mustafaaozk

Uzman
Merhabalar,

Game Garaj X7T RTX 5070 modelini kullanıyorum ve MUX switch ile ilgili garip bir sorunla karşılaştım. Belki benzer sorunu yaşayan veya çözüm bulan var mı diye danışmak istedim.

Sorunun Detayları

MUX switch'i açık konuma (dGPU/Discrete mode) aldığımda NVIDIA Control Panel ile ilgili şu problemler oluşuyor:
  • Masaüstünde sağ tıklayınca "NVIDIA Control Panel" seçeneği gelmiyor.
  • Başlat menüsünden "NVIDIA Control Panel"e tıkladığımda normal açılmıyor veya yanıt vermiyor.
  • Tek çalışan yöntem: Başlat menüsünde "NVIDIA Control Panel" yazıp, sağ tıklayıp "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğini kullanmak.
Önemli Detaylar
  • MUX switch KAPALI (Hybrid/Optimus mode) iken her şey normal çalışıyor, sorun yok.
  • MUX switch AÇIK (dGPU/Discrete mode) iken bu problem başlıyor.
  • Sürücüler güncel. (Son NVIDIA sürücüsünü kullanıyorum)
  • Windows 11 kullanıyorum.
  • DDU ile temiz sürücü kurulumu yaptım, değişen bir şey olmadı.
Denediklerim

1. NVIDIA sürücülerini DDU ile tamamen kaldırıp yeniden kurdum.
3. Windows'u güncelledim.
4. Güç planlarını değiştirdim.
5. Bilgisayarı her MUX değişikliğinden sonra tamamen kapattım. (Yeniden otomatik başlatma)

Sorum

Bu sorunu yaşayan var mı? MUX switch açıkken NVIDIA Control Panel'in normal izinlerle çalışmaması normal bir durum mu, yoksa laptop/sürücü spesifik bir sorun mu?

Yönetici olarak çalıştırarak kullanabiliyorum ama bu pek pratik değil. Her seferinde aramak zorunda kalmak can sıkıcı.

Herhangi bir fikri, çözümü olan var mı?

Şimdiden teşekkürler!

Bende r9t kullanıyorum aynı sorunu AMD Adrenalin için yaşadım. Eski sürüm bir GPU yazılımı yükle , şu an mayıs AMD sürücüsü sorunsuz çalışıyor. Son kasım sürücüsü PC'yi iade etmeme sebep olacak kadar kötüydü dün format attım. NVIDIA 5070 Ti için şu an çalışıyor: Sağ tık - daha fazla göster - NVIDIA Denetim Masası. 5070 için son sürücü belki sorunludur , oda işe yaramazsa ; NVIDIA appı en baştan kurun. Denetim Masası beraberinde geliyor zaten.

Pratikte sağ altta da nvidia app logosuna sağ tık yaparsanız denetim masası çalışıyor.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-11-13 213155.webp
    Ekran görüntüsü 2025-11-13 213155.webp
    31,8 KB · Görüntüleme: 37
Bende r9t kullanıyorum aynı sorunu AMD Adrenalin için yaşadım. Eski sürüm bir GPU yazılımı yükle , şu an mayıs AMD sürücüsü sorunsuz çalışıyor. Son kasım sürücüsü PC'yi iade etmeme sebep olacak kadar kötüydü dün format attım. NVIDIA 5070 Ti için şu an çalışıyor: Sağ tık - daha fazla göster - NVIDIA Denetim Masası. 5070 için son sürücü belki sorunludur , oda işe yaramazsa ; NVIDIA appı en baştan kurun. Denetim Masası beraberinde geliyor zaten.

Pratikte sağ altta da nvidia app logosuna sağ tık yaparsanız denetim masası çalışıyor.
Tamamdır deneyeyim.

AMD için mi eski sürücü kullanıyorsunuz? Bende de R9 8945HX, 5060 olan versiyonu var ve sanki Windows düzgün çalışmıyormuş gibi oluyor. Mesela, 55 W limitli kullandığımda Discord'da yayın açıyorum, mouse kasıyor falan. Wallpaper Engine de açık ama yine de böyle bir şey olmaması gerekiyormuş gibi geliyor.

AMD için mi eski sürücü kullanıyorsunuz? Bende de R9 8945HX, 5060 olan versiyonu var ve sanki Windows düzgün çalışmıyormuş gibi oluyor. Mesela, 55 W limitli kullandığımda Discord'da yayın açıyorum, mouse kasıyor falan. Wallpaper Engine de açık ama yine de böyle bir şey olmaması gerekiyormuş gibi geliyor.
Mouse hz oranı kaç 4000 veya 8000ise pc bile kasar. Hangi sürüm kullandığınızı anlamadım.