NVIDIA Smooth Motion Rezilliği!

isimsizman

Uzman
NVIDIA'nın 1 yıl önce bal parmak herkese tanıttığı ve gurur duyduğu rezil teknoloji Smooth Motion, Lossles Scaling gibi 3. parti geliştiricilerin yaptığı programlardan bile daha bozuk çalışıyor. RTX 4060 Ti 8 GB ekran kartımda NVIDIA Smooth Motion özelliği neredeyse denediğim her oyunda aynı şekilde bozuluyor!

Oyun bir süre normal çalışıyor. Ardından büyük bir patlama, ani kamera hareketi, zıplama veya ekran kartına anlık yük bindiren herhangi bir sahnede oyun 2-3 saniyeliğine takılıyor. Sonrasında Smooth Motion tarafından oluşturulmuş bozuk bir kare ekranın önünde donup kalıyor.

Yetmez gibi, oyun aslında arkada çalışmaya devam ediyor. Ses geliyor, karakter hareket ediyor, menüler açılıyor fakat ekranda eski ve bozuk bir yapay kare kalıyor. Görüntü sürekli yanıp sönmeye ve gerçek kareyle bu bozuk kare arasında gidip gelmeye başlıyor. Oyunu oynamak tamamen imkânsız hâle geliyor ve tek çözüm oyunu kapatıp yeniden açmak.

G-Sync kapalıyken de denedim. Farklı oyunlarda, farklı grafik ayarlarında ve farklı sürücülerde de aynı sorunu yaşadım. Dolayısıyla mesele basit bir oyun ayarı, G-Sync veya tek bir oyuna özel uyumsuzluk değil. Smooth Motion'ın sürücü seviyesindeki kare oluşturma ve görüntü sunma sistemi anlık yük veya frametime sıçraması yaşandığında kilitleniyor.
VRAM kullanımı bu hatayı tetikliyor olabilir fakat 8 GB VRAM'i olan desteklenen bir ekran kartında özelliğin tamamen kullanılamaz hâle gelmesi normal kabul edilemez. Üstelik sorun yalnızca düşük VRAM'li kartlarda da yaşanmıyor.

NVIDIA'nın “destekleniyor” diyerek sunduğu bir özelliğin oyun ortasında bozuk bir kareyi ekrana yapıştırıp tüm görüntüyü kullanılamaz hâle getirmesi tam anlamıyla rezillik. Smooth Motion hiçbir oyunda çalışmıyor, 1 senedir hiçbir düzeltme de yapılmadı. Her Allah'ın günü NVIDIA'ya rapor edilen bu bozuk teknoloji hala ilk günkü kadar bozuk ve hiçbir oyunda keyifli deneyim sunmuyor!

Bozuk, bozuk bozuk!

Bu hatayı yaşayan kullanıcıları bu konunun altında tartışmaya ve bir çözüm aramaya davet ediyorum. Çözümü varsa tabii

Son düzenleyen: Moderatör:
Denerken Need for Speed Heat hariç bunu yaşamadım ama Lossless Scaling'den kötü bir deneyim yaşattığı kesin.

Smooth Motion, oyun motoruna entegre çalışan native DLSS frame generation ile aynı kalite seviyesinde değildir. Sürücü seviyesinde çalıştığı için bazı oyunlarda HUD bozulmaları, görüntü artefaktları ve hızlı kamera hareketlerinde geçici görsel hatalar görülebilir. Sürücü tabanlı kare oluşturma yönteminin doğasından da kaynaklanabilir. NVIDIA bu teknolojiyi, DLSS frame generation desteği bulunmayan oyunlarda da benzer bir deneyim sunabilmek amacıyla geliştirdi. Ama en iyi görüntü kalitesi ve uyumluluk için, destekleyen oyunlarda sürücü tabanlı smooth Motion yerine oyunun kendi DLSS frame generation teknolojisini kullanman daha mantıklı tercih olur.

Elden ring ve nightreignde çok iyi çalışıyor, başka oyunda ihtiyaç duymadım.

Smooth Motion'u AC Odyssey de kullanıyorum ve çok iyi çalışıyor. FPS'i 70'e sabitliyorum oyun içinden 140'a çıkarıyor. G-Sync'i CS hariç çoğu oyunda kapatıyorum. Smooth Motion'u, birçok oyunda sorun yarattığı için ve frame generation, DLSS olan oyunlarda birlikte kullanmanı tavsiye etmem. Desteklenmediği halde bazen genel ayarlarda smooth Motion'u açık yapıp Arma 3'te de kullanıyorum bir sorun olmuyor. Arma reforgerde kullandığımda iyi çalışıyor ama siyah ekranlar beliriyor. FPS'im düştüğünde. Bunu da FPS'i yine daha düşüğe sabitleyerek kullandığımda sorun düzeliyor.

CS'de kapatıp diğerlerinde kullanman gerekmiyor mu?

RDR 2, GOW 2018 ve Last of Us 1 gibi oyunlarda bende de düzgün çalışmadı.
Gereksiz bir teknoloji olarak görüyorum çünkü yarar değil zarar veriyor. Micro stutter ve sürekli bir dalgalanma olayına G-Sync bile yetişmiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…