İnsan

Başarılı
Xorg, 1984'te çıktı. Wayland ise 2008'te geliştirilmeye başlanan bir protokol.

Günümüze baktığımızda halen Xorg, daha stabil ve daha çok destek alıyor. Wayland ile birlikte Xorg uygulamaları çalıştırılabiliyor ama bazen uyumluluk sorunları oluyor. Wayland'ın Xorg'a göre en büyük avantajı sanırsam ekran yırtılması olmaması. Bunun dışında bir farkla karşılaşmadım.

Ben Wayland kullanıyorum ama bazen bir paket gerekiyor. Yapay zekaya soruyorum, bana Xorg uygulaması öneriyor. Sonra diyorum ki Wayland alternatifi öner. Bu sefer AUR üzerinden paket öneriyor. Yani resmi olmayan depodan.

Peki geliştiriciler neden halen Wayland'a tam olarak geçmedi? Wayland'a kullanıcıların geçmesi için henüz erken mi? Biraz bunları tartışalım.

Wayland destegi olan yazilimlar tercih edilmeli bence. Nvidia bile gayet iyi. Xwayland'i kaldirsinlar bence. Ekstra ram tuketiyor.

Eski yazilimlardan bazisinda hala Wayland destegi yok. Bunun disinda Xorg ag destegi ile insa edilmis bir yapi. VNC, RDP gibi uzak erisim yontemleri Wayland'de calismiyor.

Kisaca sadece Wayland destegi olan yeni yazilimlarla calisip bilgisayara uzaktan GUI erisimi gerekmiyorsa Wayland daha basarili. Ama iste geriye uyumluluk olunca Xorg hala vazgecilmez.

Bir de sanirim coklu GPU ile calisiyorsniz bu Wayland'de yoktu. Tam emin degilim ama notebooklarda iGPU -dGPU gecisinde sorun cikariyordu. Wayland kurup bakmam lazim yenisinde duzeltilmis mi diye ama son denedigimde surekli harici GPU kullanip bataryayi daha cabuk bitirmisti.

Sanırım işletim sistemini genellikle internet tarayıcısı için kullanıyorsunuz. Çünkü böyle bir yorum yapmak için minimal bir kullanım sergilemek gerekiyor.
Wayland destegi olan yazilimlar tercih edilmeli bence. Nvidia bile gayet iyi. Xwayland'i kaldirsinlar bence. Ekstra ram tuketiyor.
AUR kullanmak zorunda kalmasak gayet yeterli.