Bilen bilir, 2016'da yeni 3310'dan beri Nokia telefonları tasarlayan ve üreten Nokia değil, eski Nokia yöneticilerinin kurduğu HMD Global'dir. Tabii Nokia ismini kullanmak için bir lisans ve lisansın da bir süresi var. Bu süre 10 yıl olarak belirlenmişti ancak gerçek Nokia'nın MWC 2023'te son kullanıcıya bağını tamamen koparma planları ve HMD Global'in Nokia adı olmadan yaşamaya hazırlanması gibi sebeplerle 2 yıl erkenden Nokia Mobile, şimdiki adıyla HMD Global yavaş yavaş Nokia adını terk etmeye başladı.

1 Şubat'ta Nokia Mobile YouTube kanalına yüklenen bir videoyla beraber kanalın adı HMD olarak değişti ve HMD'nin açılımınn "Human Mobile Devices" olduğunu gösterdi. Bunun öncesinde ise Instagram ve X gibi platformlarda hesapların açıklamasına ise "We are HMD, makers of Nokia phones" yazdılar. En sonunda ise asıl Nokia, Nokia.com sitesinden telefon, kulaklık gibi ürünleri kaldırdı ve bu ürünler artık hmd.com sitesinde görüntüleniyor. Ha bu, Nokia markalı telefonların artık satılmayacağı anlamına gelmiyor. Muhtemelen lisans süresi tamamen bitene kadar Nokia adını kullanacaklardır ama MWC 2024'te HMD markalı cihazlar tanıtıldıktan sonra ne olur bilmiyoruz. Ancak HMD daha fazla Nokia markalı cihaz duyurmayacağını açıkladı.

Tabii belki bazı arkadaşlar bilmiyordur, şunu söylemekte fayda var. Tahmin ediyorum kiminiz "Nokia zaten batmadı mı, HMD ne?" diyor. Nokia hiçbir zaman batmadı ve Nokia hiçbir zaman bir telefon şirketi olmadı. Artık herkesin bildiği sebeplerden dolayı telefon sektöründe geride kalınca telefon bölümünü Microsoft'a sattı ve Microsoft da beceremeyip bıraktı. 2016'da ise birçoğu eski Nokia yöneticilerinden oluşan bir grup HMD Global'i kurdu ve Nokia ismini kullanıp ilk başta harika, sonrasında ise sıradan telefonlar üretti. Gerçek Nokia, yani telekomünikasyon şirketi olan Nokia ise halen en büyük telekomünikasyon şirketlerinden biri olmaya devam ediyor. Çok sıkı bir Nokia takipçisi olarak yakında 2016 ve 2023 arasındaki Nokia tarihini ele alan bir yazı hazırlayacağım.

Bu arada nere bu Nokia telefonlar diyenler de haklı. HMD Global dalgalı kur yüzünden ülkemizden yıllar önce çekildi. En son Nokia 5.1 ve 2.2 gibi modeller geldi.

Hatta şöyle bir reklam kampanyası da vardı:

Son düzenleyen: Moderatör:
Kesinlikle. Ben Nokia 5 ile başladım telefonlarını kullanmaya ve 700 TL'ye almıştım. 700 TL'ye o alüminyum gövde, o premium his ve o tasarım hiçbir telefonda yoktu. Son 2 yılda çok bozdular, Motorla ile aynı tasarımları kullanmaya başladılar ve çok ama çok basit telefonları çok basit tasarımlarda piyasaya sürdüler.

Bunları yapan adamlar:

Eki Görüntüle 15429Eki Görüntüle 15428

Nasıl bunları yapmaya başladı anlayamıyorum:
Eki Görüntüle 15431Eki Görüntüle 15432
İlk telefon çok güzelmiş. Modeli ney hocam?