Tam olarak swap alani olusturmuyor aslinda bu tur "bellek genisletme" ayarlari. Android'de zram adinda bir kernel modulu mevcut ve bu modul varsayilan olarak Android'de acik.
Normalde bu zram alani, dinamik olarak buyur ya da kuculur. Maksimum boyutunu da OEM'ler kararlastiriyor. Zram denen modul, sikistirilabilen bellegi sikistirir, sonrasinda tekrar gerek oldugunda bunu acar ve duz RAM'e aktarir. Linux tabanli cogu isletim sisteminin bellek yonetiminde onemli bir rol oynar kendisi.
Burada size verilen secenek ise, Zram'in writeback ozelligi icin ayrilan alan icin. Bu spesifik alana zram writeback diyoruz. Writeback nedir peki? Zram'in sikistiramadigi veya bosta duran sayfalari attığı, RAM'den daha yavas olan bir b plani. Bu b plani da telefonlarda NAND, yani dahili depolamaniz oluyor.
Phone 3A'da UFS 2.2 NAND'lar varmis. Elinizdeki model 8 GB RAM'li model mi yoksa 12 GB RAM'li model mi bilmiyoruz ancak cok oyun oynayan veya kamerayi acan biri degilseniz, açıkçası acmakla ugrasmazdim zira sistem bu sefer RAM'de tutabilecegi sayfalari bile Writeback'e yazmaya basliyor ve sizin dahili depolamaniz da pek hizli olmadigi icin telefon rastgele "bogulmaya" baslayabilir.
Bu ayari daha cok bellek alani kisitli olan ve bu yuzden de arkaya 2-3 uygulama acsaniz bile rastgele uygulamalari kapatmaya baslayan telefonlarda mantikli buluyorum. Onlarda dahili depolama bu durumdan bile yavas oluyor ancak bazi kullanicilar uygulamalarinin saçma sapan kapanmasina yegler açıkçası.