Beklenir. Ama şimdi şöyle bir mevzu var. Cihazda 20 çekirdekli Grace ARM CPU ve 128 GB birleşik LPDDR5X bellek var. Odanda 70 milyar parametreli llama AI modeli eğitip kendi Skynet'ini mi kuracaksın, yoksa 3000 dolar verip X86 emülatör hatası izlemeyi mi bekliyorsun?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merak ettim arkadaşlar. Kasım ayında çıkacak diyorlar.

Piyasada çeşit artar böylece rekabet olur, fiyatlar azalır bizim yararımıza.
Heyecan verici doğrusu. Fakat bana kalırsa safkan oyun performansı için beklenmemeli. Asıl amacının yapay zeka iş yüklerinde sıçramalar yapmak olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca ilk nesil bir platform olacağı için ARM mimarisi, sürücü desteği ve oyun uyumluluğu tarafında zamanla çözülecek bazı sorunlar yaşanması da olası duruyor. Örneği var bunun; Snapdragon CPU'lu laptoplara bakın.

Bugün piyasadaki RTX 50 serili Intel veya AMD tabanlı kaliteli gaming laptoplar zaten oyun konusunda fazlasıyla güçlü ve çok daha oturmuş bir ekosisteme sahip. Eğer öncelik Cyberpunk, Resident Evil, PUBG, Forza gibi gibi AAA oyunları en iyi şekilde oynamaksa Spark'ı beklemek için güçlü bir neden görmüyorum. Amma velakin yapay zeka modellerini yerel olarak çalıştırmak, içerik üretmek veya AI odaklı bir bilgisayar düşünülüyorsa o zaman Spark gerçekten takip edilmeye değer bir platform olabilir.

RTX Spark kesinlikle ucuz veya mantıklı bir fiyatlandırmaya sahip olmayacak. "Neden?" dersen şu an AMD karşılığı olan Ryzen Ai 395 satılıyor ve gerek RAM fiyatları gerek 4 nm üretim teknolojileri yüzünden fiyatları çok uçuk. Örnek:

Nvidia'nın pazarlama/cilalama ve Ai konusundaki üstünlüğünü de düşünürsek 200 bin liradan aşağı satılmaz diye düşünüyorum.

Spark cihazlar büyük olasılıkla astronomik fiyatlardan gelecek. Mevcut son kullanıcı pazarını etkileyeceğini düşünmüyorum.