NVIDIA, GTC etkinliğinde bilgisayar grafiklerinde 2018'deki gerçek zamanlı ışın izleme (ray tracing) devriminden bu yana en büyük sıçrama olarak görülen DLSS 5 teknolojisini resmi olarak tanıttı. Bu sonbaharda kullanıma sunulacak olan yeni sürüm, oyun içi pikselleri fotogerçekçi ışıklandırma ve materyallerle donatan gerçek zamanlı bir nöral işleme modeli ile geliyor.

nvidia-dlss-5.webp

Grafik Dünyasının "GPT Anı"

NVIDIA CEO'su Jensen Huang tarafından grafikler için bir "GPT anı" olarak nitelendirilen DLSS 5, yapay zekayı kullanarak Hollywood seviyesindeki görsel efektleri doğrudan oyun motorlarına entegre etmeyi başarıyor. Teknoloji; karakterler, cilt altı yansımalar, saç, kumaş dokusu ve çevresel ışıklandırma gibi karmaşık detayları tek bir kareyi analiz ederek algılıyor. Sistem, tüm bu görsel zenginleştirmeyi 4K çözünürlüğe kadar akıcı ve gerçek zamanlı bir şekilde işleyebiliyor.

Dev Stüdyolardan Tam Destek

Görsel kaliteyi baştan tanımlamayı hedefleyen DLSS 5; Bethesda, CAPCOM, Ubisoft, Tencent, NetEase ve Warner Bros. Games gibi endüstrinin en büyük yayıncıları ve geliştiricileri tarafından destekleniyor. Geliştiricilere renk derecelendirme ve maskeleme gibi detaylı kontroller sunan teknoloji, oyunların kendine has sanatsal dokusunun korunmasına da imkan tanıyor.

Teknolojinin entegre edileceği duyurulan bazı öne çıkan yapımlar şunlar:
  • Starfield
  • Assassin’s Creed Shadows
  • Hogwarts Legacy
  • Resident Evil Requiem
  • Delta Force
  • The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered
  • Phantom Blade Zero
Yıllardır performansı artırmak için kullanılan DLSS serisi, 5. sürümü ile birlikte artık oyun dünyası ile sinematik gerçeklik arasındaki köprüyü kuran temel bir görsel oluşturma standardına dönüşüyor.

Son düzenleme:
Zorunlu yapmazlar, DLSS 5 paket olarak tanıtılıyor, MFG çıktığında DLSS 4 diye tanıtmışlardı tepki çekmişti hatırlarsanız, bu özellik oyunun grafik ayarlarında ON/OFF olarak seçenek sunacaklar kapatsak bile DLSS 5 upscale tarafı kullanılacak.

DLSS 5 güncellemesi içerisinde olursa DLSS quality - DLSS realistic gibi seçenekler olur bence.

DLSS 5 güncellemesi içerisinde olursa DLSS quality - DLSS realistic gibi seçenekler olur bence.
RTX 5000/6000 > DLSS 5 tüm özelliklerini destekleyecek tanıtılan gibi
RTX 4000 > DLSS 5 upscale + RR + FG + Reflex
RTX 2000/3000 > DLSS 5 upscale + RR + Reflex

Tahmindir bilgiler resmi değil...

Bu teknolojinin adı Neural Shading RTX 5000 destekliyor sadece, fakat bence RTX 6000 sattırmak için pazarlıcaklar.

Kötü görünüyor açıkçası. Videoyu ne umutlarla açmıştım böyle saçma bir şeyin çıkmasını beklemiyordum.

1 Nisan şakası olarak bile komik gelmedi. Birkaç tane oyun gösterdiler DLSS5 ile, hepsindeki karakter modellemeleri birbirine benziyor. Hakaret yemişim gibi hissettirdi. "Sanatsal dizaynı" harbiden tırnak içine alınacak hale getirmiş. İnternette de bayağı bir linç treni başladı. Umarım hatalarından geri dönerler.

Madem DLSS falan kullanacağız artık saf kas gücü önemli değil. O zaman yazılım alıyorsak fiyatları da ona göre güncellesinler. 1200 dolar değil de 800 dolar alsınlar mesela. Ben binlerce dolar verip zorla teknoloji kullanmayı mantıklı bulmuyorum ya.

4090 aldım daha yeni. 4000 serisine gelir mi acaba ya?
Gelmesede saf güçle dilediğini oynarsın ne önemi var yapay zekanın. Ben de yeni 4080 aldım, önemi yok açıkçası.