20182

Uzman
Merhabalar, merak amacıyla bu konuyu soruyorum. Elimde 4 GB video bellek (VRAM) var. Bu değer, oyunların çoğu için ideal mi? Sıradan RAM ile VRAM artırılabilir mi, yoksa mecburen daha fazla video belleğe sahip yeni bir ekran kartı mı almak gerekiyor?

Donanımlar:

CPU: INTEL Core i7-11800H (11.Nesil)
GPU: NVIDIA GeForce RTX 3050TI Laptop GPU & INTEL UHD Graphics
RAM: 32GB (2x16GB)
Depolama: 1TB M2 SSD + 225 SSD

Yine GPU Hakkında NVIDIA Denetim Masasında sistem özelliklerin ve DirectX Tanı Aracı (DxDiag) bilgileri buradan paylaşıyorum

NVIDIA Denetim Masası:
--------------------------

Ekran görüntüsü 2025-07-16 133837.webp

Ekran görüntüsü 2025-07-16 133858.webp

DirectX (DxDiag) NVIDIA GPU & INTEL GPU:
--------------------------------------------------------

Ekran görüntüsü 2025-07-16 134004.webp

Ekran görüntüsü 2025-07-16 134020.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, merak amacıyla bu konuyu soruyorum. Elimde 4 GB video bellek (VRAM) var. Bu değer, oyunların çoğu için ideal mi? Sıradan RAM ile VRAM artırılabilir mi, yoksa mecburen daha fazla video belleğe sahip yeni bir ekran kartı mı almak gerekiyor?

Donanımlar:

Yine GPU Hakkında NVIDIA Denetim Masasında sistem özelliklerin ve DirectX Tanı Aracı (DxDiag) bilgileri buradan paylaşıyorum

NVIDIA Denetim Masası:
--------------------------

Eki Görüntüle 163817

Eki Görüntüle 163818

DirectX (DxDiag) NVIDIA GPU & Intel GPU:
--------------------------------------------------------

Eki Görüntüle 163819

Eki Görüntüle 163820

Sistem VRAM'in yetmediği durumlarda paylaşımlı bellekten kullanır. Performans düşüşü olur FPS düşmesi yaşayabilirsiniz. Yeni bir VRAM'e sahip ekran kartı laptoplara olmuyor diye biliyorum. 1080p için 4 GB VRAM yeterli diyemem fakat günü kurtarır. Soruya gelirsek bu mümkün değil.

Sistem VRAM'in yetmediği durumlarda paylaşımlı bellekten kullanır. Performans düşüşü olur FPS düşmesi yaşayabilirsiniz. Yeni bir VRAM'e sahip ekran kartı laptoplara olmuyor diye biliyorum. 1080p için 4 GB VRAM yeterli diyemem fakat günü kurtarır. Soruya gelirsek bu mümkün değil.

Hocam "1080p için 4 GB VRAM yeterli diyemem" sözünüzden alakalı, çözünürlük ile VRAM alakası var mı mesela 720p kullanırsam VRAM kullanımı düşürür mı? Zaten ben yeni nesil oyunlar oynamıyorum genellikle 2000-2010'lu arasında oyunları oynuyorum bide AutoCAD kullanıyorum. Bir kere Uncharted PC oyunu oynayım dedim, oyunda gereğimce VRAM kullanımı düşürdüm gelişmiş grafiklerde düşük ayarlı ve DLSS ayarından dengeli halinde ayarladım.

Hocam "1080p için 4 GB VRAM yeterli diyemem" sözünüzden alakalı, çözünürlük ile VRAM alakası var mı mesela 720p kullanırsam VRAM kullanımı düşürür mı? Zaten ben yeni nesil oyunlar oynamıyorum genellikle 2000-2010'lu arasında oyunları oynuyorum bir de AutoCAD kullanıyorum. Bir kere Uncharted PC oyunu oynayayım dedim, oyunda gereğimce VRAM kullanımı düşürdüm gelişmiş grafiklerde düşük ayarlı ve DLSS ayarından dengeli halinde ayarladım.

VRAM kullanımını düşürür fakat tavsiye etmem düşürmenizi. Yeterli diyemem derken bazı oyunlarda Low ayarlarda bile bende 5 GB VRAM civarı kullanıyor. Fakat 4 GB VRAM medium Low ayarlar için yeterli diye düşünüyorum.