S C O

Uzman
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar,

Benim şu anda NVIDIA ekran kartım var ama ocak ayında AMD RX 9060 XT ekran kartını almayı planlıyorum. Ancak bu değişim sürecinin tam olarak nasıl işlediğini bilmiyorum. Mesela, eski ekran kartını DDU programı ile kaldırıp mı yeni kartı takmam gerekiyor, yoksa yeni kartı taktıktan sonra mı DDU işlemini yapmalıyım, emin değilim. Biraz araştırdım ama bazı yerlerde "yeni ekran kartını takmadan önce internet kablosunu çıkartın" diyorlardı. Bunun sebebini de tam olarak anlayamadım.

Bu konuda bilgisi olan varsa bana yardımcı olabilir mi lütfen?

DDU ile mevcut sürücüyü kaldırırken "temizle ve kapat (yeni bir grafik kartı takmak için)" seçeneğini seç, sürücü kaldırılınca bilgisayar kapanacak. Daha sonrasında yeni kartı tak ve bilgisayarı açıp sürücüyü kur, başka bir şey yapmana gerek yok. İstersen yeni kartı takmadan önce güç kaynağının kablosunu çekebilirsin.

1762985846554.webp

DDU ile mevcut sürücüyü kaldırırken "temizle ve kapat (yeni bir grafik kartı takmak için)" seçeneğini seç, sürücü kaldırılınca bilgisayar kapanacak. Daha sonrasında yeni kartı tak ve bilgisayarı açıp sürücüyü kur, başka bir şey yapmana gerek yok. İstersen yeni kartı takmadan önce güç kaynağının kablosunu çekebilirsin.

Eki Görüntüle 201427
Yorumun için eyvallah kardeşim. Bir şey daha sorabilir miyim, iznin olursa? NVIDIA’yı kaldırmadan yeni ekran kartını takıp kurulumu yapsam, sistemde uyumsuzluklar veya hatalar alır mıyım? Bir de neden takmadan önce PSU’yu kapatmamı önerdin?

Merhaba arkadaşlar,

Benim şu anda NVIDIA ekran kartım var ama ocak ayında AMD RX 9060 XT ekran kartını almayı planlıyorum. Ancak bu değişim sürecinin tam olarak nasıl işlediğini bilmiyorum. Mesela, eski ekran kartını DDU programı ile kaldırıp mı yeni kartı takmam gerekiyor, yoksa yeni kartı taktıktan sonra mı DDU işlemini yapmalıyım, emin değilim. Biraz araştırdım ama bazı yerlerde "yeni ekran kartını takmadan önce internet kablosunu çıkartın" diyorlardı. Bunun sebebini de tam olarak anlayamadım.

Bu konuda bilgisi olan varsa bana yardımcı olabilir mi lütfen?

DDU'yu güvenli modda çalıştırıp NVIDIA sürücüsünü sil, sonra interneti kapat, yeni AMD kartı tak, bilgisayarı aç ve AMD sürücüsünü kur. Sonra interneti tekrar aç. Bu kadar. Fazla kasmalık durum yok.

Yorumun için eyvallah kardeşim. Bir şey daha sorabilir miyim, iznin olursa? NVIDIA'yı kaldırmadan yeni ekran kartını takıp kurulumu yapsam, sistemde uyumsuzluklar veya hatalar alır mıyım? Bir de neden takmadan önce PSU'yu kapatmamı önerdin?

O şekilde de yapabilirsin ama uyumsuzluklar olabilir, siyah ekran sorunları, sürücü hataları alabilirsin. Yine de sistemi bozacak bir şey olmaz. Sen dediğim şekilde yaparsan sağlıklı bir yöntem olur. PSU'nun fişini çekmeni önermemin sebebi de ekran kartı takacağın için, sisteme elektrik gitmezse daha iyi olur. Örneğin elinde statik elektrik varsa sisteme zarar verme ihtimalini sıfıra indirgemek için.

Bu arada belki milyonda bir yaşanan bir sorundur ama ben arkadaşımın ekran kartını denemek için taktığımda ethernet kablosunu çekmemiştim, anakartın ethernet kartı yandı, o yüzden arkadaşlar etherneti kapatmanı öneriyor olabilir. Ben yaşadım, sen yaşama :D Direkt PSU'yu kapatırsan zaten bu sorunları yaşamazsın.

O şekilde de yapabilirsin ama uyumsuzluklar olabilir, siyah ekran sorunları, sürücü hataları alabilirsin. Yine de sistemi bozacak bir şey olmaz. Sen dediğim şekilde yaparsan sağlıklı bir yöntem olur. PSU'nun fişini çekmeni önermemin sebebi de ekran kartı takacağın için, sisteme elektrik gitmezse daha iyi olur. Örneğin elinde statik elektrik varsa sisteme zarar verme ihtimalini sıfıra indirgemek için.

Bu arada belki milyonda bir yaşanan bir sorundur ama ben arkadaşımın ekran kartını denemek için taktığımda Ethernet kablosunu çekmemiştim, anakartın Ethernet kartı yandı, o yüzden arkadaşlar Ethernet'i kapatmanı öneriyor olabilir. Ben yaşadım, sen yaşama :D direkt PSU'yu kapatırsan zaten bu sorunları yaşamazsın.

Ben 7800XT'den 5060 Ti'ya geçtim 4 3 oynarken Crosshair'im normaldi AMD'de de fakat NVIDIA kartta 4 3 oynarken crossun dış çizgileri olsuğundan daha büyük oluyor bunu nasıl çözebilirim?