Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Eğer siz de benim gibi NVIDIA ekran kartı kullanıyorsanız neden kullanıyorsunuz?

Ben kendi sebebim ile başlayayım, NVIDIA'nın yazılım ve teknolojiler konusunda AMD'ye göre epey üstün olması. AMD yeni teknolojilerini maalesef her oyuna getiremiyor ve OptiScaler gibi yardımcı araçlarla uğraşmak gerekiyor. NVIDIA'da ise DLSS 4 desteği inanılmaz fazla sayıda oyunda mevcut. Üstelik bazı DLSS 2 döneminden kalma oyunları bile tek tıkla DLSS 4 Transformer Model'e geçirebiliyorsunuz ve üstelik oyunda yer almasa bile DLAA açabiliyorsunuz.

DLSS 4 DLAA gerçekten görüntü kalitesi anlamında Native TAA'ya basar geçer. TAA Blur sorunu tamamen ortadan kalkıyor ve oyun gerçek anlamda cam gibi görünüyor. Aslında FSR 4 (FSR Redstone) da bunu yapıyor fakat FSR 4 destekli oyun sayısı DLSS 4'e göre epey az. Üstelik eğer oyun FSR 3.1 kullanmıyorsa FSR 4'e tek tıkla geçiremiyorsunuz. Yeni gelen FSR Redstone FG için de oyunun en az FSR 3.1.4 sürüm FG kullanması gerekiyor, ki bu da garanti değil. Mesela Clair Obscur: Expedition 33 yeni güncelleme ile FSR 4 ve FSR FG desteğine kavuştu. Oyunun kullandığı FG sürümü FSR 3.1.5, yani gereksinimleri karşılıyor. Fakat henüz AMD sürücüsü güncellenmediği için Expedition 33'te FSR Redstone FG açamıyorsunuz. Bazı oyunlarda ise durum daha vahim, hala FSR 2.x kullanıyorlar. Bu oyunlarda (özellikle oyun Online ise) TAA Blur sorunundan hiçbir şekilde kurtulamıyorsunuz.

Onun dışında AMD ile bir derdim yok. Hatta eğer Windows spesifik bazı yazılımlar kullanmıyor olsaydım direkt AMD ekran kartı alıp Linux kullanırdım. Çünkü AMD kartlarda Waydroid kullanabiliyorsunuz, NVIDIA'da ise kullanamıyorsunuz. Tabii NVIDIA da artık Linux sürücülerini epey geliştirdi, DX12'de düşük performans hariç hiçbir sorun kalmadı diyebilirim. Hatta stabilite konusunda belli yerlerde AMD'nin kullandığı Mesa sürücülerini bile geçti. Ama yine de AMD kartlar daha tak-çalıştır deneyim sunuyor Linux'ta.

Yine de benim için NVIDIA vazgeçilmezdir. Özellikle NVENC inanılmaz başarılı.

Aslında kullanmıyordum ama 5070 Ti bu sabah elime geldi. AMD kartlar F/P olarak çok iyiler ama bazı driver sorunları hala var. Render için kullanıyorum daha çok. NVIDIA'nın CUDA çekirdeği artısı var. AMD'ye oranla bu konuda çok ileride.

1765988082723.webp
Üzümlü kekim için.

Laptopların %95 kadarında NVIDIA GPU var, mecburen alıyorlar. AMD GPU olan çok iyi laptop modelleri de var. Uçuk örnek vermem gerekiyorsa, RX6800s GPU kullanılan ASUS ROG STRIX G15 serisi cihazlar vardı. Diyeceksiniz, bunu neden anlatıyorsun diye. Bazı konularda AMD hakkında daha olumlu konuştuğum için 4060M cihazım var diye tepki yemiştim.

Masaüstü tarafta NVIDIA F/P olsa kimsenin AMD seçeceğini düşünmüyorum. Keşke CPU tarafında oldukları kadar GPU tarafında da mükemmel işler çıkartsalar, yine de AMD arkasındayım rekabet hep tüketiciye yarar.

Her ne kadar AMD driver konusunda berbat deseler de, kendi laptopumda temmuz ayı driverları kullanıyorum. Bu mu "sorunsuz" NVIDIA? Ancak, genel olarak 4060M GPU ile memnunum diyebilirim.

Eğer ki AMD hep denilen driver, stabilite sorunlarını en aza indirgerse bu fiyatlarla çok iyi olur kullanıcı için.

Son düzenleyen: Moderatör: