Copilot_20251024_083132.webp

Obsidian not alma ve kişisel bilgi yönetimi için çok güçlü bir uygulama. Ancak resmi Obsidian Sync özelliği ücretli olduğu için birçok kullanıcı Obsidian'dan çekiniyor. Kullanmaya başlamıyor. Bunlardan biri de bendim. Ama çok kolay olduğunu görünce Obsidian'ı hemen kullanmaya başladım.

Bu rehberde bunun nasıl yapılacağını anlatacağım. Ben Windows ve Android kullandığım için bu iki OS için anlatıyorum. Mac'te nasıl yürür bilmiyorum. Linux'ta da denedim ama Google Drive bağlantısı stabil değildi.

İndirilmesi gerekenler:

Obsidian ve Google Drive​

• Google Drive'ı kurun. Dosya Gezgini'nde Google Drive'ın görünmesi gerekiyor -ayrı bir disk olarak.
  • Google Drive diski -> My Drive klasörüne gidin ve burada yeni bir klasör oluşturun: Obsidian (farazi)
  • Obsidian'ı kurun. Açılan ilk ekranda, yeni kasa (vault) oluşturun.
  • Oluştururken hedef yolu seçmeniz gerekiyor. Tara butonuna basın ve Google Drive disk -> My Drive klasörü -> Obsidian isimli yeni oluşturduğumuz klasörü seçin.
  • Artık not kasamız Google Drive'a bağlanmış oldu.

FolderSync​

• FolderSync'i Play Store'dan indirip açtıktan sonra istediği pil kısıtlaması kaldırma, bildirim, tüm dosyalara erişim gibi izinleri açın.
  • Hesaplar kısmında yeni hesap bağlayın: Google Drive
  • Sonrasında klasör çifti oluşturun. İsim farazi olarak Obsidian yazabilirsiniz. Eşitleme türü Two-way. Sync engine v2'yi seçin. Left account telefonun kendi depolaması olmalı, right account Google Drive seçili olmalı.
  • Left account kısmında klasör seç butonuna basın. Yeni klasör oluşturun ve adını Obsidian olarak belirleyip seçin bu klasörü.
  • Akabinde right account kısmında (Google Drive) yine klasör seç butonuna basın. Öncesinde oluşturduğumuz ve Obsidian'ı bağladığımız "Obsidian" isimli klasörü seçin.
  • Kaydedin.
  • Ardından klasör çiftleri kısmına gelin. Burada eşitleme seçenekleri kısmına gelin. "Silme işlemlerini eşitle" tikini aktif hale getirin.
  • Bağlantı kısmına gelin. Mevcut herhangi bir bağlantıyı kullan, WiFi kullan ve Cellular network kullan seçeneklerini aktifleştirin. (isteğe bağlı)
  • Eşitle butonuna basın.
Artık Google Drive <-> FolderSync arasında çift yönlü bir sync ilişkisi var.

Olası Hata: Çakışma​

Bazen çakışma hatası alabilirsiniz. Bunu çözmek için iki yol var duruma göre.

• Eğer çakışan dosyanın iki tarafta da aynı içeriğe sahip olduğundan eminseniz:
    • Eşitleme seçeneklerinden "Hem yerel hem de uzak dosya değiştirilirse" açılır kutusunu değiştirin: Dosyayı atla olan seçeneği -> Dosyaların aynı olduğunu varsay şeklinde değiştirin.
  • Eğer çakışan dosyanın iki tarafta farklı olduğunu düşünüyorsanız:
    • Eşitleme seçeneklerinden "Hem yerel hem de uzak dosya değiştirilirse" açılır kutusunu değiştirin: Dosyayı atla olan seçeneği -> Hangi taraftaki geçerli ise ona göre Use left file veya Use right file seçeneğini işaretleyin.
      • Örnek: Google Drive'daki yani bilgisayardaki dosya daha yeni ve geçerli. O zaman Use right file seçeneğini seçmem lazım. Ve akabinde eşitle butonuna basmam gerekiyor.

Sonuç​

1761285499015.webp
1761285522281.webp

İyi günler! Umarım işinize yarar!

Eki Görüntüle 195258

Obsidian not alma ve kişisel bilgi yönetimi için çok güçlü bir uygulama. Ancak resmi Obsidian Sync özelliği ücretli olduğu için birçok kullanıcı Obsidian'dan çekiniyor. Kullanmaya başlamıyor. Bunlardan biri de bendim. Ama çok kolay olduğunu görünce Obsidian'ı hemen kullanmaya başladım.

Bu rehberde bunun nasıl yapılacağını anlatacağım. Ben Windows ve Android kullandığım için bu iki OS için anlatıyorum. Mac'te nasıl yürür bilmiyorum. Linux'ta da denedim ama Google Drive bağlantısı stabil değildi.

İndirilmesi gerekenler:

Obsidian ve Google Drive​

• Google Drive'ı kurun. Dosya Gezgini'nde Google Drive'ın görünmesi gerekiyor -ayrı bir disk olarak.
  • Google Drive diski -> My Drive klasörüne gidin ve burada yeni bir klasör oluşturun: Obsidian (farazi)
  • Obsidian'ı kurun. Açılan ilk ekranda, yeni kasa (vault) oluşturun.
  • Oluştururken hedef yolu seçmeniz gerekiyor. Tara butonuna basın ve Google Drive disk -> My Drive klasörü -> Obsidian isimli yeni oluşturduğumuz klasörü seçin.
  • Artık not kasamız Google Drive'a bağlanmış oldu.

FolderSync​

• FolderSync'i Play Store'dan indirip açtıktan sonra istediği pil kısıtlaması kaldırma, bildirim, tüm dosyalara erişim gibi izinleri açın.
  • Hesaplar kısmında yeni hesap bağlayın: Google Drive
  • Sonrasında klasör çifti oluşturun. İsim farazi olarak Obsidian yazabilirsiniz. Eşitleme türü Two-way. Sync engine v2'yi seçin. Left account telefonun kendi depolaması olmalı, right account Google Drive seçili olmalı.
  • Left account kısmında klasör seç butonuna basın. Yeni klasör oluşturun ve adını Obsidian olarak belirleyip seçin bu klasörü.
  • Akabinde right account kısmında (Google Drive) yine klasör seç butonuna basın. Öncesinde oluşturduğumuz ve Obsidian'ı bağladığımız "Obsidian" isimli klasörü seçin.
  • Kaydedin.
  • Ardından klasör çiftleri kısmına gelin. Burada eşitleme seçenekleri kısmına gelin. "Silme işlemlerini eşitle" tikini aktif hale getirin.
  • Bağlantı kısmına gelin. Mevcut herhangi bir bağlantıyı kullan, WiFi kullan ve Cellular network kullan seçeneklerini aktifleştirin. (isteğe bağlı)
  • Eşitle butonuna basın.
Artık Google Drive <-> FolderSync arasında çift yönlü bir sync ilişkisi var.

Olası Hata: Çakışma​

Bazen çakışma hatası alabilirsiniz. Bunu çözmek için iki yol var duruma göre.

• Eğer çakışan dosyanın iki tarafta da aynı içeriğe sahip olduğundan eminseniz:
    • Eşitleme seçeneklerinden "Hem yerel hem de uzak dosya değiştirilirse" açılır kutusunu değiştirin: Dosyayı atla olan seçeneği -> Dosyaların aynı olduğunu varsay şeklinde değiştirin.
  • Eğer çakışan dosyanın iki tarafta farklı olduğunu düşünüyorsanız:
    • Eşitleme seçeneklerinden "Hem yerel hem de uzak dosya değiştirilirse" açılır kutusunu değiştirin: Dosyayı atla olan seçeneği -> Hangi taraftaki geçerli ise ona göre Use left file veya Use right file seçeneğini işaretleyin.
      • Örnek: Google Drive'daki yani bilgisayardaki dosya daha yeni ve geçerli. O zaman Use right file seçeneğini seçmem lazım. Ve akabinde eşitle butonuna basmam gerekiyor.

Sonuç​

Eki Görüntüle 195260Eki Görüntüle 195261

İyi günler! Umarım işinize yarar!
Obsidian Ücretsiz Sync Nasıl Yapılır? | Windows <-> Android

1. Obsidian'ı İndir ve Kur:
- Hem Windows hem de Android cihazında Obsidian uygulamasını indirin ve kurun.

2. Obsidian Hesabı Oluştur:
- Uygulama açıldığında, Obsidian hesabınızı oluşturun ya da mevcut hesabınızla giriş yapın.

3. Sync Ayarlarını Yapılandır:
- Windows'ta Obsidian'ı açın ve Ayarlar menüsüne girin.
- Sync sekmesine tıklayın ve gerekli ayarları yapın.

4. Notlarınızı Yedekleme:
- Notlarınızı senkronize etmek için bir klasör oluşturun (örneğin, Obsidian Sync).
- Windows üzerindeki notlarınızı bu klasörde düzenleyin.

5. Android'de Sync Yapılandırması:
- Android cihazında Obsidian uygulamasını açın.
- Ayarlar menüsüne gidin ve Sync sekmesinde hesabınızı ekleyin.
- Windows’taki klasördeki içeriklerin görünmesini sağlayın.

6. Veri Senkronizasyonu:
- Her iki cihazda da Obsidian’ı açık tutun.
- Notlar otomatik olarak senkronize edilecektir. (İnternet bağlantısının aktif olduğuna emin olun.)

7. Kontrol Et:
- Notlarınızın her iki cihazda da güncel olduğundan emin olun.

Not: Ücretsiz senkronizasyon seçeneği sınırlı olabilir. Daha fazla özellik için Obsidian’ın Pro planına geçiş yapmayı düşünebilirsiniz.