Next Sosyal Nedir?

Onion

Çalışkan
Next Sosyal bugün çıkışını yaptı. Next Sosyal kimin diye arattığımızda "Genç Girişimciler", "Teknofest Projesi" sonuçlarıyla karşılaşıyoruz. Play Store'da ise 2N Medya Anonim şirketi yazıyor. 2N Medya Anonim'e dair kendi haber siteleri hariç bir bilgi ya da yazı bulamadım. Kimin bu Next Sosyal? Yerli ve milli, üst düzey güvenlik, sansürsüz paylaşım gibi sloganlarla ön plana çıkıyor. Ancak yapımcı ortada yok. YouTube'da ise birkaç haber kanalı ve Selçuk Bayraktar'ın hiçte açıklayıcı olmayan, "yeni ve milli" açıklamalarından başka bir şey yapılmamış. Anlıyorum platform duyurulalı saatler oluyor ancak benim içime hiç sinmedi, neye hizmet ettiği belirsiz. Lütfen görüşlerinizi paylaşın.

Ekran görüntülerine bakıyorum:

Sonra oradaki bağlantıya giriyorum ve...

Mastodon'u alıp Mastodon kısımlarını "Next Sosyal" yapıp bir de federatif özellikleri devre dışı bırakıp "yerli milli sansürsüz ultra güvenlikli sosyal ağ" yapınca olur gibi.

Ha bir de kardeşi TEKNOFEST Sosyal var. Onda da aynı şey, hatta footer'da da Next Sosyal duruyor.

Son düzenleme:
@afacanc38 yeni bir aplikasyonun açık kaynak başka bir projeyi temel almasının neresi olumsuz, lütfen belirtin. Bu mantıkla bütün Chromium tabanlı tarayıcılara da mı aynı muamele yapılmalı?

Ayrıca açık kaynak bir yapı temel alınıyorsa demek ki gizlilikle ilgili iddiaları yersiz değil?

Açık kaynak bir projenin temel alınmasına karşı değilim. Ancak Next Sosyal'in fazla özensiz bir Mastodon forku olduğunu düşünüyorum.

Play Store'da uygulama 2N Medya Anonim Şirketi şeklinde bir tüzel kişilik görüyorken web sayfasının Hakkında kısmında Next Sosyal gGmbH diye bir kurum görüyoruz.

Bir de açıklamaların da "Merkeziyetsiz sosyal ağ" diye olduğu şekilde bırakılıp da fediverse'in kapalı olması, sizin kulağınıza da acayip gelmiyor mu?

Zaten hakkında sayfasında bile altta 401 toast'ı çıkması ilginç.

Next Sosyal teknik bakımından pek özen gösterilmemiş, sırf gösteriş için yapılmış gibi hissettiriyor.

Ayrıca açık kaynak, gizlilik anlamına gelmiyor. Dediğim gibi, forkun kaynak kodu ortada yok, (Mastodon'un lisansı AGPLv3, CSS değişikliği olsa bile paylaşmalıdır) olsa bile sunucuda farklı bir kod çalıştırıp çalıştırmadıklarından emin olamayız.

Ben de baktım biraz çok karmaşık, muallak bir durum var ortada. Lise yıllarımda APK'ları ve hazır scriptleri modifiye ettiğim günler aklıma geldi.

Ben de baktım biraz çok karmaşık, muallak bir durum var ortada. Lise yıllarımda APK'ları ve hazır scriptleri modifiye ettiğim günler aklıma geldi.

Ben bir süredir üyeyim. Bazı kusurları var ama sistemin henüz Beta aşamasında olduğu söyleniyor. Dün itibarıyla 250.000 kullanıcıyı aştığı açıklandı.

Ancak sorun şu ki çok fazla İktidar destekçisi var ve Muhalifleri aşağılıyorlar. Toplumu kutuplaştırmaya çalışan çok fazla Troll hesap var yani...

Keşke muhalifler de gelse de ortalık sadece iktidar yandaşlarına kalmasa orada :/.

Sadece siyasetin konuşulmadığı bir ortama sahip olmalı. Şimdilik zor görünüyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…