Merhabalar, bugün sizlere NixOS dağıtımını nasıl herhangi bir live iso ile kurabileğinizi anlatacağım.
Bunun en büyük sebebi, wifi driverınız NixOS'un live isolarında bulunmayabilir. Wifi kullanma zorunluluğunuz olduğundan dolayı da kuramayabilirsiniz. Buna çare olarak içerisinde wifi driverlarımızın olduğu bir live iso kullanacağız. Geçenlerde böyle bir sebeple Arch kuramayan bir kişinin konusuna da denk geldim. Ona da böyle bir çözüm önerdik.
Şimdi, ben bu rehberde EndeavourOS isosu kullanacağım. Size de bunu tavsiye ediyorum, live iso içerisinde bütün internet driverları var.
Start your Endeavour with a lightweight Arch-based, terminal centric system ready to personalise and a stellar community at your side...
endeavouros.com
Bu linkten edinebilirsiniz. EndeavourOS'u boot ettikten sonra sudo su komutu ile root olun, setxkbmap tr komutu ile klavye düzeninizi ayarlayın ve bir terminal açın.
ADIM 1: Nix'i Edinelim. Nix paket yöneticisi her dağıtıma kolay bir şekilde yüklenebiliyor. Biz de bu özelliğinden yararlanacağız. Nix'i edinmek için:
bash <(curl -L https://nixos.org/nix/install) --daemon
Komutunu kullanabilirsiniz. Size çeşitli şeyler söyleyecek, devam edip kurulum bittikten sonra size verdiği uyarıya da enter diyip kurulumu tamamladıktan sonra terminali kapatıp tekrar açmamız ve tekrar root olmamız gerekiyor.
Şu anda en güncel sürüm 24.05 olduğu için linkin sonuna 24.05 yazdım. Eğer siz yüklerken daha güncel bir depo varsa onu yüklemelisiniz.
Şimdi nix-channel --update
Komutu ile nix depolarımızı güncelleyelim.
-------
Şimdi ise NixOS Kurulum Araçlarını edinme zamanı: nix-env -f '<nixpkgs>' -iA nixos-install-tools
Kurulumumuzun bu aşaması da bitti.
ADIM 3: Disklerimizi ayarlayalım. Bu işlemlerden sonra disklerinizi ayarlamanız gerekiyor. cfdisk komutu veya benzeri bir yol ile ayarladıktan sonra mount işlemini yapacağız:
Kod:
#Root diskini mount edelim:
mount /dev/xxx /mnt
#Boot diskini mount edelim:
mkdir /mnt/boot
mount /dev/xxy /mnt/boot
#Dilerseniz swap diski de ayarlayabilirsiniz.
ADIM 4: NixOS Konfigürasyonu oluşturalım ve ayarlayalım.
nixos-generate-config --root /mnt
Bu komut ile /mnt içerisine nixos konfigurasyonu oluşturmuş olduk. Konfigurasyona /mnt/etc/nixos/configuration.nix üzerinden ulaşabiliriz. Ben bu config dosyasını nano ile kendime göre düzenleyeceğim. Konfigurasyonu nasıl yaptığımı rehberde gösterirsem rehber uzayacağı için maalesef nasıl yapıldığını rehberde gösteremiyeceğim. Zaten konfigurasyonu oluşturduğunuzda dosyanın içinde sizi nasıl konfigüre edeceğinize dair iyi bir şekilde yönlendiriyor.
ADIM 5: Kurulumu Gerçekleştirelim!
Şimdi tek yapmamız gereken: nixos-install
Komutu ile kurulum işlemini gerçekleştirmek. Config dosyası üzerinde hata yaptıysanız veya eksik bir ayar yaptıysanız (Örneğin Free-Software ayarı gerektiren bir program yükleyip Config üzerinde Free-Software ayarı yapmamak) hata ile karşılaşabilirsiniz. Hataları düzelttiğiniz zaman NixOS başarılı bir şekilde kurulmuş olacak!