Selam, geçen arkadaşımla konuşuyorduk, dedi ki: "bir setup dizeceğim, RGB falan koyacağım, ekran kartı 5060 koyarım" dedi. Hani ekran kartı olarak Radeon RX 9060 XT 16 GB var. Bir kere demişti ki: 'NVIDIA en iyisi piyasadaki" dedi. Yani bilmiyorum, tek arkadaşım da değil, herkeste bu NVIDIA hastalığı var. Yani NVIDIA'nın kartlarından daha iyi kartlar var, neden NVIDIA fanboyları var?
Mercedes mi içi dolu EVO dönüşüm Lancer mı sorusuna benziyor parayı verip diğer şeylerle uğraşmak istemeyen insanlar NVIDIA alıyor çok kurcalamıyor hatta bazıları montajını bile başkasına yaptırıyor. Burada oyun oynayan kitle çok olabilir ama genel anlamda oyun oynayanlar ile kıyasladığın zaman donanım bilgisine sahip olanlar çok az. Adamlar parça ismi ve özelliklerini biliyor ve sadece takıp hemen oyuna dönmek istiyor NVIDIA bu şey için çok makul. Diğer markalarda da performanslı müthiş kartlar vardır ama illaki kullanıcı şikayetleri oluyor onu gören " ben bunlarla uğraşamam NVIDIA alırım geçerim" diyor. Bir de NVIDIA'nın pazar payı yüksek insanlar bilmiyor ki NVIDIA'dan başka ekran kartlarının olduğunu hayatında bir iki kez bilgisayar sahibi olmuş kişiye sen bazı şeyleri nasıl izah edeceksin adam sadece açıyor ve kullanıyor ama iş özelliklere geldiğinde de savunuculuğunu yapıyor bunu yapanı gördüm adam saf kan savunucu olmuş ama hayatında bir kez bilgisayar alma şansına erişebilmiş. Yani mağazaların anlaşmalı olduğu markalar, o markaların ürünlerinde kullandığı bileşenler için yapmış olduğu anlaşmalar vb. şeyler NVIDIA'yi piyasada büyütüyor adamlar kendilerini ülke genelinde pazarlıyor bunu diğer markalarda çok göremiyoruz pazarlama iyi yapılsa diğer markaları da görürüz ama ancak F/P ürün arayışına giren ve merakı olan kişiler diğer markaların ürünlerini görüyor Reels kaydırırken mesela gördüğü dizüstü bilgisayarda AMD ekran kartı ile ilgili bir şey söylemiyor ya da o marka ürünlerinde AMD vb. ekran kartı veya farklı bileşenleri kullanmıyor. Ürün üretirken biraz da pazarlamaya önem vermek gerek Apple çok iyi cihazlar çıkarmasa da pazarlaması o kadar iyi ki insanın kendisine bir marka değeri katıyor ve kendisine etiket vurulmadan insan olduğunu hissedemeyenler parayı basıyor. Bu işler böyle yapacak çok da bir şey yok ya insanlar akıllı olacak ya da NVIDIA'nın rakipleri pazar paylarını büyütmek için pazarlamaya daha fazla yatırım yapacak.
Nvidia'nın yıllardır sahip olduğu sürücüler sorunsuz ve stabil imajının zedelendiğini düşünüyorum. Özellikle RTX 5000 serisinin çıkışından sonra art arda gelen hotfix'ler ve sürücü problemleri bu imajı zedeledi.
Öyle ki driver'larda yaşanan siyah ekran, fan kapatma gibi sorunlar sebebi ile yayınladığı sürücüleri geri çektiği bile oldu.