II. inSTUnBULL

Becerikli
Anlık sorgulayasım geldi. Mesela i3'lerde i3-14100F, 13100F gibi 13. ve 14. nesil iyi olan i3 işlemcileri var 1080p için. Neden bunların denginde R3'ler yok ya da var da ben mi bilmiyorum bu işlemcileri?

Son düzenleyen: Moderatör:
AMD Ryzen 5000 serisinden sonra bu tarz işlemcileri satışa sunmayı kesti. Zaten Ryzen 5 7500F gibi işlemciler düşük seviye ve oldukça ucuz, fiyatına göre de oldukça performanslı diye düşünmüşlerdir. 4/8 işlemcilerin devri geçeli biraz oldu.
Ne birazı bayağı oldu ben daha yeni 4C/4T’den 6C/12T’ye geçtim.

AMD Ryzen 5000 serisinden sonra bu tarz işlemcileri satışa sunmayı kesti. Zaten Ryzen 5 7500F gibi işlemciler düşük seviye ve oldukça ucuz, fiyatına göre de oldukça performanslı diye düşünmüşlerdir. 4/8 işlemcilerin devri geçeli biraz oldu.
Oldukça ucuz dediğin işlemci 14100F'nin 2 katı fiyata satılıyor hocam. Bence ürün yelpazesinin genişliği her zaman iyidir. Herkes son çıkan yüksek sistem gereksinimli oyunları oynamadığı gibi 14100F birçok güncel oyunda fiyatına göre oldukça tatmin edici performans veriyor zaten. Hele 2300 liraya satılan 13100F tam bir f/p ürünü. Intel Nova Lake serisinde Ultra 3 için iki model çıkaracak. Bana kalırsa 100 dolar civarına satılan işlemciler her zaman piyasada olmalı. Çünkü bu işlemciler biraz zaman geçince 100 doların bile altına düşüyor ve resmen bütçesi olmayanlar için nimet. AMD'nin giriş segmentini tamamen boş vermiş olması son kullanıcı için sıkıntı bir durum. Çünkü Intel bu tarafta tekel olmuş oluyor. R3'ler hala iş yapar. Son çıkan R3 4C-8T diye hep öyle kalacak gibi bir kaide yok. İlk çıkan R3'ler 4C-4T dizilimine sahipti. İlk nesil I3 2-4'dü. R3'ün 4C-8T olup olmaması da tamamen AMD'ye kalmış bir durum. Bence artık bir sonraki nesilde 6-12 dizilimini R3 tarafına atıp R5 tarafını minimum 8-16 olarak güncellemesi gerekiyor. 9 nesildir R5 x600 modeli 6-12'de takılı kalmış durumda.

AMD zaten R5 serisini gayet ucuza satıyor, 4c/8t işlemciler günümüzde hiçbir şeye yetmiyor. AMD satmayacak bir işlemciyi neden üretsin ki? Sadece oyun için i3 serisi kabul edilebilir, başka türlü hiçbir işe yaramıyor. Yıl 2025 4 Core işlemci neye yetecek.

DDR4 platformu için R5 işlemciler güzel, insanlar neden DDR5 giriş işlemci alsın ki? Onun yerine DDR4 orta segment işlemci alırlar.

Var ama server için. Bkz: AMD EPYC 4124P
PC için yok çünkü AMD'nin chiplet ürettirme kapasitesi Intel kadar yüksek değil. AMD 10 tane R5 ürettiriyor, Intel 50 tane i5 ürettiriyor. Intel de i5 arzını arttırıp kendi ürününün fiyatını kırmak yerine i5 işlemcileri bilerek i3 seviyesine kırıp i3 pazarında satıyor.

Bunun yanında işlemci üretim teknikleriyle ilgili onlarca detay var. İşlemci öyle gofret yapar gibi yapılmıyor malesef. Wafer kapasitesi, chiplet tasarımları ıvır zıvır karışık işler.