takedacage

Uzman
Cihaz
ASUS TUF A15 FA507NV
NVIDIA denetim masasında böyle bir ayar var arada kaldım. Sizce hangisini seçmeliyim?

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-02-02 140318.webp
    Ekran görüntüsü 2025-02-02 140318.webp
    11,7 KB · Görüntüleme: 252
Bu ayar dahili grafik işlemci ile harici grafik işlemcinin aynı anda çalışıp çalışmayacağını belirliyor. Şu anda siz dahili grafik işlemciyi tamamen kapatmış sadece harici kullanmış oluyorsunuz. Bu da tabii ki pil tüketimini biraz daha etkileyebilir.

Optimus‘u açarsanız belki daha iyi olabilir. Zira Optimus eski en azından bence çok daha sorunsuz çalışıyor. Her halükarda Optimus‘u kullanacaksınız dahili Intel grafik işlemci sürücüsünü de güncel tutmanızda fayda var. Eğer dahili grafik işlemciniz AMD ise onu da güncel tutmanızda fayda var tabi.

Otomatik ayarda bırakın. Hem işletim sistemi hem de oyunu Nvidia ayarlarsanız daha fazla ısınacak ve istenilen performansı da vermeyecektir. Nvidia ekran kartını tanımayan oyunlar için de Windows grafik ayarlarını kullanın.

Dizüstü tarafında bu halen bir angarya, çözmeye uğraşan bir dizüstü üreticisi görmedim. Veya Windows grafik ayarlarına otomatik oyunu tanımlayacak bir sistem lazım. Bazı oyunlarda grafik ayarlarına kendileri ayar ekleyebiliyor. Bunu Microsoft'un geliştiricilere öğretmesi lazım.

@Recep Baltaş Bu konuda detaylı bir video çok güzel olacaktır. Technopat video hem eski hem de çok detaylı değinmiyorsunuz.

Atıyorum neden oyunlar harici GPU(Nvidia) algılamıyor. Indie geliştiricilerin bu konuda bilgisi veya sürücü geliştiricilerine ulaşacak ağı yok. Veya bazı orta ölçekli AAA firmaların dizüstü donanımlar konusunda bilgisi yok. Ekran kartı sürücü firmaları da bu konuda oyunların sisteme girşini kolaylaştıracak adımlar atmıyor gibi gibi.

Oyunun kısayolu ile çalıştırıldığı exe dosyası farklı gibi detaylı değindiğiniz bir video güzel olur. Windows 11 grafik ayarlarından anlatırsanız, Windows 10 kullananlar da yapacaktır. Daha eski sistemleri olanlar için de Nvidia ile ilgili bir rehber falan varsa açıklamada eklenebilir.

Son düzenleme:
Bu ayar dahili grafik işlemci ile harici grafik işlemcinin aynı anda çalışıp çalışmayacağını belirliyor. Şu anda siz dahili grafik işlemciyi tamamen kapatmış sadece harici kullanmış oluyorsunuz. Bu da tabii ki pil tüketimini biraz daha etkileyebilir.

Optimus‘u açarsanız belki daha iyi olabilir. Zira Optimus eski en azından bence çok daha sorunsuz çalışıyor. Her halükarda optimus‘u kullanacaksınız dahili Intel grafik işlemci sürücüsünü de güncel tutmanızda fayda var. Eğer dahili grafik işlemciniz AMD ise onu da güncel tutmanızda fayda var tabii.

Hocam teşekkür ederim Optimus daha mantıklı geldi bana da.