Dün tam tersiydi. Maç başladığı anda ses aşırı fazla geliyordu, bir süre sonra düzeliyordu. Her maç başlangıcında yine fazla geliyordu. Bugün hikayeli bir oyun oynarken 720P'de 30 FPS civarında süründüğümü fark ettim. DDU ile son sürüm olan 581.57'yi silip bir eski sürüm olan 581.42'yi kurdum. Oyun bir anda 100+ FPS'e çıktı. Sonra Valorant'a girdim, bir önceki sürümde kulak patlatan Valorant, yeni sürümde stetoskop kullandırtacak kadar düşük ses veriyor, üstüne üstlük (nadiren de olsa) FPS düşmesi yiyorum. Yeni format attım, o yüzden her şey güncel. Sıkıntı ne olabilir?
Sorununuzu çözmek için aşağıdaki adımları izleyerek ses ve FPS sorunlarını gidermeye çalışabiliriz:
1.
Sürüm Güncellemeleri:
- NVIDIA sürücüleri için en güncel sürümü kontrol edin. Eğer henüz yüklemediyseniz, NVIDIA'nın resmi web sitesinden en son sürümü indirin ve kurun.
- Ses kartı sürücülerinizin güncel olduğundan emin olun. Aygıt Yöneticisi'ni açarak "Ses, video ve oyun denetleyicileri" bölümünden ses kartınızın sürücüsünü güncelleyebilirsiniz.
2.
Oyun Ses Ayarları:
- Valorant’taki ses ayarlarını kontrol edin. Oyun içindeki ses ayarları menüsüne gidin ve ses seviyelerini kontrol edin. Ortam sesinin, efekt sesinin ve müzik sesinin dengeli olup olmadığını kontrol edin.
- Ayrıca, ses kartı ayarlarından 3D ses veya benzer bir özellik aktifse, bunu devre dışı bırakmayı deneyin.
3.
Oyun dosyalarını doğrulama:
- Valorant’ı başlatın ve oyunun kurulu olduğu platformda (Riot Client veya başka bir platform) dosyaların bütünlüğünü kontrol edin. Bu işlem, herhangi bir bozulmuş dosyanın düzeltilmesine yardımcı olabilir.
4.
Donanım Ayarları:
- Ses aygıtlarınızın doğru şekilde tanındığından emin olun ve varsayılan aygıt olarak ayarlayın.
- Kulaklık veya hoparlör bağlantılarınızı kontrol edin. Farklı bir ses kablosu veya port deneyin.
5.
FPS Ayarları:
- Oyun içindeki grafik ayarlarını düşürmeyi deneyin. Özellikle dokular, gölgeler ve diğer grafik seçeneklerini azaltarak FPS performansını artırabilirsiniz.
- NVIDIA kontrol panelinden, Valorant için “Performans” modunu seçin.
6.
Arka Plan Uygulamaları:
- PC’nizde çalışan gereksiz arka plan uygulamalarını kapatın. Özellikle oyun oynarken sadece gereken uygulamaların açık olmasını sağlayın.
7.
Dinamik Ses Ayarları Kontrolü:
- Ses ayarlarında dinamik ses ayarlarının (örneğin, Windows’un ses düzeyi otomatik ayarları gibi) kapalı olup olmadığını kontrol edin.
Bu adımları takip ederek ses ve FPS sorunlarınızı çözmeye çalışın. Eğer sorun devam ederse, ek teknik detaylar paylaşarak tekrar yardımcı olabilirim.