NVIDIA uzun süredir destek verdiği Maxwell (GTX 750 serisi ve GTX 900'ler), Pascal (GTX 1000 serisi) ve Volta mimarileri için desteği sonlandırıyor. CUDA Toolkit'in 12.8 sürümü notlarında şu şekilde açıkça belirtiliyor geçiyor:

"Architecture Support for Maxwell, Pascal, and Volta is considered feature-Complete and will be frozen in an upcoming release."

CUDA, NVIDIA'nın çok amaçlı hesaplama arabirimi olup ekran kartının hesaplama işlemlerinde kullanılmasını sağlıyor. Özellikle çok fazla sayının bulunduğu durumlarda işleri hızlandırmasıyla veri analizi, yapay zeka gibi birçok işlemde hızlandırma sağlıyordu. Birçok kişi tarafından halen kullanılan Pascal serisi kullanıcılarını ciddi anlamda etkileyecektir. NVIDIA'nın CUDA desteğini çekmesi sürücüsünün de büyük ihtimal fişinin çekileceği manasına geliyor. Maxwell ve Volta (Deneysel AI çekirdeklerini ilk kez içeren mimari, çok fazla kart çıkmadı bu mimariyle) mimarisini kullanan çok kişi kalmamış olsa Pascal kullanan kullanan sayısı bir hayli fazla. Büyük ihtimal sonraki 570 sürüm sürücüsü de desteğin son kez sağlanacağı sürücü olacak. NVIDIA, bir süre daha güvenlik ve hata düzeltme güncellemeleri yapacaktır ancak yeni özellik güncelleştirmesi gelmeyecektir. NVIDIA'nın desteğinin bitmesiyle Rasterizasyon (Bruteforce Rendering) çağının da sonuna geldiğimizi gösteriyor aslında.

1.5.1 maddesi.

Orada destegi kestiklerinden degil feature update yapilmayacagindan bahsediyor. Sürücü yayinlamaya devam edecekler yani.

Orada destegi kestiklerinden degil feature update yapilmayacagindan bahsediyor. Sürücü yayinlamaya devam edecekler yani.
390 ve 470 gibi yarı ölü vaziyette olacak. CUDA'nın desteklenmeyecek olmasıyla sürücünün artık "yaşam desteğe" alınacağını öngörüyorum. Yeni CUDA sürümlerini desteklemediği taktirde özellikle yeni projelerde çok yeri de olmayacak. Tabii hepsini zaman gösterecek. 570'in bir sonraki legacy sürücü olacağı kanısındayım.

Pascal devam ya hala Crysis oynatabiliyor. Grizzly macunu da sürdüm canavar gibi oldu valla.
FurMark Screenshot 2025.01.25 - 01.38.11.47.webp

1737758619934.webp

Kartın modeli ASUS Turbo 1080.

390 ve 470 gibi yarı ölü vaziyette olacak. CUDA'nın desteklenmeyecek olmasıyla sürücünün artık "yaşam desteğe" alınacağını öngörüyorum. Yeni CUDA sürümlerini desteklemediği taktirde özellikle yeni projelerde çok yeri de olmayacak. Tabii hepsini zaman gösterecek. 570'in bir sonraki legacy sürücü olacağı kanısındayım.
Olabilir Cuda destegi nasil isliyor bilmiyorum.

Olabilir CUDA destegi nasil isliyor bilmiyorum.
CUDA ve ROCm ile uygulama yazmak çok daha karmaşık. Donanım desteği daha fazla ön planda. Bu teknolojilere ihtiyaç duyan sektörler zaten sürekli güncel donanım kullanıyor. Projeler de buna göre şekilleniyor. Bu API'leri kullanan projelerde eski kartlar kısa sürede deprecated durumuna düşecektir. CUDA'nın bitirilmesi kartların da daha hızlı eskiyeceğini gösterecektir. CUDA, NVIDIA'nın ekmeği. CUDA'daki desteğin kesilmesinin kartların kendi kaderini ve ömrünü etkileyeceğine kesin gözüyle bakıyorum.