Hocam, bende de Nokia ONT cihazı var. Bunu 2.5 Gbps destekleyen bir ONT ile değiştirebilir miyim, yoksa SFP ile de bu işi halledebilir miyim?Benim ilk izlenimlerim olumlu, tek eksisi 6 GHz desteği yok ama ben de zaten portları için almıştım. Şu anda Merlin ile kullanıyorum.
Elimde 2.5 Gbps SFP ve 2.5 Gbps destekli ONT var, birkaç gün sonra detaylı test edip, aynı sorunu yaşarsam bunla alakalı konu açarım.
Detaylar
Kim cevapladı?Forumda değiştiren arkadaşlar var ama operatöre ve OLT cihazına göre ONT almanız gerekebiliyor. Bunları iyice araştırıp satın almanızı öneririm.
Evimdeki Nokia G-010G-R ONT cihazını, Sarı Site’den alacğım OpenWrt yüklü Alcatel Lucent G-010S-P 2.5G ile değiştirip converter ile deneyeceğim.Sorunsuz değişiyormuş ama genelde fsmoded kuruyorlarmış sfpde. Ont olarak vsol sorunsuz deniyor ama bilmiyorum.
Fahare 48
Uzman
- Makaleler
- 1
Önce OLT markası ne öğrenEvimdeki Nokia G-010G-R ONT cihazını, Sarı Site’den alacğım OpenWrt yüklü Alcatel Lucent G-010S-P 2.5G ile değiştirip converter ile deneyeceğim.
En doğru bilgiyi GPON'dan alabilirsin. Fiber kabloyu çıkar, ONT'yi PC'ye bağla. IP gateway kısmına 192.168.100.1 ver, IPv4 adresini de 192.168.100.2 yap. Tarayıcıya 192.168.100.1 adresini gir, kullanıcı adı admin, şifre 1234 olarak gir. More info kısmında yazar ama %99 Alcatel-Lucent'tir.
- Makaleler
- 1
Bazı operatörler artık bağlantı hızlarına PPPoE üzerinden 1 Gbps limit koydular. Siz ONT değiştirseniz bile 1 Gpbs üstüne çıkamayabilirsiniz. Elde edeceğiniz tek şey 940'tan 1000 civarına çıkmak olacaktır. Bunun için bu kadar uğraşa değer mi size kalmış.
Hocam, 75 Mbps VDSL'den geçtim. Aslında benim için fazlasıyla yeterli ama sırf denemek ve biraz kurcalamak istediğim için yapmak istiyorum.Bazı operatörler artık bağlantı hızlarına PPPoE üzerinden 1 Gbps limit koydular. Siz ONT değiştirseniz bile 1 Gpbs üstüne çıkamayabilirsiniz. Elde edeceğiniz tek şey 940'tan 1000 civarına çıkmak olacaktır. Bunun için bu kadar uğraşa değer mi size kalmış.
- Makaleler
- 1
Hevesinizi anlıyorum, ben de Fiber için zamanında çok uğraştım ve çok büyük uğraşlar sonucunda (ev değiştirerek) Fiber kullanma şansına kavuştum. Toplam 3 farklı konumda Turknet GigaFiber ve Türk Telekom Fiber altyapılar ile 1000/1000 ve 1000/50 hızları yıllardır deneyimliyorum. Bu deneyimlerden anladığım şey şu, ONT ile uğraşmak yerine Qos desteği güçlü olan çok iyi bir Router kullanmak daha büyük katkılar sağlıyor. ONT değiştirmenin size sağladığı katkıların yanında getirdiği sorunlar daha sinir bozucu. Örneğin diyelim başardınız ve bir ONT'nin içine kendi bilgilerinizi gömüp bağlandınız, 3-5 gün sonra operatör ONT'lere bir güncelleme atıyor ve sizin cihaz güncelleme alamadığı için pat bir bakmışsınız internet yok. Eve ekip gelse diyecek bu cihaz farklı, ben size yardımcı olamam deyip gidecek.Hocam, 75 Mbps VDSL'den geçtim. Aslında benim için fazlasıyla yeterli ama sırf denemek ve biraz kurcalamak istediğim için yapmak istiyorum.
Size tavsiyem Keenetic üst modelleri gibi oldukça güçlü bir Router alıp keyfinize bakın, ONT ile uğraşmak 1960 model Mustang alıp gündelik kullanmaya benziyor, 2 gün sürersin, 3. gün yolda kalırsın.