Rehber Neden ikinci el araç almalıyız?

Selam dostlar.

Daha önce de söylediğim gibi bu sefer sizler için neden ikinci el araç almalıyız rehberi hazırlıyorum. ''Neden sıfır araç almalıyız'' rehberini geçen günlerde yapmıştık hatırlarsınız. Okurken şimdiden hepinize iyi eğlenceler diliyorum, konuyu daha fazla uzatmadan detaylara geçelim. İyi Sosyal'ler dilerim şimdiden.

Fiyat Esnekliği​

Malum bizim ülkemizde biliyorsunuz vergi, bakım, yürütme, kasko, yıkama, geçiş ücretleri say say bitmiyor maliyetler doğal olarak. Maliyetler derken uçuyoruz hayat pahalılığında. Bugün cep telefonu parasına da araba alabiliyoruz, hepimiz zengin insanlar değiliz. Geçimini zor sağlayan ama arabaya ihtiyacı olan insan çok fazla hâlâ. Bu esneklik herkese yarıyor. Piyasada artık nakit sıkıntısı olduğu için araba satmak da zor artık. Bazı çok tutulan modeller var, onlar fiyat fark etmeksizin peynir ekmek gibi gidiyor tabii hâlâ.

Bakım Hususu​

Şimdi arabasına iyi bakan, titiz kullanıcı çok. Mesela ben ve pesimist34 hoca titiziz bu konuda. Vakti gelmeden parça değişimi, önlem amaçlı kontroller, gerekirse erken bakım derken liste uzar gider. Bu bir hastalık değildir. Hastalık seviyesinde titiz kullanıcılar tehlikelidir. Onlardan araba almak zordur, satmak zordur bezdirir adamı. Şimdi yetkili servis bakım geçmişi var ise arabanın, ikinci elde de tercih sebebi oluyor hâlâ. Özel servislerde akıllı vida, eritme, parça arttırarak montaj, kalitesiz işçilik, bir yeri yaparken başka yerleri bozma derken liste kabarık. İyi usta bana göre çok az bu ülkede. İkinci elde tamamen şans işi adam kaliteli yerde mi yaptırdı, bakımsız mı kullandı, dandik işçilik yapılıp başınıza iş mi açar, yan sanayi parça mı kullandı bunlar %50 şans işi maalesef. İnsanlar çok yalan söylüyorlar hâlâ. Arabanın kilometresinin düşük olması veya yaşının genç olması pek fark etmiyor. Herkes böyle değil tabii, genelleme yapmak da doğru değil.

Donanım ve Model Esnekliği​

Şimdi gümrük çıkışlı ithal edilen araçlardan sınırlı sayıda gelen ekstralı showroom araçlarına varana kadar normalde alamayacağınız arabalara ulaşabilirsiniz ikinci elde. Türkiye'de vergi sisteminden dolayı fiyatı uygun tutabilmek için özellikler kısılıyor. Gizli özellik diye açtırdığınız şeyler aslında tamamen bizim vergi sistemimiz ile alakalı. Bugün uzun far asistanı bile vergiye tabi çünkü. Bu da çekici hâle getiriyor ikinci el piyasasını, haklı insanlar.

El Değiştiren Araçlar​

Şimdi piyasada çok hareketli ve sıcak modeller var. İkinci elde ilk tercih, çok el değiştirmemiş arabalar olmalı mümkünse. Çok fazla el değiştiren araç düşündürür. İlk sahibinden alırsanız en azından bir nebze olsun kafanız daha rahat olacaktır. Feleğin çemberinden mi geçti, başına neler geldi biz bilemeyiz. İkinci elde dili yanmamış insanlar için yorum yapmak kolaydır. Bu işten dili yanan insanlar mümkünse bir daha almak istemezler. Burada da şansınız %50 bazı konularda.

Ekspertiz Konuları​

Şimdi kasap, berber, manavlık yapan insanlar ekspertiz açtı zamanında. Yani bu işin raconu, araba deneyimi ve geçmişi olan insanlardır. Örnek veriyorum bir ekspertiz firmasında adam 20 yıllık kaportacı, diğer araca bakan adam 15 yıllık mekanikçi, başka taraflarını kontrol eden 10 yıllık araba boya ustası. Bu adamların gözünden bir şey kaçması zor, yine de en iyilerinin bile gözlerinden kaçabiliyor bazı şeyler. Olması gereken bu aslında. Bir de unutmayın hiçbir ekspertiz size %100 her şey için garanti veremez, özellikle de kilometre konusunda. Şase, podye, hava yastığı, emniyet kemerleri, panel bunlar önemli yerler. Yani gerekirse ek olarak motor ve şanzıman konuları için ekstra ekspertiz dışı da test ettirebilirsiniz, hatta daha da iyi olur kafa rahatlığı için. Külleme dediğimiz olay çok dönüyor hâlâ ikinci el piyasasında.

Alınmasını Önermediklerim​

Şirket çıkması, filo çıkması, kiralama çıkması ve taksi çıkması araçlar çok yıpratılıyor. Resmen eziyor bazı insanlar. Fiyatı ucuz olduğu için tercih ediliyor genelde ama ben bu arabaları pek öneremiyorum. İyi bakanlara sözüm yok, sözüm meclisten dışarı. Piyasada hareketli ve sıcak diye tabir edilen modellerden çok var bunlarda. İşte i20, Megane, Focus, Clio, Egea gibi basit örnekler verilebilir. Kısa süre için alınıp satılacaksa olabilir belki, onun dışında uzun vadede üzme ihtimali çok yüksektir. Ekspertizler bunlara bakmaz bu arada, onun da altını çizeyim. Bu araba şirket çıkması veya filo çıkması demezler size.

Donanım Takıntısı​

Bu konu fazla kafaya takılıyor bence. Ben şahsen donanımdan ziyade arabanın yaşının genç ve kilometresinin daha düşük olmasını tercih ederim. Bugün kör nokta özelliğine kadar dışarıda ekletebiliyorsunuz aracınıza sonuçta, teknoloji çok gelişti artık. Arkadaşın Megane aracına geçen sene yağmur sensörü uyguladık mesela. Tabii cam tavan gibi şeyler eklenmesi pek mümkün değil. Cam tavan konusunda da insanlar çok hevesli ama özellikle kazalı araçlarda cam tavan ekstra kontrol edilmeli, rijitliği bozulabiliyor kazalar nedeniyle. Sera etkisi de yapıyor. Bozulma ihtimali var. Mümkünse sabit cam tavanlı daha sağlam olacaktır.

Son Sözler​

Açıkçası fiyatı sıfırından daha pahalı değilse aynı aracın ikinci el tercihi edilebilir. Ama düşük kilometreli olması ve yaşının genç olması asla aldatmasın, hatasız diye satılanları görüyoruz. Nitelikli dolandırıcı çok piyasada. İyi ekspertiz, geçmiş kontrolü, göz ile kontrol, test sürüşü, gerekirse ek şanzıman ve motor ustası kontrolü derken bazı araçlar için alım işi biraz yorucu olabilir. Şu anda ikinci el araç almak için uygun bir dönem. Satılmıyor araçlar, bekliyor ilan sahipleri. Araba bir yatırım aracı değildir, bu hâle getirmeye çalıştılar ama maalesef tutmadı planları.

Son düzenleme:
Konu bir yere kadar doğru ama burası Türkiye. Bu işten anlamayan expertizler yüzünden 1 milyon zararım oldu tek arabadan. Eğer sıfır araba alabiliyorsam sıfır alırım, sıfır alamıyorsam da sıfıra en yakın gerekirse gırtlak boş paket araba alırım. Bizim millet ne arabaya binmeyi bilir ne de bakmayı.

Havayı kirletiyor, çok pahalı, tehlikeli makineler, vergisi, bakımı falan çok para.

Bisiklet alın geçin.

Hava kirletiyor işi biraz kendini kandırmak hocam. Koca koca şirketler insanları düşünmüyorken, fabrikalarına filtre takmıyorken ben neden düşüneyim ki? Mesela geçenlerde Elazığ'da hastanenin bir filtresi mi ne varmış onu takmamışlar diye tüm Elazığ neredeyse aynı anda hasta oldu gibi gibi... Ha ama diğerlerine sonuna kadar katılıyorum. Türkiye de Egea satıp Amerika da o paraya hayat kurarız. Ve son olarak şunu da unutmayalım, arabanız garajda yatıp hiç hareket etmese bile yılda cebinizden en az 20 bin TL çıkar haberiniz olsun. Sigortası, vergisi, bakımı derken durduğu yerde para yiyor.

Neden araç alınmamalı da gelmeli.

Onu da yaparız talep varsa.

12. şahsi aracını kullanan biri olarak katılıyorum. Bununla ilgili fikir ayrılıkları var tabii, kimseye dikte etmek de istemiyoruz. Rehber de oluşturduk hatta. Mümkünse sıfır tercih ederim ben de.

Katılıyorum, hiçbi şey olmasa bile yüksek miktarda gider var. @Osman Zeren

Havayı kirletiyor, çok pahalı, tehlikeli makineler, vergisi, bakımı falan çok para.

Bisiklet alın geçin.

Özellikle sürekli hastaneye giden ve hastası olan insanlar için araba şart maalesef. Kimseye minnet etmemek gerekiyor bazen.

Bence araba artık lüks değil, çoğu aile için ihtiyaç. Özellikle bebeği ve yaşlısı olan aileler için araba mutlaka olmalı diye düşünüyorum. Bizim ülkenin şu anki sorunu bazı ailelerde 2-3 araba olması. Mesela şu an ailemle birlikte kalıyorum ve 2. arabayı alacak param var ama almıyorum. Masrafından mı tabiikide hayır, ben 2. arabayı alırsam babamın aracı sürekli yatacak. Bu hem benim inandığım değerlere hem de dünyaya zarar verir. O yüzden babamın aracını paylaşıyoruz, olur da ayrı eve çıkarsam o zaman kendime araba alırım ki olması gereken de budur bence.

@Eagles emeğine sağlık hocam. Ben de sıfır araç almak yerine Formentor aldım ikinci el, sıfır sıkıntı maşallah.

Haklısınız, ben de hastane ağırlıklı kullanıyorum mesela. Mecbur sürekli taksi, toplu taşıma yorucu oluyor çünkü. Aşırı da kalabalık keza. Ben de erteledim ikinci araba işini son dönemlerde, yoksa alacaktım.

@Eagles emeğine sağlık hocam. Ben de sıfır araç almak yerine Formentor aldım ikinci el, sıfır sıkıntı maşallah.

Sen de A4 vardı diye hatırlıyorum, Formentor rehberi bekleriz o zaman senden de. Yakışıklı arabadır Formentor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…