Makaleler
31
Yer
Kocaeli
Selam dostlar,

Bir süredir bu güç kaynağını kullanıyorum ve genel hatlarıyla memnunum. Geçenlerde forumda bazı sıkıntıları olduğuna dair yorumlar görünce ufak çapta araştırmalar yaptım. Reddit üzerinde açılan bir konuyu inceledim. Gördüğüm kadarıyla yapılan bir testte 1608W yük verilen C1200 modeli kıvılcım çıkarıyor ve koruma görevini yerine getiremiyor. Videoda özellikle 24. saniyeye dikkat edin. 1000W sürümünde ise aynı testlerde bir sıkıntı görmediklerini paylaşmışlar; sanırım detaylar biraz karışık. Diğer yandan Hwbusters sitesindeki testlerde 1200W sürümü, 1503W yük verilmesine rağmen bir sorun çıkarmamış. Bu güç kaynağını satıp farklı bir modele geçmeye gerek var mı? Şu an sistemi o kadar zorlamıyorum ama ileride çok daha güçlü bir ekran kartı ve işlemciye geçtiğimde kullanımım illaki yükselecektir. Bu modeli buradan gelen tavsiye üzerine almıştım; yanlış anlaşılmasın, kimseyi de suçlamıyorum. Gündelik kullanımda sıkıntı çıkarmaz gibi geldi bana, yine de sizlere de danışmak istedim. Evde kıvılcım çıkartıp bir şeyleri yakmayalım sonra. 😅

@Yusuf7878 @Andar Han @Oreki @michaelscofield

Son düzenleme:
Sanırsam Yusuf bu modelin bu tarz bir olayı olduğunu söylemişti, belki yanlış hatırlıyorumdur. RTX 5090 + 14900K kombosu yapsanız bile 1100W'ı geçemiyorsunuz, e senin parçalarda böyle değil, değiştirmeye gerek yok o yüzden hocam.
@Eagles

Son düzenleme:
Selam dostlar,

Bir süredir bu güç kaynağını kullanıyorum ve genel hatlarıyla memnunum. Geçenlerde forumda bazı sıkıntıları olduğuna dair yorumlar görünce ufak çapta araştırmalar yaptım. Reddit üzerinde açılan bir konuyu inceledim. Gördüğüm kadarıyla yapılan bir testte 1608W yük verilen C1200 modeli kıvılcım çıkarıyor ve koruma görevini yerine getiremiyor. Videoda özellikle 24. saniyeye dikkat edin. 1000W sürümünde ise aynı testlerde bir sıkıntı görmediklerini paylaşmışlar; sanırım detaylar biraz karışık. Diğer yandan Hwbusters sitesindeki testlerde 1200W sürümü, 1503W yük verilmesine rağmen bir sorun çıkarmamış. Bu güç kaynağını satıp farklı bir modele geçmeye gerek var mı? Şu an sistemi o kadar zorlamıyorum ama ileride çok daha güçlü bir ekran kartı ve işlemciye geçtiğimde kullanımım illaki yükselecektir. Bu modeli buradan gelen tavsiye üzerine almıştım; yanlış anlaşılmasın, kimseyi de suçlamıyorum. Gündelik kullanımda sıkıntı çıkarmaz gibi geldi bana, yine de sizlere de danışmak istedim. Evde kıvılcım çıkartıp bir şeyleri yakmayalım sonra. 😅

@Yusuf7878 @Andar Han @Oreki @michaelscofield

Orada yapılan testler ağır koşullar altında gerçekleştiriliyor. Güç kaynağının normal kullanım senaryolarında bir sorun oluşturacağını sanmıyorum. Zaten LTT Labs de testlerinin, gerçek dünya kullanımına kıyasla çok daha ağır şartlarda yapıldığını özellikle belirtiyor. NZXT de herhangi bir sorun yaşanması durumunda destek verdiklerini en son açıklamalarında ifade etmişti.

We have informed NZXT of these failures and they have recently finished investigating. They found that operating the unit above the rated load for the relatively long duration of our OCP test caused a buildup of heat and the failure of a MOSFET in the unit. As we say with many other units, our protections testing is quite demanding and a unit that fails these tests may be able to function perfectly well for average use cases.

NZXT encourages all users experiencing product issues to contact NZXT customer support, and we will update this page with additional information if it becomes available.

Bu arada yaşanan durumun doğrudan korumaların devreye girmesinden ziyade, MOSFET’lerin uzun süre boyunca ağır yük altında kalmaya ve ısıya dayanamayarak arızalanması sonucu oluştuğu anlaşılıyor. İkinci örnekte PSU doğrudan arızalanmış. Zaten bu sebeple ikincil hatların OCP’nin tam olarak hangi noktada devreye girdiği net şekilde ölçülememiş.

"During OCP testing, the unit reached 134% of its rated 12 V output, or 134 A, before shutting down and[B] failing to turn back on. This behaviour occurred on both tested samples. While the threshold itself is within the typical 125 – 135% range seen on modern power supplies, the failure to recover makes this a critical issue and is the primary reason we cannot recommend the C1200 Gold. These failures also prevented us from testing the OCP limits of the other output rails."

Bana kalırsa değiştirmeye gerek yok. C1000'de sorun oluşmamasının nedeni daha düşük kapasitöede olması olabilir muhtemelen. Benzer durum Lian Li SP modellerinde de vardı. SP750'de sorun yokken, SP850'de X kapasitörü ısı kaynaklı yanıyordu.

Son düzenleme:
Sanırsam Yusuf bu modelin bu tarz bir olayı olduğunu söylemişti, belki yanlış hatırlıyorumdur. RTX 5090 + 14900K kombosu yapsanız bile 1100W'ı geçemiyorsunuz, e senin parçalarda böyle değil, değiştirmeye gerek yok o yüzden hocam.
@Eagles

Evet, ben de ondan duyduğum için ufak çapta bir araştırma yapayım dedim. Şu anda o güçlere kesinlikle çıkamıyorum, yine de danışıp bir fikir almak istedim. Aslında düşük güç çekimi durumunda bir sıkıntı çıkarır mı diye kafam biraz kurcalandı. Hani biraz klasik olacak ama "Sinek küçüktür ama mide bulandırır" hesabı. Hocam, yorumun için teşekkür ettim.

Yani hocam, o PSU'ya yapılan test günlük olarak zorlayabilecek misiniz? Günlük olarak bu kadar zorluyorsanız almayın.

Hocam, sadece öğrenmeye çalışıyorum. Şayet bir daha güç kaynağı ihtiyacım olursa farklı bir tercihte bulunurum. Artık güç kaynakları da çok pahalı biliyorsun. Kendi malım diye övmem, öyle de bir yapım var. Ürün uzun vadede sıkıntı çıkaracaksa şimdiden araştırma yapmaktan zarar gelmez. Sınırlarını bilmek de benim için faydalı olur.

Orada yapılan testler ağır koşullar altında gerçekleştiriliyor. Güç kaynağının normal kullanım senaryolarında bir sorun oluşturacağını sanmıyorum. Zaten LTT Labs de testlerinin, gerçek dünya kullanımına kıyasla çok daha ağır şartlarda yapıldığını özellikle belirtiyor. NZXT de herhangi bir sorun yaşanması durumunda destek verdiklerini en son açıklamalarında ifade etmişti.

"We have informed NZXT of these failures and they have recently finished investigating. They found that operating the unit above the rated load for the relatively long duration of our [B]OCP test caused a buildup of heat and the failure of a MOSFET in the unit[/B]. [B]As we say with many other units, our protections testing is quite demanding and a unit that fails these tests may be able to function perfectly well for average use cases[/B].

[B]NZXT encourages all users experiencing product issues to contact NZXT customer support, and we will update this page with additional information if it becomes available[/B]."

Bu arada yaşanan durumun doğrudan korumaların devreye girmesinden ziyade, MOSFET’lerin uzun süre boyunca ağır yük altında kalmaya ve ısıya dayanamayarak arızalanması sonucu oluştuğu anlaşılıyor. İkinci örnekte PSU doğrudan arızalanmış. Zaten bu sebeple ikincil hatların OCP’nin tam olarak hangi noktada devreye girdiği net şekilde ölçülememiş.

"During OCP testing, the unit reached 134% of its rated 12 V output, or 134 A, before shutting down and[B] failing to turn back on[/B]. This behaviour occurred on both tested samples. While the threshold itself is within the typical 125 – 135% range seen on modern power supplies, the failure to recover makes this a critical issue and is the primary reason we cannot recommend the C1200 Gold. [B]These failures also prevented us from testing the OCP limits of the other output rails.[/B]"

Bana kalırsa değiştirmeye gerek yok. C1000'de sorun oluşmamasının nedeni daha düşük kapasitöede olması olabilir muhtemelen. Benzer durum Lian Li SP modellerinde de vardı. SP750'de sorun yokken, SP850'de X kapasitörü ısı kaynaklı yanıyordu.

Bu markada 10 yıl garanti olması en azından bir nebze rahatlatıcı. Öyleyse sen de michaelscofield hoca gibi değiştirilmesini fuzuli buluyorsun. Bu arada yorumların için teşekkür ederim, gece gece zahmet verdik. Eğer ekstra dikkat etmem gereken konular varsa bu konudaki tavsiyelerini de dinlemek isterim. @Yusuf7878

Evet, ben de ondan duyduğum için ufak çapta bir araştırma yapayım dedim. Şu anda o güçlere kesinlikle çıkamıyorum, yine de danışıp bir fikir almak istedim. Aslında düşük güç çekimi durumunda bir sıkıntı çıkarır mı diye kafam biraz kurcalandı. Hani biraz klasik olacak ama "Sinek küçüktür ama mide bulandırır" hesabı. Hocam, yorumun için teşekkür ettim.

Hocam, sadece öğrenmeye çalışıyorum. Şayet bir daha güç kaynağı ihtiyacım olursa farklı bir tercihte bulunurum. Artık güç kaynakları da çok pahalı biliyorsun. Kendi malım diye övmem, öyle de bir yapım var. Ürün uzun vadede sıkıntı çıkaracaksa şimdiden araştırma yapmaktan zarar gelmez. Sınırlarını bilmek de benim için faydalı olur.

Bu markada 10 yıl garanti olması en azından bir nebze rahatlatıcı. Öyleyse sen de michaelscofield hoca gibi değiştirilmesini fuzuli mi buluyorsun? Bu arada yorumların için teşekkür ederim, gece gece zahmet verdik. Eğer ekstra dikkat etmem gereken konular varsa bu konudaki tavsiyelerini de dinlemek isterim. @Yusuf7878

Vallahi hocam ne desem boş olur. MOSFET'ler ısı kaynaklı yorgunluğa düşüp patladığından/arızalandığından gelecekte tam en olur kestirmek zor. Orada ki testler ünitenin verebileceği nominal değerin üstünde olduğundan süreci hızlandırmış olabilir belki. Junction sıcaklığı dediğimiz mosfetlerin içindeki silikonun maksimum dayanabileceği bir sıcaklık değeri var. Orada bunun aşılıyor olması muhtemel.

Reddit üzerinde patlayan çatlayan görmedim ama zaten nispeten daha yeni bir model. Bu tarz sorunların ortaya çıkması için en azından 3 - 4 yıl geçmesi lazım.

NZXT'ye yazabilirsiniz isterseniz. Onlar bilgi verir durum ile ilgili. Belki farklı bir model ile değiştirebilirler veyahut para iadesi yapabilirler.

Pek bir önerim de yok açıkçası. Üniteyi ne kadar soğuk tutarsanız o kadar iyi olur. Mosfetler üzerindeki ısı kaynaklı yorgunluğu bir nebze azaltırsınız.

Son düzenleme:
Vallahi hocam ne desem boş olur. MOSFET'ler ısı kaynaklı yorgunluğa düşüp patladığından/arızalandığından gelecekte tam en olur kestirmek zor. Orada ki testler ünitenin verebileceği nominal değerin üstünde olduğundan süreci hızlandırmış olabilir belki. Junction sıcaklığı dediğimiz mosfetlerin içindeki silikonun maksimum dayanabileceği bir sıcaklık değeri var. Orada bunun aşılıyor olması muhtemel.

Reddit üzerinde patlayan çatlayan görmedim ama zaten nispeten daha yeni bir model. Bu tarz sorunların ortaya çıkması için en azından 3 4 yıl geçmesi lazım.

NZXT'ye yazabilirsiniz isterseniz. Onlar bilgi verir durum ile ilgili. Belki farklı bir model ile değiştirebilirler veyahut para iadesi yapabilirler.

Pek bir önerim de yok açıkçası. Üniteyi ne kadar soğuk tutarsanız o kadar iyi olur. Mosfetler üzerindeki ısı kaynaklı yorgunluğu bir nebze azaltırsınız.

Anlıyorum, bu da araba piyasası gibiymiş. Orada da net tespitler için 3-4 sene bekliyoruz. Aslında gönlümde yatan aslan HX1200i modeli fakat o da sanırım Türkiye'de yok. Yarın NZXT'ye soralım, bakalım ne diyecekler. Sırf bu konudaki görüşlerini merak ettiğim için onlara soracağım. Geri dönüş alınca buradan güncelleme yaparım artık. Olabildiğince serin tutarım, önerin için teşekkür ettim Yusuf hocam.

@Yusuf7878

Anlıyorum, bu da araba piyasası gibiymiş. Orada da net tespitler için 3-4 sene bekliyoruz. Aslında gönlümde yatan aslan HX1200i modeli fakat o da sanırım Türkiye'de yok. Yarın NZXT'ye soralım, bakalım ne diyecekler. Sırf bu konudaki görüşlerini merak ettiğim için onlara soracağım. Geri dönüş alınca buradan güncelleme yaparım artık. Olabildiğince serin tutarım, önerin için teşekkür ettim Yusuf hocam.

@Yusuf7878

Hocam, anakartında 3 pce yuvası varsa 3 adet 9070XT baglayıp 24 saat uzeri Full render yaparsan belki dusunursun.
Adam 1200W uzerine %30 daha fazla W veriyor normaldir yani.
Bazı PSU'lar normal calısırken patlıyor, forumda vardır konuları aklıma gelen Power Boost mu neydi.😁

@Yusuf7878

Buyur tierlist:

Dosya Ekleri

• 5.webp
    5.webp
    37,1 KB · Görüntüleme: 55
Bence ATX 3.1 versiyonu da sorunlu.

2 ay önce aldığım PSU fanından sesler geliyordu. Değişim talebinde bulundum. Sonucu burada paylaşırım. Ama yeni gelende de aynı sesleri duyacağım gibime geliyor.