Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
3
Yer
Ordu
GTX 1650 ve UHD 630 GPU'ya sahip Acer laptopum var. Boşta UHD 630 kullanımdayken oyu, editör gibi programlarsa GTX 1650 kullanılıyor. Bildiğiniz üzere 2 pencere yöneticisi var aktifte. Biri X11, diğeri de Wayland. Böyle bir laptopta X11 kullanmak mı verimli olur yoksa X11 mi? Açıkçası Linux'u günlük işlerimde kullanmak istiyorum ama arada bir oyun da oynayabilirim.

Bilgisayarımın tam özellikleri: i5 9300H, 16 GB DDR4 2666 MHz RAM, GTX 1650 + UHD 630.

Not: 3. SSD'me dual boot olarak kurmayı planlıyorum.

Çözüm
Daha kurmadım hocam. VM üzerinde deneyimliyordum ancak birkaç konu görmüştüm Nvidia'nın Wayland üzerinde iyi çalışamadığını. Bu sebeple konuyu açmaya karar verdim. Bu durumda X11 kullanmak daha rahat olur benim için. Bildiğim kadarıyla Wayland daha yeni sayılır.
Dediğiniz gibi X11 daha iyi olacaktır.
Wayland bazı sistemler ile stabil çalışmayabiliyor.

Stabil çalışmasını isterseniz X11 daha iyi bir seçim.
O zaman işimi garantiye alıp X11 kullanmak daha iyi olur. Bildiğim kadarıyla X11 epey eski bir yönetici ve oldukça geniş uyumluluk yelpazesi de var. Wayland'in daha çok yol katetmesi gerekecek gibi duruyor. Zaten VM'de denerken yöneticiyi bir de X11 yapayım dedim ve tuhaf şekilde VM performansı tam anlamıyla yerine oturdu ve kullanılabiliyor. Wayland hep sıkıntılı çalışıyordu çünkü. Demek ki Linux'un VM'de sorunu yokmuş. Tek sorunu Wayland'in kasması tamamen. :D
Eminim ki Wayland ileride Nvidia ile uyumlu bir hale gelecek.
O Zamana Kadar X11 kullanabilirsin.

X11 kullanırken merak edersen Wayland'i deneyebilirsin.

Eminim ki Wayland ileride Nvidia ile uyumlu bir hale gelecek.
O Zamana Kadar X11 kullanabilirsin.

X11 kullanırken merak edersen Wayland'i deneyebilirsin.
VM'de denemiştim hocam. Diğer makinelerim düzgün çalışıyorken Wayland kullandığım Arch çok laglanıyordu ve kasım kasım kasılıyordu. Her şey bir yana ses bile aşırı kasıyordu ve kesik geliyordu. Ses sunucusunu Pipewire ile değiştirdim sonra tekrar Pulseaudio yaptım, peşinden yeniden kaldırıp kurdum falan. En sonunda X11 geçtiğimde hiçbir kasma ve laglanma kalmamıştı. Wayland yöneticisinde karşı mimliyim biraz. Evet VM ancak diğerlerinin yapmayıp da Arch'da yapması fazla batıyordu bana. Sorun Wayland'miş tamamen. :)

Konuyu açıp yazdıklarınızı okurken fark ettim ki Wayland'in sadece VM'de değil ana makinede de sorunlu çalışabileceğini düşündüm ve X11 kullanma kararı aldım şahsen.