Rehber Neden sıfır araç almalıyız?

Selam dostlarım.

Bugün konu maddemiz sıfır arabalar olacak. Bu konuda spekülasyon da çok artık, haklı da insanlar kısmen ama tamamen haklılar diyemem bu konuda, hepsine değineceğiz. Bu rehberin peşine de ikinci el araç neden almalıyız konu başlıklı bir rehber daha gelecek tarafımca. İki konuyu birleştirip tek bir rehber yapmak isterdim ama çok yoğun ve karışık bir rehber olurdu, ben sadelik seviyorum mümkün ise eğer olabildiği kadar.

Boya ve Kaporta Durumu​

Şimdi insanların Türkiye'de boya ve kaporta takıntısı olduğu doğrudur, bunun temel sebebi ise insanların yalan söylemesinden kaynaklı. Bir parça boya var diye gidiyorsunuz, değişen çıkıyor, daha fazla boya çıkıyor say say bitmez. Arabalara satış pastası ve cilası dediğimiz bir olay var aynı zamanda, satmaya yakın yapılıyor ve göz alıcı oluyor. Ama zaman geçtikçe ne kadar yıpranmış olduğu gerçeğini daha net görüyorsunuz, yıkandıkça belli oluyor. Dürüst ve iyi satıcıları tenzih ediyorum, sözüm meclisten dışarı. Sıfır bir araç aldığınızda muhakkak ekspertiz yaptırın, son üç sıfır aracımı da bayiden çıkartmadan ekspertiz yaptırdım. Sıfır araç alıp yaptırmayan akrabamın aracında iki parça boya çıktı mesela. Sıfır araç fabrikasyon üç kata kadar boyalı olabilir, ayar olabilir, biraz daha kalın boya atılmış olabilir, ufak tefek böyle nokta gibi şeyler olabilir. Ama değişen veya sonradan boyama işlemleri bayide olduysa onu kusurlu ürün kategorisine sokar. Sıfır araç satan bayiler araba teslim ederken başına bir şey geldiyse size bunu tebliğ etmek zorunda, imza attırılıp öyle teslim etmemeliler aracı. Örnek veriyorum son aracımı bayiden teslim alırken benden sonra aracı almış olan kişinin arabasına dolu yağmış, kısa bir süre farkıyla yırtmıştım şahsen, o dönem araba bulmak zordu çünkü pandemi dönemiydi. Bayi alan kişiye indirim yaptı, o kişi de almak istemedi aracı. Ama ne olursa olsun arabayı illa çekiciye yükleyip ekspertize gitmenize gerek yok, bayiye ayağınıza kadar gelip iki üç kişi birden ekspertiz yapan firmalar var, isim vermeyeyim gayet iyiler bu arada.

Kilometre Durumu ve Donanım Tutkusu​

Bayiler belirli bir kilometreye kadar sıfır araçları kullanabilme yetkisine sahiptir. Örnek veriyorum sıfır araç aldınız, araç 70 kilometrede, bu normaldir; sevkiyat, yükleme, kontrol derken... Ama bayilerin keyfi kilometre ve kullanma yetkisi yoktur. Maalesef kilometre düşürme olayı bizim ülkemizde hâlâ popüler. Artık bunu yapmak nitelikli dolandırıcılık kategorisine alınıyor bildiğim kadarıyla. Adam 20-25 bin kilometredeki aracın kilometresini bile düşürebiliyor, muayeneden de yakalanamayan çok fazla örnek var. Dengeli muayeneye girmeden kilometre düşürülebiliyor hâlâ. Zaten hırsızlar için bu önemli değil, adam muayeneye göre ayarlıyor kilometreyi. Hiçbir ekspertiz size yüzde 100 kilometre garantisi veremez, veren ekspertizden arkanıza bakmadan ayrılın. Kasap olup daha sonra ekspertiz olanlar var bu memlekette. Arabalar birden fazla beyinden oluşur ve arkasında iz bırakmadan silinebiliyor hâlâ. Aşınma işini de restore ederek toparlıyorlar, profesyonel hırsız çünkü böyle insanlar. Etik değildir, emek hırsızlığıdır ve ahlaksızlıktır aynı zamanda kilometre düşürmek. Mesela donanım, bu da bana göre yapılan en büyük yanlışlardan hâlâ. Sırf daha dolu diye aynı arabanın ikinci elini tercih etmem mesela. Bugün birçok şey teknoloji gelişimi ile birlikte eklenebiliyor aynı araçlara, tabii cam tavan gibi ciddi donanımlar hariç.

Rodaj ve Kullanım Durumu​

Şimdi rodaj süreleri eskisi kadar katı ve uzun değil, teknoloji gelişimi ile birlikte bunlar 1000-1500 kilometreye kadar düştü. Şimdi bazı bayiler abi abla gerek yok bas gitsin diyebilir, yok öyle bir dünya. Araba sıfır olduğu için tüm parçaların birbirine alışması gerekiyor, aşındırmaya gerek var mı sıfır aracı? Tamam aman aman bir sorun değil ama rodaj önemlidir. Bugün lastik ile ilgili rodaj yapan dostlarımız var, rehberlerini okuyorsunuz aktif olarak. Düşünün lastiğin bile rodajı var diyoruz, siz sıfır araç aldığınız zaman bu rodajı istediğiniz gibi esnetebilirsiniz. Eskiden 3-4 bin kilometre rodaj yapardık, teknoloji bu kadar ileri değildi. Adam sıfır araç alıyor, öyle zorluyor ki bayiden çıktığı gibi ne rodaj kalıyor ne de alışmaya zaman bırakılıyor. İnsanlar sıfır diye resmen canını almadıkları kalıyor araçların, sizden önce kullanan kişinin az kullanması veya kilometresinin düşük olması yanıltmasın. Kullanım ve kullanıcı çok önemli faktördür, şahsen bizim insanımız bazen güven vermiyor bu konuda.

Fiyatlar​

Şimdi bazı ilan sitelerine bakıyorum, sıfır ve ikinci el arasındaki durum trajikomik. Yani ben neredeyse aynı paraya aynı arabayı sıfır alabiliyorum, neden ikinci el tercih edeyim mesela? Hani komik bir söz var ya, ikinci ele gücümüz yetmedi biz de bayiden sıfırını aldık diye. Eskiden böyle şeyler görmezdik, araba iki bin kilometre bile olsa sıfırı ile arasında fark olurdu her zaman. İkinci el sıfırdan daha uygun olmalı.

Kronik Sorunlar ve Düşen Kalite Seviyesi​

Şimdi bazı yayıncılar görüyorum, katiyen sıfır araba almayın şeklinde önerilerde bulunuyorlar, bu iddialı ve altı doldurulması gereken bir sözdür. Her marka, her araç kronik sorunlara sahip değil; bu oran çok yükseldi evet, lakin hâlâ iyi ve sıfır arabalar üreten markalar var, karalar bağlamaya gerek yok. Özellikle 2020 yılından sonra premium markalarda bile kalite düşüşleri söz konusu, pandemi döneminin en yoğun zamanında sıfır araç almış biri olarak net görüyorum bunu. Ayrıca bir arabanın ciddi sorunlarının tespit edilmesi için bir süre geçmesi gerekiyor, yürütülmesi gerekiyor. En ufak şeyde kronik bu demek de doğru değil, önemli olan uzun ve gerçek kullanıcı deneyimleridir.

Garanti ve Bakım Süreçleri​

Artık biliyorsunuz araç işleri aşırı pahalı, özel ustalarda bile uçuyor artık fiyatlar. Bu iş en çok ustalara yaradı, ev, yazlık, lüks otomobiller derken keyifleri yerinde hepsinin. Kimsenin malında gözümüz yok, Allah daha çok versin ama onlar da artık tadını kaçırdı bu işlerin. Maalesef kötü işçilik, akıllı vida sevdası derken onların da listesi kabarık. Artan fiyatlar karşısında uzun garantiler artık önem kazandı ve en önemlisi satarken avantajlı konumda oluyorsunuz aracınızı. Yetkili servis bakımlı olmak tercih sebebi oluyor, tamam yetkili servisler pahalı ama mesela garantiyi bozmayan kurumsal firmalar da var artık. İşte Otopratik, Bosch, Eurorepar gibi örnekler var, bu yerlerde bakım yaptırırsanız garantiniz olduğu gibi devam edecektir.

Son Sözler​

Sıfır araç hâlâ alınır, bazen her şey fiyat performans değildir, insan bazen huzur arar sadece. Dikkat edilmesi gereken şeyler kronik durumu, şanzıman ve yürüyen aksamıdır aslında. Ciddi bir kronik sorunu yoksa neden tercih etmeyesiniz sıfır araç? Bununla ilgili forumda konu açarsanız deneyimli arkadaşlar yardım ve destek olacaktır sizlere. İkinci el kötü demiyorum, arada ciddi farklar vardır diyorum her zaman. Maalesef ikinci el hâlâ bazen bir kumardır, ya batarsınız ya da çıkarsınız, ortası pek yoktur. İyi insanlara denk gelmezseniz canınız yanabilir.

Bazı bayiler fena kampanya yapıyor. Şu an ne durumda bilmiyorum ama geçen sene millet 2. elden daha ucuza sıfır araba aldı.

Turkiye'de marka fark etmeksizin bayiden sifir arac alip ayni gun yolda kalan o kadar arac var ki... Sorun bu da degil aslinda hak hukuk olmadigi icin milyonlar verdigin aracin aldigin gun yolda kalinca muhatap bulamiyorsun. Haliyle degisim istiyor insan ama aylarca, yillarca davalarla ugrasan insanlar var ne yazik ki. Ustelik luks markalarda olmaz demeyin bunlarin arasinda Mercedes - BMW gibi markalar da var. O yuzden Turkiye'de sifir araba almanin bana kalirsa hic anlami yok. Dusuk kilometre temiz ikinci ele yonelmek bence daha mantikli.

Bayiye sokarken kolona çarpan aracı sıfır diye satıyorlar . Direkt olayın şahidiyim, müşteri sonrasında fark edip geri gelmedi bile.

TR insanının kakalama ve fiyat politikasını bir kenara bırakırsak elektrikli teknolojisiyle 2.el daha rahat alınır geliyor bana.

Diğerleri gibi karışık ve çok parçalı değil.
Garanti süresi uzun süreli.
Araç daha güçlüyken kısılarak geliyor Türkiye'ye.
Yazılım atamıyorlar.

Bu konu @Eagles, hocamın dediği gibi kronikle alakalı. Dikkat ederseniz o yolda kalan araçların çoğu malum markalardan oluşuyor. Ben şu ana kadar sıfır Toyota'nın fabrika kaynaklı yolda kaldığını görmedim, ne internette nede gerçek hayatta.

Kronikle cok alakali degil aslinda. Kaldi ki sifir alinan hicbir aracin ayni gun yolda kalmamasi gerekiyor. Japon grubunu buradan ayiriyoruz zaten.

Türkiye şartlarında bayiden sıfır çıkarılan arabalarda da kaportada boya ve macun, motorlarda problem yaşandığı onlarca senaryoyu göz önüne alınca, ekspertizsiz almayayım ya sağol.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…