Bir ikinci el konusu haftalık AMD kötüleme konusuna döndürülmüştü, haftalık Nvidia övme konusu da gelmiş :D. Nvidia sorunsuz diyen arkadaşlar, çıkışından sonra aylarca düzelmeyen 5000 sürücülerine ne diyecekler acaba? Hala yanan kartlara ya da. O kartların yanmasının tek sebebi o konektör, o konektörün de tek var olma sebebi Nvidia'nın PCI-SIG'e yaptığı baskı mesela. Sadece baskı da değil, konektörün fiziksel güç limitini yazılımla overwrite eden ve güvenlik faktörünün içine eden yine Nvidia, tasarımında daha küçük kafa ve AWG kullanılmasına sebep olup hat dengelemesine engel olan da yine Nvidia. Ya da durmadan yapılan fiyat artışlarının arkasında yine Nvidia var mesela, açık açık bizim sektörü boşverdiklerini ve önemsemediklerini belirtiyorlar, çünkü bize 1 birim kara sattıkları çipleri kuruluşlara 10 birim karla düdüklüyorlar. Ama bizim güzelim insanımız ağzımıza eden firmayı ana babaları bellemişcesine benimsiyor işte, ne yaparsın?

Driver stabilitesi ise fazlasıyla abartılan bir şey, gerçek ama abartılıyor. Kaç yıldır AMD'deyim, buradaki herkesten çok eleştirebilirim, ki eleştirdim/tiriyorum da. Ama forumdaki Nvidia güzellemesi akıl mantık alır bir düzeyde değil artık.
9070XT' nin UVli versiyonundan bile daha az güç tüketerek kat be kat fazla RT+PT ve genel performans;
Acaba neden mesela, düşündünüz mü hiç? Biri diğerinin 2 katı fiyata satılıyor olmasın sakın? Biri 78'ken diğeri 39, biri 55-60'ken diğerini yine 27-30'a aldık. Şu yorumun 5090-HD6850 karşılaştırmasından hiçbir farkı yok. Ha diyorsanız ki aradaki kart başı 39 lira kurban olsun buradaki bütçe canavarlarına ben karşılarım, valla severiz Nvidia kullanmayı :)

Bir kıyas yapacaksanız da yer, zaman, context, bütçe vb. şeylere göre yapın. Geçenlerde de biri ikinci el 1400 liraya aldığı kartın bozuk çıkması hakkında konu açmış, sevdiğim tatlı bir abimiz de geldi yazdı altına "Ben sıfırını bile önermiyorum AMD'nin :cool:" diye. Abey sen yapma bari :D. Sonra konu tabii ki AMD kötüleme merkezine döndü. Yav şimdi 1400'lük 13 yaşındaki kartın bozulması nerede, sıfır AMD alınmaz yargısı nerede? Neden hani, ne alaka?

İşte bak, bunu ben de diyorum; hani hala sorunu var AMD ama tabii AMD bunları kapatabilir gibi geliyor bana.
Burada AMD seven biri olarak şunu da derim ama, kapatmıyorlar. Nasıl Nvidia kurumsallara yaslandıysa, AMD de işlemcilere yaslı şu an. Birilerinin kafasına saksı düşse de rakip olmaya çabalasalar, Zen dönemindeki gibi.

Aslında körü körüne fanboyluktan çok, insanların artık ekran kartı alırken yalnızca saf işlem gücü ve VRAM satın almamasıyla alakalı. Günümüzde yazılım ve teknoloji ekosistemi de donanım kadar önemli hâle geldi.

Bugün 9060 XT 16 GB, saf rasterizasyon performansı ve bellek kapasitesi açısından kâğıt üzerinde mantıklı görünebilir. Ama NVIDIA alan biri yalnızca bir GPU çipi satın almıyor, tensor çekirdeklerini, DLSS'in görüntü kalitesini, ray reconstruction'ı ve genel olarak daha oturmuş yapay zekâ ekosistemini de satın alıyor. Oyun dünyası da yavaş yavaş eski usul, tamamen raster tabanlı ışıklandırmadan Ray Tracing ve path tracing gibi çok daha gelişmiş gerçek zamanlı ışıklandırma yöntemlerine yöneliyor. NVIDIA'nın mimarisi, yapay zekâ destekli görüntü oluşturma teknolojileri ve genel ekosistemi hâlâ ciddi avantajlı. FSR ne kadar gelişirse gelişsin, DLSS'in sunduğu görüntü stabilitesi ve netliği piyasanın referans noktalarından biri.

Bir de CUDA ve içerik üretimi var. Yarın bu adam Blender'da üç boyutlu modelleme yapsa, Premiere'de video kurgulasa ya da ne bileyim yerel yapay zekâ modelleri çalıştırmak istese, NVIDIA'nın CUDA ekosistemi ve yaygın yazılım desteği ciddi bir avantaj sağlarr. AMD'nin alternatifleri gelişiyor ama kullanım kolaylığı ve uygulama desteği açısından CUDA'nın pratikliğine henüz tam olarak yaklaşabilmiş değil.

AMD'nin geçmişte yaşadığı sürücü sorunları, siyah ekranlar ve WattMan hataları hepimizin aklına kazındı. Ortalama bir gamer voltaj ayarlamakla, sürücü silip yeniden yüklemekle uğraşmak istemez, kartı takıp arkasına yaslanarak oyununa bakmak istiyor. Bu yüzden insanlar aradaki fiyat farkını, yani meşhur NVIDIA vergisini:Dödemeye razı oluyor.

NVIDIA kartları biraz ekran kartı dünyasının iPhone'u gibi. Yükseltme zamanı geldiğinde de avantajlı. 3-4 yıl sonra sistemi yenilemek istediğinde ikinci elde genellikle daha hızlı ve daha iyi bir fiyata elden çıkarabiliyorsun. Mesela aynı dönemin üst segment rakipleri olan RX 6900 XT ve RTX 3090 hemen hemen aynı fiyata satılıyordu ve ben sürekli 3090 öneriyordum bugünlerde 3090 30-40 bin civarlarına alıcı bulabiliyorken 6900XT rakibi ise yarı fiyatında.

Bir ikinci el konusu haftalık AMD kötüleme konusuna döndürülmüştü, haftalık Nvidia övme konusu da gelmiş :D. Nvidia sorunsuz diyen arkadaşlar, çıkışından sonra aylarca düzelmeyen 5000 sürücülerine ne diyecekler acaba? Hala yanan kartlara ya da. O kartların yanmasının tek sebebi o konektör, o konektörün de tek var olma sebebi Nvidia'nın PCI-SIG'e yaptığı baskı mesela. Sadece baskı da değil, konektörün fiziksel güç limitini yazılımla overwrite eden ve güvenlik faktörünün içine eden yine Nvidia, tasarımında daha küçük kafa ve AWG kullanılmasına sebep olup hat dengelemesine engel olan da yine Nvidia. Ya da durmadan yapılan fiyat artışlarının arkasında yine Nvidia var mesela, açık açık bizim sektörü boşverdiklerini ve önemsemediklerini belirtiyorlar, çünkü bize 1 birim kara sattıkları çipleri kuruluşlara 10 birim karla düdüklüyorlar. Ama bizim güzelim insanımız ağzımıza eden firmayı ana babaları bellemişcesine benimsiyor işte, ne yaparsın?

Driver stabilitesi ise fazlasıyla abartılan bir şey, gerçek ama abartılıyor. Kaç yıldır AMD'deyim, buradaki herkesten çok eleştirebilirim, ki eleştirdim/tiriyorum da. Ama forumdaki Nvidia güzellemesi akıl mantık alır bir düzeyde değil artık.

Acaba neden mesela, düşündünüz mü hiç? Biri diğerinin 2 katı fiyata satılıyor olmasın sakın? Biri 78'ken diğeri 39, biri 55-60'ken diğerini yine 27-30'a aldık. Şu yorumun 5090-HD6850 karşılaştırmasından hiçbir farkı yok. Ha diyorsanız ki aradaki kart başı 39 lira kurban olsun buradaki bütçe canavarlarına ben karşılarım, valla severiz Nvidia kullanmayı :)

Bir kıyas yapacaksanız da yer, zaman, context, bütçe vb. şeylere göre yapın. Geçenlerde de biri ikinci el 1400 liraya aldığı kartın bozuk çıkması hakkında konu açmış, sevdiğim tatlı bir abimiz de geldi yazdı altına "Ben sıfırını bile önermiyorum AMD'nin :cool:" diye. Abey sen yapma bari :D. Sonra konu tabii ki AMD kötüleme merkezine döndü. Yav şimdi 1400'lük 13 yaşındaki kartın bozulması nerede, sıfır AMD alınmaz yargısı nerede? Neden hani, ne alaka?

Burada AMD seven biri olarak şunu da derim ama, kapatmıyorlar. Nasıl Nvidia kurumsallara yaslandıysa, AMD de işlemcilere yaslı şu an. Birilerinin kafasına saksı düşse de rakip olmaya çabalasalar, Zen dönemindeki gibi.
NVIDIA çok iyi ama AMD azınmayacak seviyede gelişiyor bence. NVIDIA severim ama yani AMD F/P ekran kartları var.

NVIDIA çok iyi ama AMD azınmayacak seviyede gelişiyor bence. NVIDIA severim ama yani AMD F/P ekran kartları var.
AMD'nin şu anda hatası, rakipmiş de kendi offeringleri varmış gibi davranması. Grind modunda değil GPU divisionu, yatış modunda. CPU'da yaptığın inovasyonu azıcık yapsana şurada da? Pazar payın inmiş 10'un altına, 50-50'ymiş gibi davranıyorsun. Rakibin batıp batıp duruyor, o anlardan faydalanacağına aynı haltın lacivertini yapıyorsun.

Nvidia'nın PCI-SIG'e yaptığı baskı mesela. Sadece baskı da değil, konektörün fiziksel güç limitini yazılımla overwrite eden ve güvenlik faktörünün içine eden yine Nvidia, tasarımında daha küçük kafa ve AWG kullanılmasına sebep olup hat dengelemesine engel olan da yine Nvidia.
Konnektör erime vakalarının büyük kısmında kablonun tam oturtulmaması ve yanlış montaj önemli bir faktör olarak öne çıktı.. NVIDIA kablonun fiziksel limitini kafasına göre overwrite etmedi, zaten bu montaj riskini sıfıra indirmek için pinleri geriye çeken 12V-2x6 revizyonu standartlaştırıldı. 12V-2x6 revizyonu ve ATX 3.1 ile birlikte, doğru takılmış kabloda bu tür sorunların yaşanma riski ciddi şekilde azaltıldı.

aylarca düzelmeyen 5000 sürücülerine ne diyecekler acaba?
Her yeni mimari ve devasa donanım sıçramasında ilk 1-2 ay ufak tefek hotfix gerektiren pürüzler çıkar. Bunu AMD'nin yıllarca süren, kartı yeniden başlattıran meşhur TDR, DWM siyah ekran ve Wattman çökme geçmişiyle bir tutmak komik. NVIDIA'nın en sorunlu dediğin sürücü dönemi bile AMD'nin ortalama bir stabilite dönemine denk gelir. :D

Biri 78'ken diğeri 39, biri 55-60'ken diğerini yine 27-30'a aldık. Şu yorumun 5090-HD6850 karşılaştırmasından hiçbir farkı yok.
AMD tepe segmentte NVIDIA ile yarışacak silikon üretemediği, mimarisi Path Tracing ve ağır hesaplama yüklerinde tıkandığı için mecburen orta üst segmentte fiyat kırarak rekabet etmeye çalışıyor. 9070 XT aynı performansı yarı fiyata verdiği için değil Path Tracing açtığında nefesi kesildiği, yapay zeka donanımı DLSS kalitesine yetişemediği ve tepe segmentte varlık gösteremediği için o fiyata satılıyor. Sen 4K'da sıfır taviz, tam ışın izleme ve DLSS netliği istediğinde AMD tarafında paran olsa bile alabileceğin bir alternatif yok.

NVIDIA'nın veri merkezlerine ağırlık verdiği doğru ama bu durum oyuncu tarafını boşverdiği anlamına gelmez. Eğer oyuncu tarafını gerçekten boşvermiş olsalardı DLSS, Frame Generation, Ray Reconstruction ve Neural Rendering gibi teknolojilere bu kadar yatırım yapıp oyun sektöründeki teknolojik yönelimin belirlenmesinde bu kadar etkili olamazlardı. AMD ise tam aksine GPU pazarında havlu atıp işlemci Zen tarafına yaslandığı için bugün ekran kartı pazarında hala NVIDIA'nın 3-4 yıl önce açtığı yoldan gitmeye çalışıyor.

Ben yılların AMD kullanıcısıyım, arkadaşımda öyle; Radeon Software’nin birkere akıcı çalıştığını görmedim. Bu yeterli bir sebep bence.

NVIDIA aldığında yanında gelen yazılımı standart kullanıcı asla kullanmayacak bile. Max DLSS FSR kullanacak adama gidip de bütçesi dahilinde AMD var ise zorla NVIDIA aldırmanın bir alemi yok. Gerçekten render yayın alacak kişiler de evet haklı ama standart kullanıcı parası yoksa AMD alsın geçsin yine sorun yaşamayacaklar olan da gitsin NVIDIA alsın konu bu kadar basit iken fanboyluk yapanı garipsiyorum.

Ben yılların AMD kullanıcısıyım, arkadaşımda öyle; Radeon Software’nin birkere akıcı çalıştığını görmedim. Bu yeterli bir sebep bence.
Ben de AMD'nin arayüzünün ve sürücülerinin gerçekten akıcı, sorunsuz çalıştığı bir dönemi pek hatırlamıyorum. XP döneminde de durum farklı değildi, Eski Catalyst döneminde sadece kontrol panelini düzgün kullanabilmek için .NET Framework gibi ek bileşenlerle uğraşmak gerekiyordu, kurulum ve kullanım deneyimi gereksiz derecede karmaşıktı. NVIDIA ise genel olarak sürücüyü kurup kullanmak çok daha zahmetsiz geliyordu.

Ben de AMD'nin arayüzünün ve sürücülerinin gerçekten akıcı, sorunsuz çalıştığı bir dönemi pek hatırlamıyorum. XP döneminde de durum farklı değildi, eski Catalyst döneminde sadece kontrol panelini düzgün kullanabilmek için .NET Framework gibi ek bileşenlerle uğraşmak gerekiyordu, kurulum ve kullanım deneyimi gereksiz derecede karmaşıktı. NVIDIA ise genel olarak sürücüyü kurup kullanmak çok daha zahmetsiz geliyordu.

Catalyst deme. Yaptığın ayarları kaydettiğini sanan ama kaydetmeyen mükemmel panel :D bir de açılması için 3-4 dakika geçmesini bekliyordun.

Selam, geçen arkadaşımla konuşuyorduk, dedi ki: "bir setup dizeceğim, RGB falan koyacağım, ekran kartı 5060 koyarım" dedi. Hani ekran kartı olarak Radeon RX 9060 XT 16 GB var. Bir kere demişti ki: 'NVIDIA en iyisi piyasadaki" dedi. Yani bilmiyorum, tek arkadaşım da değil, herkeste bu NVIDIA hastalığı var. Yani NVIDIA'nın kartlarından daha iyi kartlar var, neden NVIDIA fanboyları var?

Ben ileride Linux'e geçerim falan diye şuan tekrardan NVIDIA'dan AMD'ye geri döndüm ve şu anki kartımla açıkçası pişman değilim üst modellerde amd fazla üzmüyor. Zamanında Radeon HD'li laptopum artık derslere yetmeyince bilgisayar alırken süper zeki biri gibi araştırmadan etmeden Encoder'ı bile olmayan 6500 XT almıştım işte o zaman AMD'ye karşı nefretim tavan yapmıştı o dönem 500-600 TL daha ekleyip RTX 3050 alsam daha zevk alırdım herhalde. Zaten sonra kafa kafaya takaslayıp 2060'a geçmiştim, 6500 XT ile düşük ayarda 8 FPS aldığım Miles Morales'i RTX ile sabit 60 FPS açıyordu :D