okurum. Roman olarak en popülerleri Harry Potter, The Witcher vb. manga ve webtoon zaten derya deniz. En çok Black Clover ve Demon Slayer evrenini beğeniyorum. Solo leveling biraz sığ kalıyor zannımca.

Bazı medya içerikleri için çizgi romanlar şart oluyor. Eskiden animasyon işinin henüz emekleme aşamasında olan teknolojisi, maddi kaygılar ve erişilebilirlik nedeniyle birçok fantastik fikir çizgi roman olarak çıkıyordu. E haliyle "Spider-Man" ya da "Batman" gibi karakterleri uzun roman sayfaları arasında sıkıştırıp işlemeye çalışmak da bir işkence olurdu. Herkesin aklında farklı bir karakter, farklı bir intiba olurdu.

Aynı zamanda görsellik her zaman daha eğlencelidir. Spider-Man'in gece karanlığında, yağmurlu bir havada şehirde ağ sallamasının destansılığını ne kadar paragraflar dizseniz de görsellik olmadan veremezsiniz mesela. Ya da dövüş sahneleri vs. Çizgi romanlar iyidir ya. Aynı zamanda bir koleksiyon aracı ve kültürdür.